NYT: Китай знищив шпигунську мережу ЦРУ

37045535_303
NYT: Китай знищив шпигунську мережу ЦРУ

За інформацією New York Times, за останні два роки в Китаї убили або ув'язнили від 18 до 20 інформаторів ЦРУ.

Інформацію про це виданню передали колишні співробітники спецслужби: всього журналісти поспілкувалися із чотирма з них, передає BBC Україна.

За їх словами, це одна із найсерйозніших невдач за кілька десятиліть. Вони порівняли ситуацію в Китаї із вербуванням співробітника ЦРУ Олдріча Еймса і Роберта Ханссена з ФБР.

У ЦРУ розповіли, що інформація із апарату китайського уряду почала надходити менше з 2010 року.

Агенти почали зникати на початку 2011 року. Щонайменше одного застрелили на очах у своїх колег у дворі одного з держвідомств.

За однією з версій, китайцям вдалося зламати систему комунікації ЦРУ. Також можливо, що мережу розкрили за допомогою «крота», якого відправила контррозвідка КНР у 2010 році.

Розслідуванням цієї історії зайнялася група, до якої увійшли представники ФБР і ЦРУ. Операція, за словами одного зі співрозмовників видання, отримала назву "Медоїд" (Honey Badger).

Розслідування вказує на колишнього оперативного співробітника ЦРУ, проте проти нього не зібрали достатньо доказів. Зараз він живе в одній із азіатських країн.

«Одна з речей, які пригнічують - ми досі не знаємо, що ж там трапилося», - розповів BBC один з авторів публікації New York Times Метт Апуццо.

ЦРУ офіційно не коментує ці повідомлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: