Після введення санкцій почали падати акції російських компаній, – економіст

94107

Вже сьогодні введення в дію президентом рішення РНБОУ про запровадження санкцій проти низки російських компаній призвело до падіння акцій цих компаній.

Економічні втрати будуть доти, доки діятимуть санкції. Так вважає український економіст Андрій Новак. 

– Як ви оцінюєте введені у дію президентом санкції проти російських компаній?

– Ведення Україною санкцій проти російських компаній є правильним, але дуже запізнілим, щонайменше на три роки, кроком, особливо враховуючи те, що весь цивілізований світ вже давно ввів набагато жорсткіші санкції проти російських компаній. Йдеться про ті компанії, які належать громадянам Російської Федерації, причетним до війни в Україні. Однак Україна у цьому плані завжди наздоганяла, а ступінь жорсткості українських санкцій завжди поступався міжнародним – європейським та американським. Тому їхнє введення правильне, але дуже запізніле. Але, як то кажуть, краще пізно, ніж ніколи.

– Скажімо, російські ЗМІ вже другий день поспіль поширюють інформацію про те, що українські санкції жодним чином не позначаться на економічній ситуації. Чи справді це так?

– Уже позначився вплив українських санкцій проти російських компаній. Зокрема на 3,3 відсотка впали акції компанії «Яндекс». Безумовно, російські компанії, які працювали на українському ринку, зазнаватимуть втрати щодня.

– А як же українські компанії, які співпрацювали з російськими?

– За три роки війни, яку Росія розв’язала проти України, у нас вже і так мінімізовані зовнішньоекономічні зв’язки між Україною та Росією. Фактично зараз лише на рівні критичного для обох країн імпорту. Тому зараз вплив санкцій, чи то наших проти Росії, чи то Росії проти українських компаній, мінімальний для нашої економіки.

– Чи вплине заборона бухгалтерської програми 1С?

– Доведеться українським підприємствам оновлювати програмне забезпечення для своїх бухгалтерій, доведеться обирати інший програмний продукт – або український, або європейський. Я не бачу у цьому нічого поганого, особливо у контексті євроінтеграції нам однаково рано чи пізно доведеться приймати європейські стандарти, зокрема і в бухгалтерському обліку. Краще розпочати цей процес раніше і бути до цього готовим, ніж потім поспіхом робити теж саме. До того ж, за словами секретаря РНБО України Олександра Турчинова, ця програма використовувалася для хакерських атак. Тому тут питання вже далеко не бухгалтерії, а питання національної і фінансової безпеки роботи українських підприємств.

– Бухгалтери апелюють до того, що з відмовою від використання програми 1С сповільняться надходження до держбюджету…

– Не думаю, що це може стати причиною сповільнення надходжень до бюджету. До того ж багато хто і досі обходиться без цього програмного забезпечення. Тому це ніяк не пов’язано з рівнем надходження. Там інша проблема…

– Яка ж?

– Економічна, тінізація економіки, використання офшорних схем, уникання сплати податків. Це називається гарним терміном «оптимізація податкових платежів», що зводиться до того, що керівники майже усіх підприємств дають команду бухгалтерам мінімізовувати податкові платежі через приховування доходів, завищення витрат тощо…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: