З 1 червня 2017 року українці працюють у Польщі за новими правилами. Що змінилося

211934

Дедалі більше українців їдуть до Польщі на роботу. За приблизними підрахунками, у країні зараз перебуває понад мільйон українців. Вони становлять 68% від іноземців, які працюють у Польщі офіційно. У першому кварталі цього року 227 тисяч громадян України заплатили податки до польського бюджету, пише Rzeczpospolita.

Переважно наші співвітчизники працюють у Польщі на будівництві, у торгівлі, сільському господарстві та на виробництвах. Водночас останнім часом у цій країні все більше висококваліфікованих українських фахівців, наприклад у IT-сфері. Українці шукають польського працедавця самостійно або ж через агенції із пошуку тимчасової роботи (Agencja pracy tymczasowej).

З 1 червня у Польщі набули чинності нові правила прийому для тимчасових працівників.

Що варто знати українцям, які лише збираються у Польщу на роботу чи вже там працюють?

Зміни до термінів виконання тимчасової праці у Польщі

Ключова зміна при прийомі на роботу в Польщі тимчасового працівника полягає в тому, що агенція тимчасової праці в Польщі відтепер може направляти такого працівника для роботи на конкретного працедавця на максимальний загальний період у 18 місяців протягом трьох років (36 місяців).

З іншого боку, польський роботодавець може скористатися послугами того самого працівника також лише впродовж 18 місяців протягом трьох років. Це нововведення при прийомі на тимчасову роботу в Польщі має запобігти поточним способам обійти обмеження у сфері зайнятості.

Іншими словами, розрахунок максимального терміну роботи тимчасового працівника для конкретного роботодавця в Польщі не залежатиме від того чи цей працівник направлений до нього через ту саму агенцію тимчасової праці чи через інші.

Зміни для працедавців в правилах прийому на роботу в Польщі тимчасових працівників

Відтепер тимчасовий працівник не може виконувати той самий тип роботи, який виконував попередній працівник, якщо звільнений працівник працював на підставі угоди про працю, укладеної з працедавцем, та був звільнений з посади із незалежних від нього причин. Це означає, якщо протягом трьох місяців польський працедавець звільнив певного працівника у зв’язку із організаційними змінами, наприклад, пояснив це необхідністю скорочення штату, то такий працедавець не зможе скористатися послугами агенцій тимчасової праці в Польщі та не зможе найняти за їх посередництва людину, яка мала би схожі обов’язки до тих, що їх виконувала звільнена особа.

Зміни для вагітних жінок, які виконують тимчасову роботу в Польщі

Спеціальні права також матимуть вагітні жінки, які працюватимуть на тимчасовій роботі в Польщі. Укладаючи договір через агенції тимчасової праці щонайменше на двомісячний період для виконання тимчасової роботи через дану агенцію тимчасової праці в Польщі, вони будуть захищені статтею 177 § 3 Кодексу праці Польщі у тому випадку, якщо завагітніють.

Якщо їх контракт буде завершуватися після 3-х місяців вагітності і вони нададуть роботодавцю підтвердження від лікаря про свій стан, їх робота буде автоматично продовжена до пологів. Після пологів така жінка має право на отримання спеціальної допомоги для породіль згідно з 177 § 3 Кодексу праці Польщі.

Зміни до правил оформлення угоди з тимчасовим працівником

Влаштовуючись на роботу в Польщі, в угоді, яку працівник підписує із агенцією тимчасової праці, відтепер будуть розміщені контакти роботодавця, що дозволить працівнику у разі чого із ним зв’язатися.

Штрафи для роботодавців за виплати, котрі є меншими від мінімальної зарплати у Польщі

Польських роботодавців, які не дотримуватимуться вимог про виплату мінімальної зарплати для людей, які працюватимуть на тимчасовій роботі в Польщі, польська Державна Інспекція Праці каратиме штрафами. Вони можуть бути у розмірі до 5 тисяч злотих.

Зміни до правил вирішення спірних питань між тимчасовим працівником та агенцією праці

Якщо раніше тимчасовий працівник, найнятий на роботу в Польщі роботодавцем через агенції тимчасової праці в Польщі, у разі чого повинен був звертатися до суду у тому польському місті, де є юридична адреса агенції тимчасової праці, то тепер він матиме право вибору суду аналогічне до того, яке мають самі працівники цієї агенції тимчасової праці у Польщі.

Інші зміни, що регламентують стосунки між тимчасовими працівниками та агенціями праці в Польщі

Крім наведених вище змін також варто звернути увагу на інші нововведення, які вступили в силу 1 червня 2017 року:

  1. Розширюються як зобов’язання польського роботодавця щодо звітності перед агенцією тимчасової праці в Польщі, так і зобов’язання агенції тимчасової праці перед тимчасовими працівниками під час роботи в Польщі.
  2. Вводяться правила, що стосуються винагороди тимчасових працівників у Польщі, відпустки та грошового еквіваленту за неї.
  3. На агенції тимчасової праці в Польщі накладаються додаткові обов’язки, зокрема, зобов’язання укласти з іноземцем договір, дотримуючись вимог, зазначених у польському законодавстві, та забезпечити письмовий переклад цієї угоди на зрозумілу для іноземця мову, а також розширюються інформаційні зобов’язання агенції тимчасової праці в Польщі перед тимчасовим працівником (Агентства тимчасової праці в Польщі будуть пояснювати іноземному працівнику та польському роботодавцю правила проживання та працевлаштування іноземців під час роботи на території Польщі).
  4. Розширюється перелік покарань для агенцій тимчасової праці в Польщі за порушення у сфері зайнятості тимчасових працівників на роботі в Польщі та збільшується розмір штрафів за їх вчинення (Штрафи накладатимуться в розмірі від 1000 до 30 000 злотих).

Усі перераховані нововведення мають покращити іноземцям умови тимчасової роботи в Польщі. Зокрема, зміни відчують наші співвітчизники, які працюють в Польщі чи тільки збираються до сусідньої країни на роботу. Нагадаємо, нові правила найму на роботу для тимчасових працівників розпочинають діяти сьогодні, 1 червня, окрім тих, які вступлять в силу на початку 2018 року.

Джерело: Про Львів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: