Better late than never, або Навіщо Україні візовий режим з Росією

im578x383-russian_patrioty.org.ua
Фото patrioty.org.ua

Україна може запровадити візовий режим із Російською Федерацією, принаймні це питання дедалі активніше обговорюється політиками в кулуарах, на політичних ток-шоу чи у ЗМІ. Наскільки реальне запровадження віз з РФ і що Україна отримає від цього, ІА Дивись.info поцікавилася в експертів.

Україна може запровадити візовий режим із Російською Федерацією, принаймні це питання дедалі активніше обговорюється політиками в кулуарах, на політичних ток-шоу чи у ЗМІ. Наскільки реальне запровадження віз з РФ і що Україна отримає від цього, ІА Дивись.info поцікавилася в експертів.

Володимир Огризко, дипломат, громадський діяч, колишній міністр закордонних справ:

Володимир Огризко

«Я про необхідність такого кроку говорив з першого дня російської агресії проти України і вважаю, що це потрібний і необхідний крок, а відносно того чи мовляв це не дуже пізно, то, знаєте, є така англійська приказка: краще пізно, ніж ніколи – better late than never. Ми колись таки повинні приходити до того, що потрібно робити і робити чітко, ясно і зрозумілому. Тому якщо Верховна Рада спроможеться на такий крок, я вважаю, це буде абсолютно адекватним і правильним рішенням.

В кінцевому рахунку ми повинні демонструвати і собі, і усьому світу – з якого боку ми знаходимося. Чи з боку європейської цивілізації, чи з боку російського дикунства.

Якщо перша опція, то ми повинні сказати: оскільки йде війна, оскільки ми є жертвою агресії, то мати відкриті кордони з агресором, який цим зловживає і наповнює Україну своїми посіпаками, агентами і так далі – це просто абсурд. А якщо ми хочемо сидіти на двох стільцях і знову бути і тут і там, чи, як кажуть в Одесі, між там і тут, то тоді ми будемо продовжувати гратися у цю гру отримання безвізового режиму, участі в якихось СНДешних псевдопроектах і тому подібні дурниці, які, на жаль, ми продовжуємо робити».

Сергій Таран, політолог, директор Міжнародного інституту демократій:   

Сергій Таран. Фото Радіо "Свобода"

«Зрозуміло, що візовий режим з Росією потрібен насамперед з політичних міркувань, оскільки ми ведемо війну і це є питанням безпеки. З іншого боку, є технічні моменти запровадження візового режиму. Іншими словами, буде дуже складно забезпечити видачу громадянам України, які перебувають на території РФ, українських віз. І це питання саме гальмувало процес запровадження візового режиму з Росією. Хоча з вирішенням цих технічних питань, думаю, запровадження візового режиму таки відбудеться. Іншими аргументами, які зараз обговорюються є те, що наші громадяни, які перебувають на території Росії, матимуть величезну проблему, тому що близько мільйона людей вимушено повернуться в Україну після того, як буде запроваджений візовий режим з Росією. Вважаю, що це питання буде не таким однозначним, оскільки запровадження того ж безвізового режиму з Європейським Союзом аж ніяк не означає, що він дає право на роботу. Так само можна мати візовий режим з країною, де будуть видавати право на роботу. Тому йдеться про питання технічні, які таки будуть вирішені».

Олексій Полтораков, політолог:

Олексій Полтораков. Фото 112 Україна

«Я б насамперед сказав, що проблема візового режиму на даний момент політично перегріта і функціонує у політичній площині. А у суміжних – адміністративній, правовій тощо якось, на жаль, не доходить. Очевидно, що виникнення цього питання можна пояснити закінченням політичного сезону, а також питанням мови, закриття російських соцмереж тощо.

Введення у короткотерміновій перспективі візового режиму є вкрай, принаймні технічно, малоймовірною подією.

Можна прийняти декларацію, закон, який, однак, зможе лише визначити перспективи, що у майбутньому, у середньо терміновій перспективі, яка визначається роками, це можна буде зробити. Наразі у нас залишається функціонуюча правова двостороння база, ключовий документ якої міжурядова угода між урядами наших країн від 2007 року, де визначений порядок перетину українсько-російського кордону і список документів, за якими можна його перетинати. До речі, у цьому списку документів, окрім закордонного паспорта, є посвідчення моряка, водія, пілота, залишається внутрішній паспорт, але за фактом, тобто під час реального перетину кордону, цей документ вже не діє – зараз вже не можна перетнути кордон з внутрішнім паспортом. Нинішня угодово-правова база потребує переробки, адаптації до сучасних умов – це по-перше. Другий момент – після арешту українського журналіста з Укрінформу Сущенка МЗС України випустив рекомендацію для громадян України утримуватися від поїздок у Російську Федерацію, окрім реальної необхідності. Тобто треба розуміти: хто ти і куди їдеш, щоб не допускати ситуації з проблемними довготерміновими наслідками. У принципі слід враховувати, що у нас залишається цілий пакет багатосторонніх документів у форматі структур СНД, які також передбачають безвізовий перетин кордону між країнами СНД, а не тільки Росії – Білоруссю, Казахстаном тощо. Тим паче не регламентована та обставина, що за документами, наприклад, Білорусь є союзною державою і для перетину кордону віза непотрібна. Відповідно виникає колізія, як отримувати візу в Росії.

Ще одне принципове питання, яке носить структурний характер – це відкриття візових центрів у Росії або візових центрів в Україні та в інших країнах, країнах СНД для громадян Росії, які не знаходяться у Росії, але хочуть відвідати Україну.

Це вимагає багато адміністративних, кадрових, фінансових та інфраструктурних ресурсів.

І наразі ні міграційна, ні прикордонслужба, ні суміжні відповідні структури, аж до консульського департаменту та його інфраструктури на місцях не готові до того, щоб система візового режиму перетину російсько-українського чи українсько-російського кордону запрацювала у найближчому майбутньому. Тому, якщо буде прийняте відповідні рішення Верховної Ради, то воно, по-перше, буде аполітичним, по-друге, не практичним, а швидше векторним, яке задасть тон, і третє, повинне передбачити серйозні ресурси, насамперед кадрове, адміністративне і кадрове забезпечення. Якщо всі ці три умови будуть виконані, то тоді вже можна буде говорити про питання введення візового режиму з Росією у практичній площині. А наразі це політична теорія і нічого більше.

Віктор Гіржов, співголова громадської організації «Українці Москви»,  2015 року висланий з Росії:

Віктор Гіржов

«Це зараз актуально тому, що Україна отримала безвізовий режим з ЄС. Водночас у нас залишається 400 км відкритого кордону з Росією. Звичайно, це може становити проблему не тільки для України, а й для Європи. Я вважаю, що потрібно запроваджувати візовий режим з Росією і зменшувати канали комунікації.

Чим ми далі від Росії, тим ближче до реальної незалежності.

Проблему, звісно, можуть становити трудові мігранти. Потрібний якийсь компроміс. Можливо, скористатися досвідом Єгипту, де отримуєш візу просто в аеропорту. Технічно проблема полягає в тому, що в Росії лише кілька генеральних консульств, відстань між якими тисячі кілометрів. Мало і сервісних центрів. Однак візовий режим треба вводити, бо це насамперед безпека».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: