Про що говорить Facebook Петра Порошенка

b44ce01d-028d-4e11-9c56-409d11d8b7ad

VoxUkraine і компанія TheRespo проаналізували понад 2200 постів і 205 000 коментарів на Facebook-сторінці Петра Порошенка за час його президентства

VoxUkraine і компанія TheRespo проаналізували понад 2200 постів і 205 000 коментарів на Facebook-сторінці Петра Порошенка за час його президентства

На одній закритій зустрічі з журналістами Президент України Петро Порошенко підкреслив, що намагається щодня переглядати Facebook, причому не тільки зі своєї офіційної сторінки.

Що президент шукає в найбільшій світовій соціальній мережі і на які висновки його наштовхує прочитане, ми можемо тільки здогадуватися. Але технології аналізу соцмереж з використанням нейромереж дозволяють визначити і проаналізувати кожне слово, яке було написано на офіційній сторінці першої особи, кожен коментар, шер і лайк.

Про що говорять ненаписані пости президента

На початку свого президентства Петро Порошенко оголосив, що пости, які пише особисто він, а не співробітники прес-служби, будуть підписані «П.П.». Часи, коли такі пости траплялися часто, давно позаду, наприклад, останній особистий запис був в травні, а передостанній - в лютому. Проте президентський ФБ - важливе джерело інформації, що дозволяє зрозуміти, які тренди і меседжі просуває комунікаційна команда першої особи, а які теми «активно замовчує». Що ще важливіше, аналіз Facebook дає можливість проаналізувати масовий зворотний зв'язок - що думають і відчувають сотні тисяч читачів президента.

За допомогою компанії TheRespo журналісти розібрали на ключові слова всі пости президента, визначили їх тональність, проаналізували, як змінилися теми і ідеї, які обнародувано від першої особи.

Щоденник президента

За три роки Facebook президента пережив разючу трансформацію. Перше, що видно неозброєним поглядом, - кількість публікацій. За перший рік президентства був опублікований 751 пост, потім пішов спад до 577, а за третій рік спостерігається значне зростання числа публікацій - понад 870. При цьому статистика шерів і лайків каже, що зростання кількості не привів до погіршення якості. Кожен пост збирав в середньому більше 1800 лайків і 150 репоста. Єдине, що помітно просіло, - залученість читачів в дискусію: кількість коментарів під постами стабільно скорочується.

Замість війни і корупції - торгівля і окупація

Аналіз динаміки частоти слів, які вживав у своїх постах Петро Порошенко протягом останніх трьох років, дозволяє визначити теми, які поступово втрачали або набирали пріоритетність у президента.

Як рахували. При оцінці динаміки постів і коментарів використовували співвідношення показник (частота певних слів в коментарях або постах, їх тональність і ін.) За третій рік до першого. При цьому бралися чи не абсолютні показники, а зважені за кількістю і довжині постів і / або коментарів, тобто частота, з якою зустрічається слово на умовну одиницю тексту.

Серед слів, які протягом останнього року (червень 2016 - червень 2017) Порошенко вживав набагато рідше в порівнянні з першим роком президентства, багато відносяться до війни (було враховано лексеми - набір однокореневих слів). Слово «посмертний» стало вживатися майже в десять разів рідше. У 5 разів менше стало «слави». Згадки слів «світ», «країна» і «свобода» скоротилися в два рази. Слова «війна», «відвага» і «армія» стали зустрічатися в постах президента в 1,5 рази. При цьому кількість слів «солдати» і «бійці» не змінилося.

Також є тенденція до зменшення в риториці президента закликів: «необхідно», «потрібно», «треба», «повинні», «разом», «можемо», «будемо», «українці», «друзі» - кількість цих слів скоротилося в 1,5-3 разів.

Несподіваний результат у невійськового слова «корупція» - за третій рік президентства Порошенко вживав його в 3 рази рідше в порівнянні з першим роком. Також в 5 разів менше Порошенко став писати про Раді / парламенті.

Зникли з ефіру

Які ж слова в президентському Facebook замінили пишномовні заклики, пости про війну і корупції?

У 15 разів збільшилася кількість лексем «торгівля». Майже в шість разів - «освіта». У п'ять разів частіше президент вживав слово «обговорили». У Facebook Порошенка спостерігається відхід від мілітаризованої України до «мирних» тем.

З одного боку, це «зрада»: війна триває, щотижня, а то і день на фронті гинуть люди. Складається враження, що президент, не виконавши одне з головних обіцянок - «закінчити АТО», прагне не фокусуватися на темі війни. З іншого - президентський Facebook не припинив говорити про війну, але конфліктна риторика все більше тяжіє до нейтральної тональності (в якій часто говорять про війну в Україні західні дипломати). Так, в сім разів стало більше лексем «окупація». Майже в чотири рази частіше стали зустрічатися «санкції» і «агресія», «договори» - в три рази, «Росія» і «Мінськ» - в два з половиною. У два рази більше президент писав про Крим.

Окремо варто відзначити, що Порошенко став в два рази частіше «вітати» своїх передплатників з різними святами і подіями і «дякувати» їх.

Жити стало краще, жити стало веселіше

Сучасні технології дозволяють відповісти на питання не тільки про те, що пишуть в Facebook першої особи, але і про те, як пишуть - які емоційні тональності містить кожен пост. Аналіз, який проводився за допомогою нейронної мережі, показав несподіваний результат: Facebook першої особи з кожним роком стає все більш позитивним - в середньому утримання радості в кожному пості досягло (майже 38%), що є найбільшим серед інших емоцій. Динаміка за три роки показує, що це стійка тенденція - злості, смутку і відрази в повідомленнях президента з кожним роком все менше, а радість стрімко зростає.

Що пишуть президенту

Як реагують читачі на творчість президента? Відповідь може дати аналіз 205 000 коментарів. І тут отримали досить несподіваний результат: драматичне п'ятикратне падіння довіри до президента в оффлайні супроводжувалося збільшенням частки позитивних емоцій в коментарях. Як таке можливо?

Facebook президента - дуже «живе» місце, під кожним постом в середньому залишають 93 коментаря. Рекорд - привітання Джамали з перемогою на Євробаченні, яке прокоментували 1700 разів. Цей же пост - рекордсмен за кількістю лайків і другий по шерам. Реакція на перемогу Джамали очікувана. Що ще викликає бурхливу реакцію громадськості?

Побіжний аналіз десяти найбільш коментованих постів показує, що найбільший відгук у читачів президента знаходять пости з поздоровленнями (ветеранів на 8 травня, дружини з 30-річчям спільного життя, воїнів в Маріуполі, самого президента з днем ​​народження), а також важливі для України події ( безвізовий режим з ЄС, припинення вогню на Донбасі).

Що пишуть? Найбільш часто зустрічаються слова під коментарями також цілком передбачувані. На першому місці «Україна», потім йдуть: «президент», «люди», «бог». Замикають десятку «Росія» і «герої».

Куди цікавіше аналіз тональності коментарів. Алгоритм видав дуже несподіваний результат: радість - головна емоція в коментарях під постами президента, і частка радості у відгуках стабільно зростає, незважаючи на падіння популярності Петра Порошенка як політика.

За останні 12 місяців відсоток емоції, оціненої нейромережею як радість, склав 31%. Ми бачимо кілька можливих причин.

1. Комунікаційна стратегія присутності президента в соцмережах змінюється - Facebook Порошенко «мігрує» від важливих і значимих для країни повідомлень до декларування хороших новин, звітів про досягнення і милих «сімейних» постів. Справа в тому, що під радісними і оптимістичними постами і коментарі переважно радісні і позитивні. Якщо подивитися на топ-10 постів, під якими переважають коментарі радісною тональності (більше 75%), то це будуть президентські привітання українців з Новим роком і Різдвом, з днем ​​народження (дружини, В'ячеслава Вакарчука і самого президента).

Схоже, що піарники президента помітили цю тенденцію і навчилися нею користуватися. Як ми писали вище, кількість позитивних постів також істотно зросла: якщо за перший рік президентства в постах Порошенко емоція радість займала 31%, то на третій рік вже 38%.

2. Друга можлива причина не настільки нешкідлива. Цілком може бути, що комунікаційна команда стала активніше чистити агресивні і негативні коментарі, тим самим підвищуючи частку радості в постах. Також не можна виключати, що значну частину радісних коментарів залишили так звані боти. Обидві ці гіпотези потребують збору великих обсягів інформації і більш глибокого аналізу. Команда TheRespo планує зробити це в найближчі 2-4 тижні.

Сила слова

Ми вирішили копнути ще глибше і подивилися, які слова в постах президента викликають в коментарях ті чи інші емоції. (Тут, очевидно, можлива похибка: пости зі словом «війна» можуть як вітати ветеранів Другої світової, так і говорити про втрати на Донбасі, що, відповідно, викликає різні почуття.) Але в загальному такий аналіз дає уявлення, як українці реагують на теми і як змінюється їхнє ставлення.

Перше ключове слово, яке ми перевірили, - «Порошенко» (зустрічається 57 разів). Найголовніші емоції, які можна зустріти в коментарях під такими постами, - це злість (14%) і сумно (17%). Радісних коментарів набагато менше - всього 5%. Але цікаво інше. Якщо проаналізувати динаміку зміни тональності коментарів в перший і третій рік, то ми побачимо закономірність, яку важко пояснити випадковістю: всі негативні емоції йдуть на спад, а частота радісних коментарів виросла в 3,4 рази (варто зазначити, що це рекордний приріст в емоції «радість» серед всіх перевірених нами ключових слів).

Наступне слово, яке ми проаналізували, - «корупція». Воно зустрічається в постах Порошенко 97 раз (примітно, що з них 50 разів - протягом першого року президентства і лише 24 - за третій рік). Найбільше у коментаторів у відгуках під постами з цим словом сумно (16%) і злості (13%).

Порошенко згадує «Росію» 223 рази в своїх ФБ-записах, при цьому 62% записів припадають на третій рік, що може говорити про прагнення президента змістити дискурс (принаймні в Facebook) з внутрішніх проблем на зовнішні чинники. Коментарі під постами зі словом «Росія» в основному сумні (17%) і злі (14%).

Очікувано, що найбільша частка радісних відгуків під постами зі словами «привітання» (47%), «Олександра» (ймовірно про доньку 30%) і «Марина» (дружина, 27%).
Менш передбачувано, але вельми показово, що пости, які збирають значну частку сумних коментарів, містять слова «уряд» і «Рада» (по 17%).

У сухому залишку

1. Facebook Порошенко - важливий канал спілкування (більше 600 000 передплатників), якому комунікаційна команда президента приділяє багато уваги. За останній рік було опубліковано понад 870 записів (в середньому 2,4 повідомлення в день), це в 1,5 рази більше, ніж у другій рік президентства і на 16%, ніж в перший. Якщо оцінювати по середній кількості лайків і шерів, то кількість не погіршило якості.

2. За три роки змінилася тематика і тональність постів. Порошенко став набагато рідше писати пости про війну (деякі «військові» слова зустрічаються в 10 разів рідше). Конфліктна риторика стала набагато нейтральнішою.

3. З Facebook Порошенко майже зникла тема корупції - це слово за третій рік президентства зустрічається в три рази рідше, ніж за перший. Зате стало в два рази більше привітань та подяк.

4. Facebook президента стає все радісним і позитивним. Емоція «радість» в постах зросла з 31 до 38%.

5. Кожен з 2215 постів Порошенко в середньому збирав 93 коментаря. Несподівано, але найчастіша емоція в коментарях - радість. Ще більш дивно те, що частка радості у відгуках рік від року зростає, хоч і не дуже значно (з 29,1 до 30,8%).

6. Найбільше число позитивних коментарів збирають пости, в яких є слово «привітання» (47%), а також записи про родину (близько 30%). Найбільш негативні відгуки у постів зі словами «Порошенко», «корупція», «Росія», «Рада» і «уряд».

За матеріалами VoxUkraine

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: