Положення «бери або плати» скасовано, – «Нафтогаз» виграв суд у «Газпрому»

18813874_1023959407738451_8278806931414612563_n

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» про перегляд ціни за укладеним у 2009 році контрактом на закупівлю природного газу у російського газового монополіста компанії «Газпром» з урахуванням ринкових умов.

Про це повідомила прес-служба Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України», пише УНІАН.

«Арбітраж задовольнив вимогу «Натфогазу» про перегляд контрактної ціни з «Газпромом» із урахуванням ринкових умов», - йдеться в повідомленні.

На це рішення відреагував президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Щойно Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв поінформував мене про те, що НАК «Нафтогаз» виграв найкрупніший комерційний спір.

Положення «бери або плати» скасоване. У задоволенні вимог російського «Газпрому» сплачувати за газ на підставі «бери або плати» відмовлено. Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів.

Рішення Трибуналу надає право «Нафтогазу» вимагати зниження ціни на газ по контракту з «Газпромом» відповідно до умов ринку. Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим та вільним ринком. Це – важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу.

Для України це надзвичайно важливе рішення, оскільки суперечності між «Нафтогазом» та «Газпромом» вперше врегульовуються у цивілізований юридичний спосіб.

Підтверджую, що Україна була і залишатиметься надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів», – йдеться у повідомленні.

Відреагував на рішення суду і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Зі Стокгольму надійшла надзвичайно хороша новина. Нафтогаз отримав окреме рішення Стокгольмского трибуналу у провадженні проти Газпрому. Кабальні вимоги Газпрому щодо застосування формули «бери або плати» повністю відхилені!

Фактично, ми були перед загрозою того, що контракт, підписаний за часів уряду Юлії Тимошенко, міг мати катастрофічні наслідки для України. Якщо б, не дай Бог, вимога Газпрому була б задоволена, збитки від зрадницької позиції тодішнього керівництва держави склали б ... більше 45 млрд. доларів!

Тому усі ми сьогодні з нетерпінням чекали рішення. Я дякую усім тим, хто боровся за захист інтересів держави. Дякую команді Нафтогазу і вітаю усіх нас з цією великою перемогою. І нехай буде хоч раз соромно тим, хто зраджує інтереси українського народу!» – написав прем’єр-міністр.

Натомість російський «Газпром» наразі не готовий визнавати поразку і рішення Стокгольмського арбітражу називає проміжною стадією. Про пише ТАСС.

«Сьогодні отримано окреме (проміжне) рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду між ПАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» в рамках контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, що є проміжною стадією арбітражного процесу. Стокгольмський арбітраж може винести остаточне рішення не раніше кінця червня», – йдеться в повідомленні.

Як повідомив в ході телефонної конференції заступник начальника юридичного департаменту «Газпрому» Сергій Коваль, компанія вивчає проміжне рішення Стокгольмського арбітражу, воно не містить конкретних цифр і присвячено вирішенню принципових юридичних питань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: