Сьогодні - День Святої Трійці. Що варто знати про це свято

1
фото: Новини Полтавщини

День Святої Трійці або Зелена неділя — одне з головних свят християнства, що входить у православ'ї до переліку дванадесятих свят, а в Католицькій церкві має найвищий статус торжества.

День Святої Трійці або Зелена неділя  — одне з головних свят християнства, що входить у православ'ї  до переліку дванадесятих свят, а в Католицькій церкві має найвищий статус торжества.

Таку назву це свято отримало у знак сходження Святого духа на апостолів.

В цей день у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році. Підлогу церкви устеляють свіжоскошеною травою, а ікони та стіни прикрашають березовими гілками.

В Зелену неділю, згідно із віруваннями та переказами людей,  не рекомендується проводити весілля і вінчання. Втім сватання вважається доброю прикметою.

фото: Українська Православна Церква

На Трійцю заборонено купатися в річці або озері. Наші предки ще з дохристиянських часів вірили, що нині русалки намагаються потягти людину до себе на дно. Існує навіть багатовікове повір'я, що в цей день не обходиться без потопельника.

А згідно з народними традиціями, на людей, які не дотримувались заборон в Зелену неділю, чекало покарання і різні напасті.

Особливою магічною силою в цей день наділені рослини. Відтак, зібрані лікарські трави на Трійцю, мають неабиякі цілющі ефекти та навіть можуть виступати надійними оберегами. Зокрема, зірвана у цей день м'ята оберігатиме дітей від поганих снів.

Ще одним популярним звичаєм в цей день було освячення полів. Робилося це для того, аби уберегти їх від повеней і градів. Також наші предке на Трійцю  не давали худобі свіжоскошену траву, не просівали через решето борошно в корито.

Нині ж б багатьох містах в Зелену неділю прийнято влаштовувати народні гуляння з іграми, виставами, піснями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: