Робота наглядової ради «Укроборонпрому» заблокована

Склад наглядової ради державного «Укроборонпрому», частину якої затверджує президент, не визначено.

Про це каже Гліб Канєвський, керівник відділу боротьби з корупцією центру політичних студій та аналітики ЕЙДОС, експерт РПР.

А через відсутність наглядової ради відсутній і зовнішній антикорупційний контроль над менеджментом підприємств концерну.

Серед ключових функцій Наглядової ради варто виділити:

– контроль за діяльністю концерну;

– призначення аудиторів концерну;

– ініціювання аудитів та інших перевірок в концерні;

– подання щодо притягнення до відповідальності чиновників концерну.

«У теорії Наглядова рада є самостійною через уявний політичний баланс – адже три члени в раду призначаються президентом, ще два – Кабінетом міністрів.

За квотою Президента члени Наглядової ради були призначені ще 2014 року Олександром Турчиновим. Від Кабміну ані при уряді Арсенія Яценюка, ані Володимира Гройсмана кандидатури не подавалися. Трьох голосів було достатньо для ухвалення рішень. Але з кінця минулого року рада є неправомочною – у жовтні 2016 року повноваження склав Сергій Пашинський.

З того часу, ані Президент Петро Порошенко, ані представник його команди прем'єр Володимир Гройсман не визначилися з кандидатами до Наглядової ради ДК «Укроборонпром». Робота ради заблокована.

Разом з тим, дієва та незалежна Наглядова рада «Укроборонпрому» є не тільки запобіжником корупції, а й запорукою ефективної діяльності всього концерну. Бо, окрім контрольних функцій рада також несе іміджеві бонуси. Можна припустити, що якби до Наглядової ради увійшли не політично заангажовані фігури, як це практикувалося в попередні роки, а відомі експерти з міжнародним визнанням, це б допомогло менеджменту оборонпрому прискорити вихід на ринки країн НАТО», – каже Гліб Канєвський.

Матеріал наданий у рамках співпраці з Vox Connector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: