Криза на Близькому Сході: чому арабський світ постав проти Катару

22_main

Сім країн, – Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет, Бахрейн, Лівія, Ємен, Мальдівські острови, – оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром. Офіційна версія – підтримка останнім тероризму.

Громадян Катару, які знаходяться в цих країнах, закликали покинути країну протягом чотирнадцяти діб, а співробітників дипломатичних структур протягом двох діб. Всі кордони перекриті, а дипломатичні відносини повністю розірвані. Такий крок країни обґрунтували співпрацею Катару з Іраном, яким вони визнають спонсором тероризму, зокрема в Ємені. Такий розрив дипломатичних відносин між країнами-членами Перської затоки є безпрецедентним для регіону.

Якщо докладніше, то Катар у квітні виплатив близько одного мільярда доларів терористичній організації, пов'язаній з Аль-Каїдою, і спецслужбам Ірану, як викуп за членів королівської сім'ї, яких викрали в південному Іраку під час святкувань.

Що насправді стоїть за «катарською кризою»,про це розмова із директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом.

Ігор Семиволос

– Ключові звинувачення – це контакт Катара з Іраном і, скажімо так, зрада сунітської справи. Виглядає, що ці обвинувачення, у значній мірі, притягуються за вуха або явно не дотягують, тобто там багато інсинуацій, фейків і, власне, та поспішність, з якою вчинені дії в деяких арабських державах, і та швидкість від прийняття рішення до реалізації говорить про те, що ті протиріччя, які накопичилися протягом тривалого часу між різними членами, у тому числі Ради співтовариства арабських держав Перської затоки, а саме: між Катаром і Саудівською Аравією, досягли певного критичного рівня.

І Саудівська Аравія, надихнувшись, можливо, візитом президента Дональда Трампа, вирішила завдати удару по Катару.

– Які можливі наслідки подібних дій?

– Звісно, дії ускладнюють підтримання спільної сунітської позиції у цілісності в конфліктах, які відбувається на Близькому Сході, починаючи від єменського конфлікту і закінчуючи сирійським. Протистояння  ускладнює координацію і взаємодію різних повстанських угруповань, оскільки вони мають різних донорів. І сьогодні ми бачимо, що ці донори відкрито ворогують між собою. Цей конфлікт вже зараз спричинився до закриття корпункту «Аль-Джазіри». Можливо, постане питання про закриття «Аль-Джазіри» як такої. Це може бути однією з вимог Саудівської Аравії і тої коаліції, яка підтримує Саудівську Аравію. Зрозуміло, що збільшується тиск, скажімо, на «Братів-мусульман», які знайшли підтримку в Катарі і є його реципієнт, а це посилить шиїтський фронт.

Зокрема Іран вже оголосив про готовність постачати продукти харчування до Катару, адже він лише на 12% забезпечує себе продовольством.

– Чи досягне коаліція, яку сформувала Саудівська Аравія, поставленої мети?

– Ми бачимо, що ситуація непроста. Цілі блокади можуть бути не досягнуті, якщо метою блокади було припинення перетворення Катару на звичайну державу Перської затоки і ліквідації його як альтернативного центру сили. За останні 10-15 років Катар перетворився на регіональний центр, який претендує бути світовим хабом. І, очевидно, це дратує, у тому числі, Саудівську Аравію, яка вважає, що ці амбіції явно перебільшені, принаймні не відповідають прийнятому стану речей. Власне, це поки все, що ми можемо очікувати найближчим часом. Багато що залежатиме від того, наскільки Катар готовий тримати удар. Наразі, виглядає так, що Саудівській Аравії вдалося мобілізувати більшість арабських країн для того, щоб здійснити такий серйозний тиск на Катар через припинення дипломатичних відносин.

Виникає питання чи надовго цього вистачить саудитам, чи вистачить їм грошей, чи не перетвориться цей крок на додатковий фінансовий тягар. Звісно, як на мене, то іранський слід у всій цій історії з обвинуваченням Катару, що він підтримує терористичні організації, виглядає як спроба перекласти відповідальність з хворої голови на здорову, тобто в умовах коли Саудівська Аравія немає серйозних успіхів у війні проти хуситів, пояснити свої неуспіхи підступною діяльністю одного з союзників. Цей метод старий як світ.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: