Що потрібно знати тим, хто хоче емігрувати до Ізраїлю

vidpochynok-v-izraili

Не просто наважитися прийняти рішення щодо переїзду до іншої країни, ще важче – влаштуватися на новому місці. Такі питання, як затребувані професії, пошук житла та кількість грошового резерву на перший час, змушують потенційних імігрантів нервово «гуглити».

Не просто наважитися прийняти рішення щодо переїзду до іншої країни, ще важче – влаштуватися на новому місці. Такі питання, як затребувані професії, пошук житла та кількість грошового резерву на перший час, змушують потенційних імігрантів нервово «гуглити».

Першим пунктом у списку імігранта є житло. До реалізації цього питання необхідно підійти завчасно, адже ночувати на вокзалі не дуже хочется, та й, взагалі-то, не вийде. Тут є 3 варіанти.

По-перше, можна скористатися сервісом «booking.com» (або ж іншим сервісом такого типу) та знайти собі помешкання на перший час. Цей варіант добре підійде тим, хто не має довіри до фото квартир на довготривалу оренду з інтернету. Таким чином, ви матимете можливість не хвилюватися за ночівлю та вже на місці знайти собі гідне житло на більш тривалий строк.

Інший варіант – звернутися до ріелторської фірми, що полегшить вам пошук помешкання. Звісно, необхідно буде заплатити більше, проте ви будете впевнені в організації свого житла.

Якщо перший та другий варіанти все ж вимагають певного матеріального забезпечення, то третій  підійде тим, хто хоче зекономити. Власне, мова йде про місцевий портал за типом нашого OLX – «2ruka.co.il» - «Яд шнія» (з івриту - «Друга рука»), на якому україномовне та російськомовне населення Ізраїлю розміщує оголошення стосовно оренди житла, пошуку роботи, продажу автомобілів та інших речей.

Якщо говорити про вартість оренди житла, то ціна обумовлюється декількома факторами: регіон та місто Ізраїлю, пора року, розмір та стан помешкання. Таким чином, орендуючи квартиру у період осінь-зима ціна буде нижча, ніж весною-літом. Це пояснюється тривалістю туристичного сезону. Звісно, квартири у центрі Тель-Авіву будуть дорожчі за крартиру у його ж предмісті, наприклад Бат-ямі.

У середньому, не беручи до уваги місто та його район, можна знайти двокімнатну квартиру за 3 тисячі шекелів, що дорівнює 800 доларів. Мається на увазі помешкання у придатному для життя стані. Залежно від ваших бажань, можна знайти як дорожче, так і дешевше житло.

Інше важливе питання, що постає перед репатріантом, - це харчування. Тут варто зізнатися, що це не найдешевша річ у Ізраїлі. Ніхто вам не пояснить, чому так, проте їжа тут надзвичайно дорога. Знову-таки усе залежить від ваших запитів та правил щодо харчування, проте будемо все ж вести мову про нормальне якісне харчування, проте без розкоші.

У середньому, бюджет родини з двох людей на місяць – приблизно 2 тисячі шекелей, а саме 100$ на тиждень, дозволять вам якісно харчуватись. Звісно, є й такі родини, що живуть на 50$ на тиждень, та такі, що витрачають на продукти до 150$ на цей же термін.

Що важливо, продукти в Ізраїлі досить якісні. У будь-який період року є великий вибір овочів та фруктів, що мають приємні ціни. Риба та молочні продукти тут дійсно смачні та недорогі, що не можна сказати про м’ясо. Звична нам курка коштує близько 30 шекелей (~7-8$) за кілограм, а телятина чи яловичина вже 70-100 шекелей (15-20$) залежно від частини тіла тварини.

Зазвичай місцеві мешканці купують продукти у великих супермаркетах. Таке явище як ринки не дуже тут популяризоване, хоча і є декілька відомих, такі як ринок «Кармель» в Тель-авіві. Також, у багатьох містах є практика відкритих фермерських ринків раз на тиждень. Сюди з’їжджаються фермери з близьких кіббуців (щось по типу колгоспів) та продають плоди, вирощені своїми руками.

Таким чином ми маємо 5 тисяч шекелей у сумі на родину з двох людей, аби задовольнити мінімальні потреби виживання. Проте, як заробити гроші та яка тут зарплатня, ми так і не поговорили.

У 80% випадків зарплатня в Ізраїлі погодинна. Тобто, скільки відпрацював, стільки й отримав. На момент написання цього матеріалу мінімальна зарплатня становить 27 шекелей за годину, що приблизно дорівнює 7,5$. В Ізраїлі шестиденний робочий тиждень з вихідним у шаббат (суботу) та скороченим днем у п’ятницю. Якщо візьмемо 5,5 робочих днів та помножимо на 8 робочих годин на 27 шекелей за годину, то отримаємо 1188 шекелей на тиждень. За місяць це приблизно 4800 шекелей. Таким чином, мінімальної зарплатні для оплати проживання та харчування родини із двох людей недостатньо.

Варто зазначити, що мінімальна зарплатня – досить рідке явище, якщо ви працюєте у великому місті. Як правило, це зарплатня звичайного консультанта у магазині невеликого містечка. Якщо ви грамотний спеціаліст у своїй галузі, то знайти роботу в Ізраїлі не буде проблемою.

Зазвичай, ваш рід діяльності не має великого значення, адже тут поняття затребуваної професії не має достатньої ваги. Всі зможуть знайти своє пристанище, якщо будуть шукати.

Але як знайти роботу без знання місцевої мови та, взагалі-то, без орієнтира в чужій країні. Знову ж таки можна звернутися до сайту «Яд шнія», про який вже згадано вище. Якщо це не допомогло, то цілком нормальним тут є пошук роботи на місці. Як це розуміти? Ви просто йдете у фірму/контору/магазин, де хочете працювати, і питаєте, чи часом нема місця для такого спеціаліста як ви. І далі вже важливо ваше знання якщо не місцевої, то хоча б англійської мови. Як правило, вам запропонують виконати тестове завдання до того, як вас візьмуть на роботу.

Звичайно, переїзд у незнайому країну - це досить серйозний крок, який вимагає певної концентрації та послідовності. Весь цей процес виглядає достатньо складним, тому варто готуватись завчасно.

Вероніка Давідсон

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: