Ми відвоювали газову незалежність від Росії, – Михайло Хміль про перемогу у Стокгольмському суді

Рішення Стокгольмського арбітражного суду у справі «Нафтогазу» проти російського газового монополіста – це виграш у «Газпрому» 47-ми мільярдів доларів та звільнення України від невигідного контракту Путіна-Тимошенко.

Про це заявив керівник Львівської обласної організації Політичної Партії «Народний фронт», народний депутат Михайло Хміль, інформує прес-служба ЛОО ПП «Народний фронт».

Правильні політичні кроки, початком яких стала позиція тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка щодо захисту національних інтересів у Стокгольмському суді, дають Україні можливість не купувати зайві обсяги газу за найвищою у Європі ціною. Перегляд цього невигідного газового контракту був частиною стратегії газової незалежності України.  Ще тоді прем’єр Яценюк прийняв рішення про відмову від закупівлі російського газу  і тепер Україна не закуповує у Росії жодного кубометра блакитного палива.

Надалі Україні потрібно завершити демонополізацію ринку газу і електроенергії, досягнути повної фінансової стабільності паливно-енергетичного комплексу, забезпечити гарантовану диверсифікацію імпорту газу і поширити успішний досвід газової незалежності на вугілля та ядерне паливо, зазначає народний депутат.

«Значить план Яценюка був правильним. Зі скасуванням кабального контракту Росія остаточно втратила можливість для газового шантажу України. Фактично, Україна припинила терор російського газового монополіста і відвоювала газову незалежність», - заявив Михайло Хміль.

Нагадаємо, 31 травня Стокгольмський арбітраж у справі «Нафтогазу» проти «Газпрому» ухвалив рішення на користь української компанії. Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу скасовано умову «бери або плати» та заборону на реекспорт газу з держав ЄС до України та переглянуто формулу ціни з 2014 року. Тепер для України запроваджується європейська ринкова ціна.

Як відомо, рішення про позов до «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж ухвалював Уряд на чолі з прем'єром Арсенієм Яценюком ще у червні 2014 року. Тоді борги перед Росією за газ складали 3 млрд. доларів. Завдяки правильному рішенню уряду Яценюка і виснажливій судовій тяганині ця справа закінчились газовою перемогою України. Ціна перемоги – 47 мільярдів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: