Шарпанина між жінками та заяви у поліцію: як громадські активісти протестували проти Інни Свистун

18518819_1794815454167062_1609830678_n
Управління комунальної власності

Представники низки громадських організацій сьогодні розпочали акцію протесту з вимогою відставки начальника управління комунального майна ЛМР Інни Свистун. Розпочалася акція біля приміщення управління, де активісти встановили намет та заклеїли двері наліпками стодоларової купюри із портретом начальниці управління та з гаслом «Вкрадено у громади Львова».

Представники низки громадських організацій сьогодні розпочали акцію протесту з вимогою відставки начальника управління комунального майна ЛМР Інни Свистун. Розпочалася акція біля приміщення управління, де активісти встановили намет та заклеїли двері наліпками стодоларової купюри із портретом начальниці управління та з гаслом «Вкрадено у громади Львова».

Як заявили активісти, такі ж наклейки були наліплені на дверях кабінету та у приймальні Інни Свистун. Такі дії учасники акції пояснили претензіями до  роботи управління.

«За інформацією міської ради, вкрадено близько 20 приміщень. Але ми маємо інформацію, що таких приміщень набагато більше – понад 100. Відкриті кримінальні провадження. За нашими приблизними підрахунками вкрадено майна на 500 мільйонів гривень. Але керівник  управління Інна Свистун досі перебуває на посаді. Вона мала проводити інвентаризацію майна його збереження, але, на жаль, вона цього не зробила. Певні підприємці оформляли право власності на комунальне майно, а потім його перепродували. Ці схеми вже всім відомі. Але є свіжий факт: вулиця Лесі Українки, 35, гараж площею 11,2 кв.м. У 2009 році по такій самій схемі певні особи оформляють право власності. Весь цей час аж до 2016 року є два права власності – комунального майна і цих осіб.  У 2016 році Інна Свистун оголошує некомерційний конкурс на оренду. Подаються дві особи. Люди, які мають відношення до тих, хто у 2009 році оформив право власності подають ціну 1500 гривень. Інший підприємець подає пропозицію 5 тисяч. В результаті виграє той, хто подав 1500 гривень. Але договір оформляється на ще меншу суму – 500 гривень.  А далі одна компанія публікує на своєму сайті на місці цього гаражу проект новобудови – висотки, і заявляє, що володіє цією землею. Значить вони впевнені, що отримають містобудівні умови, обмеження і всі дозволи міської ради. По цьому факту вже є заява у поліцію», - пояснив представник ГО «Розвиток громади» Олег Долінський.

Акцію підтримали представники ще кількох громадських організацій. Представник ГО «Центр волонтерства» Віталій Іванов поскаржився, що організація не може отримати приміщення для своєї діяльності: «Ми знайшли приміщення не в центрі міста, в жахливому стані, з відрізаними мережами, але ми готові були навести там лад і проводити свою громадську діяльність. Ми подали документи на це приміщення. Але нас півтора року просто футболять».

Голова Львівської організації Спілки художників Олег Микита, депутат ЛМР першого демократичного скликання заявив, що через дії управління низка художників втрачає свої майстерні. «Я  витратив багато грошей на облаштування своєї майстерні, а тепер мені приходять різні повідомлення, щоб я звільнив приміщення. У мене вже змінювали замок. З іншого боку на мої запити приходить відповідь, що приміщення третім особам не передавалося. Заборгованості в мене немає. Це залякування. Крім цього, при перезаключенні договору кожного разу треба замовляти в ЛКП категорію  приміщення і техпаспорт. Але оцінювачі на цю категорію не зважають, для чого ми тоді платимо гроші? На приватизацію виставляють такі ціни, які художники не в змозі заплатити», - обурюється художник.

Як заявили представники Вільної профспілки Привокзального ринку, у них на ринку вже три роки триває конфлікт.

«Щоб врегулювати ситуацію депутати створили робочу групу, але її роботу гальмує саме Інна Свистун. Три рази проводили інвентаризацію, виявили об’єкти нерухомого майна,62,8 кв.м. Під час наступної інвентаризації ці квадратні метри «пропадають», а потім на ринку через нерухомість стався конфлікт і ці метри знову з’явилися. То куди вони мали піти? В бюджет міста від ринку надходять чисто символічні суми – по 10 гривень за кв.м.», - заявила підприємець Любов Захарків.

Як заявили активісти, під час четвергової сесії міської ради, вони вимагатимуть звіту Інни Свистун на сесії Львівської міськради про роботу і відсторонення її від посади.

Після цього активісти вирушили до кабінету Інни Свистун, щоб висловити свої претензії їй особисто. Сама начальниця саме в цей час проводила нараду. Якийсь час почекавши у приймальні, протестувальники зайшли у кабінет, де майже відразу розпочалася перепалка.  Інна Свистун всі звинувачення відкинула, заявивши, активісти подають недостовірну інформацію. Вона також попросила одну з підлеглих викликати поліцію.  «Про факти крадіжок ви знаєте тільки тому, що про це заявило правління. Вам треба було йти пікетувати суди, які не приймають рішення про накладення арешту на майно, під стінами слідчих, які 4 місяці не оголошують підозри», - заявила Інна Свистун.

«Ви лукавите! Ганьба!» - почали вигукувати активісти. Відповіді щодо ділянки на вулиці Франка начальниця управління не дала, запропонувавши протестувальникам подати письмовий запит, а також звернутися до правоохоронців. Не дала відповіді Інна Свистун і на запитання, чи понесли покарання ЛКП, на балансі яких перебувало  вкрадене майно. Натомість вона заявила, що функція управління – це лише контроль за здійсненням інвентаризації, а також поскаржилася на недостатню кількість працівників, які мають це робити.

«Вони фізично не можуть це все обстежити», - пояснила начальниця управління. Далі почалася перепалка Інни Свистун уже з художником. «Ми не виселили на вулицю жодного художника, який не має заборгованості. Якщо ви хочете безкоштовно орендувати - звертайтеся до депутатів», - заявила Інна Свистун. Далі у розмову на підвищених тонах втрутилася підприємець Оксана Мачеус, яка майже зчинила перепалку з працівницями управління, звинувачуючи їх у тому, що її уже вдруге виселяють з приміщень.

«Відкриті кримінальні провадження, але Галицький райвідділ не хоче розслідувати», - заявила вона. «Ви програли всі суди, у вас величезні борги», - відповіли підприємцю підлеглі Інни Свистун. Своєю чергою у начальниці управління активісти запитали, чому не була виселена ГО «Самопоміч», яка не платила оренду 10 місяців. «Самопоміч» дала гарантійний лист, вона платить», - відповіла Інна Свистун.

Зрештою під вигуки «Ганьба!» активісти почали виходити з кабінету. «Виходимо, не заважайте працювати!», - намагалася пришвидшити процес одна з працівниць. «Чим більше ви працюєте, тим більше шкоди для міста», - відповів один з активістів. Своєрідним фіналом акції стала шарпанина, яка виникла між Оксаною Мачеус і однією з працівниць. Після цього обидві учасниці конфлікту заявили, що писатимуть одна на одну заяви у поліцію. Самі ж поліцейські уже стояли у коридорі.

«Є бажаючі писати заяви, будемо відбирати в людей свідчення, цим буде займатися Галицький райвідділ», - розповів один із поліцейських.

Активісти кажуть, що акція протесту триватиме принаймні до четверга, коли має відбутися сесія ЛМР, і на якій вони хочуть почути звіт Інни Свистун, а далі все залежатиме від розвитку подій.

Підготував Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: