Лісовий перфоменс: Як активісти у гості до Дейнеки ходили

DSC04876

Активісти руху «Стоп лісоцид» зібралися сьогодні біля обласного управління лісового і мисливського господарства.

Вони вирішили вчергове нагадати керівництву про свої вимоги  - відмовитися від радянської практики суцільних рубок та перейти до ощадливого лісництва (наближеного до природи), запровадити дієвий механізм громадських слухань для затвердження  планів рубок на місцях, притягнути до реальної відповідальності працівників обласного управління лісового господарства, звинувачених у хабарництві, окремих лісгоспів області (зокрема ДП «Стрийлісгосп», Старосамбірський «Галсільліс» та інших), довести до чудових рішень усі кримінальні провадження за незаконну вирубку лісу, відкрити публічний доступ до планів лісонасаджень, таксаційних описів та інших матеріалів лісовпорядкування, провести незалежний фінансовий і господарський аудити усього управління та окремих лісгоспів області.

«Нас вже допекло. Ми більше року, а це різні ГО,  боремося за збереження наших лісів. Ми вже проводили такі акції у жовтні,  листопад. На жаль, до нас не дослухалися. Управління не працює так як потрібно, правоохоронні органи нічого не роблять і ми вирішили сьогодні нагадати про цю проблему. Старосамбірська і Золочівська райради уже заборонили в себе суцільні рубки, коли викошуються цілі гектари. На черзі Турківський район, у Жидачівському на жаль не вистачило голосів депутатів.  Ми мусимо підтримувати суспільну напругу в цьому питанні, тому що те, що ми бачимо на місцях – це жах. Достатньо подивитися декларації начальників деяких лісгоспів, обласного управління і подивитися скільки вони надбали – очевидно, що вони не живуть на зарплату і це стосується і рядових працівників лісгоспів», - розповів у коментарі журналістам співзасновник руху «Стоп лісоцид» у Львівській області Тарас Матвіїв.

Відтак, озброївшись плакатами  активісти зайшли на територію. За акцією спостерігали кілька поліцейських, які не перешкоджали активістам, до того часу поки, вони заклеївши плакатами фасад не почали виводити фарбою на плитці  напис «Ліс  - власність народу». Поліцейські пояснювали, що оскільки на акцію  не було подано заявки, вона не може вважатися законною, а обмальовування плитки  фарбою тягне на дрібне хуліганство.  Зчинилася шарпанина, під час якої поліцейські погрожували затримати «художника». Той  натомість кричав, що заради порятунку лісу готовий сісти у в’язницю. Зрештою напис таки був намальований і учасники акції рушили всередину на розмову з начальником управління Анатолієм Дейнекою.

Втім, їх чекало розчарування. Ні самого Дейнеки, який був присутній хіба у вигляді портрету, ні його заступників на місці не виявилося. Це обурило активістів, які намагалися знайти хоч когось із керівництва. На шум вийшов чоловік, який представився  членом громадської ради при управлінні. Він намагався пояснити, що робочий день уже закінчився. На зауваження що на годиннику лише 15. 30, чоловік пояснив, що робочий день сьогодні завершується о 15.45. Відсутність на місці керівників чоловік пояснив тим, що в них могло бути відрядження та інші службові потреби перебувати за межами управління.  Зрештою чоловік завів активістів у канцелярію, де їхні вимоги були прийняті та зареєстровані.

Уже вийшовши надвір, активісти продовжували суперечку з поліцейськими, які спочатку заявили, що затримають чоловіка, який розписав плитку на вході, але потім вирішили обмежитися профілактичною бесідою. Своєю чергою акцією активісти виявили бажання написати заяву у поліцію про відсутність службовців управління на місці у робочий час. Зрештою всі почали розходитися.

«Ми на цьому не зупинимося. Це чергова попереджувальна акція. Кожен з нас є  з різних громад, будемо тиснути на депутатів облради, щоб вони проголосували за наші вимоги. Нехай депутати покажуть на чиїй вони стороні. Якщо цього разу до нас не прислухаються, то сьогоднішні «хуліганські» дії можуть перерости у масштабні акції спротиву на місцях. Тому це все ще «квіточки» порівняно з тими «ягідками», що можуть бути невдовзі», - підвів підсумок акції Тарас Матвіїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: