«Синій кит» і не тільки: в Україні посилять відповідальність за сприяння у вчиненні самогубства

11782-1024x591
Жертвами груп смерті ставали підлітки.

Верховна Рада прийняла за основу Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства. Співавтор законопроекту юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук, адвокат Анна Маляр.

Запропоновані зміни покликані притягнути до відповідальності людей, які шукаю своїх жертв у мережі Інтернет, адже сьогодні українське законодавство цілком безсиле.

Більш детально про законопроект у розмові із його співавтором Анною Маляр.

Анна Маляр – юрист-кримінолог

– Наш кримінальний кодекс – стаття 120 (доведення до самогубства) передбачав чіткий перелік способів доведення до самогубства. Це, приміром, примус, шантаж, але нинішні реалії такі, що з’явилися нові способи. Це коли через Інтернет доводять особу до самогубства, але там немає шантажу, там немає примусу, там є вмовляння, сприяння. І прикладів чимало. Ті самі групи «Синій кит». У таких випадках інколи був присутній шантаж і залякування, а іноді дітей доводили до самогубства без таких способів.

Ми не можемо нікого притягнути до відповідальності, бо кодекс цього не передбачає.

Друге – це випадок у Запоріжжі, де завдяки журналістам було викрито чоловіка, який довів до самогубства дев’ять молодих жінок. Він знаходив їх в Інтернеті. Здебільшого вони перебували у нестабільному душевному стані, наприклад, втратили близьких людей або були розчаровані життям, перебували у складних життєвих обставина. Цей чоловік їм пропонував під виглядом лікаря найкращий спосіб вирішення проблеми, до того ж розказував спосіб, у який це найкраще зробити. Коли його поліція затримала, то виявилося, що у його діях нема нічого, що передбачає стаття 120-та Кримінального кодексу і чоловіка відпустили. А за фактом – дев’ять трупів. Одна дівчинка вижила і завдяки її розповідям на нього вийшли. Така сама історія була у Сполучених Штатах Америки. Можливо, він скопіював цю історію. І такі випадки трапляються всюди, де молодь користується Інтернетом. Україна – не перша країна, яка розширила способи вчинення цього злочину. Тобто ми пішли за загальноприйнятим досвідом і просто розширили варіанти, якими можна довести людину до самогубства, щоб це відповідало сучасним реаліям. Ось і все.

– Якою є світова практика у подібних випадках?

– Ми зробили таку саму статтю, яка є в інших країнах – у Європі, Сполучених Штатах. Просто наше законодавство воно є дещо застаріле і ми його трошки оновили, осучаснили.

І це нормально, бо постійно з’являються нові склади злочину, які не відповідають реаліям, і ми постійно повинні вносити зміни у Кримінальний кодекс.

Зараз цей процес відбувся. І, Слава Богу, він відбувся  дуже швидко. Я думаю, це відбулося завдяки тому, що була інформаційна хвиля щодо груп «Синій кит». Якби не було цієї інформаційної хвилі , нам би було дуже складно достукатися до депутатів.

– Як каратимуть тих, хто сприяв у вчиненні самогубства?

– Причина не у покаранні. Буде санкція, яка передбачає від і до. Нашою метою було не просто когось покарати, принципово – це притягти до відповідальності. І людина, яка притягнута до відповідальності. Ключове завдання – це ізолювати таких людей і врятувати життя тим, в кого у такий спосіб його намагалися відбирали.

– Тобто запропоновані зміни мають запобігти створенню груп на кшталт «Синій кити»?

– Я би на цьому не акцентувала увагу. Якщо бути чесним, то у групах «Синій кит» був присутній шантаж, там залякували дітей тим, що вб’ють їхніх батьків. Якщо такий факт залякування є, значить це вже підпадає під нинішнє законодавство. Мої пропозиції були внесені ще до появи «Синіх китів», після випадку у Запоріжжі, тобто коли одна людина, без будь-яких груп, без-будь яких «Синіх китів» доводить іншу до самогубства, сприяє цьому, розповідає, як це зробити. Робиться це іноді для того, щоб отримати сексуальне задоволення,

бо ці самогубства здійснюються онлайн.

Або люди так розважаються. «Синій кит» я б до цього не відносила, там є декілька випадків, коли дитина раніше на себе наклала руки, ніж її почали залякувати. Тобто це діти у яких було щось із психікою. А так «Сині кити» можна було підлаштувати і під це законодавство.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: