У труні Качинського знайшли фрагменти тіл інших людей

_96306454__96305237_mediaitem95258497

У труні президента Польщі Леха Качинського, який загинув під час аварії Ту-154 під Смоленськом у 2010 році, виявлені фрагменти тіл двох інших людей.

Про це інформує ВВС з посиланням на Rzeczpospolita.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita з посиланням на заяву заступника генерального прокурора країни Марека Пасенека.

Раніше польські ЗМІ вже повідомляли, що в могилах деяких жертв смоленської авіакатастрофи знайшли фрагменти інших людей.

Заступник прокурора підтвердив це, уточнивши, що фрагменти інших тіл виявили у дев'яти похованнях.

Ексгумація проводиться в рамках нового розслідування причин катастрофи президентського Ту-154. У середині листопада першими були ексгумовані рештки Леха Качинського і його дружини.

Прокурори пояснювали, що це здійснюють для виправлення помилок початкової експертизи тіл, яка проводилася російськими криміналістами.

Всього польська влада планує протягом року ексгумувати рештки 83 жертв катастрофи. На даний момент проведено 27 ексгумації, ще шість відбудуться в червні. У найспекотніші місяці, у липні і серпні, ексгумація проводитися не буде, додав Марек Пасенек.

Польська прокуратура перевіряє, чи є вина російських медиків в тому, що одні рештки опинилися в різних трунах.

10 квітня 2010 року літак, в якому перебував президент Польщі Лех Качинський і велика польська урядова делегація, розбився під час заходу на посадку на аеродром Північний в Смоленську. Загинули сам Качинський і ще 95 осіб.

У березні 2017 року міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич звернувся до генеральної прокуратури країни з проханням перевірити дії колишнього польського прем'єр-міністра Дональда Туска під час розслідування авіакатастрофи.

На думку пана Мацеревича, Дональд Туск, який зараз займає пост голови Європейської ради, зрадив інтереси Польщі, не зробивши необхідних заходів для розслідування аварії.

Більше 75% польських громадян вважають, що кабінет Дональда Туска не доклав достатньо зусиль до встановлення причин трагедії. Критики заявляють, що тодішній урдя не мав дозволяти російській владі проводити первинне розслідування.

У ході опитування, проведеного в п'яту річницю катастрофи, лише 20% поляків сказали, що її причини були досить докладно пояснені; 31% опитаних вважають, що катастрофа була навмисним вбивством або терактом.

Респондентів не питали про те, хто міг стояти за такою акцією, але прихильники теорій змови вважають, що оскільки катастрофа сталася на російській території, відповідальність за неї несе Москва.

Цю точку зору з 2011 року просуває Антоній Мацеревич, нинішній міністр оборони і близький соратник брата загиблого президента Ярослава Качинського. Він неодноразово заявляв, що літак впав після двох вибухів.

Слідство поки що не має даних розтину тіл, які планується оприлюднити в червні, уточнив Марек Пасенек. Остаточні підсумки цього аналізу, ймовірно, будуть опубліковані навесні 2018 року.

За словами пана Пасенека, експерти повинні відповісти на питання про причини і обставини смерті пасажирів Ту-154.

Дослідження і аналіз решток проводиться в зарубіжних лабораторіях, зокрема, в британській, у графстві Кент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: