Українські провайдери не зможуть заблокувати російські санкційні сайти, - голова Інтернет асоціації

ше

Українські провайдери не зможуть швидко виконати рішення Ради національної безпеки, закріплене указом президента України Петра Порошенка, про блокування російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Однокласники», а також інших ресурсів, які підпали під санкції, оскільки це складна процедура, що вимагає великих фінансових витрат.

Українські провайдери не зможуть швидко виконати рішення РНБО та заблокувати російські санкційні сайти.

Про це УНІАН повідомив голова Інтернет асоціації України Олександр Федієнко.

«Сьогодні-завтра цього не буде. Ця процедура потребує значних фінансових вкладень, часу для розбудови мереж доступу до Інтернету. І це досить тривалий процес, на реалізацію якого треба було дати час операторам», - сказав він.

За словами Федієнка, така реформа мала проводитися поступово і послідовно, щоб провайдери мали можливість підготуватися до майбутнього відключення російських ресурсів, інакше гравці телекомунікаційного ринку зазнають великих збитків.
«Збитки, якщо ми говоримо про державу в цілому, оцінюватимуться в мільйони доларів. Якась частина операторів середнього і малого бізнесу взагалі може припинити своє існування», – сказав він.

При цьому Федієнко додав, що на практиці користувачі зможуть легко обійти це обмеження і використовувати заборонені сайти нелегально.

«В нелегальному доступі до ресурсів немає жодних проблем. Ніхто не скасовував такі функції, як VPN, той же супутниковий інтернет, який у принципі технічно неможливо регулювати. Тобто це не буде 100% блокування», – сказав він.

Нагадаємо, 15 травня президент України Петро Порошенко підписав указ про продовження на рік санкцій проти Росії, згідно з яким в Україні буде заблоковано доступ до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Одноклассники», ресурсів Yandex, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту «1С».

Доступ до російських соціальних мереж буде обмежений у зв`язку з блокуванням всіх ресурсів сервісу Mail.Ru Group. Під дію санкцій підпадають сайти антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb.

Відповідний указ набуде чинності не пізніше 1 червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: