Хода українців у Перемишлі: чого чекати цього року

Цього року відбудеться традиційна релігійна хода українців до українського військового цвинтаря у с. Пикуличі, що під Перемишлем.

Торік подія закінчилася нападом на процесію з боку польських націоналістів. Цього року політики, дипломати та навіть націоналісти оприлюднили заяви з вимогами не провокувати ситуацію під час події, пише prostir.pl.

Контраманіфестація проти українців ніби є — її скликують у соцмережах — але, судячи з заяв офіційних речників націоналістичних середовищ, «їх там нєт» і бути не може. Як і торік, націоналістичні організації, прикриваючись гаслами про порозуміння з українцями, відкидають будь-яку причетність до потенційних нападів на українців.

Так, група у Фейсбуці «Перемишль проти бандерівців» повідомляє про намір зібрати контрманіфестацію. Проте представник націоналістичної організації «Національний Рух» (пол. Ruch Narodowy) заявляє, що це — не пов’язана з ними група. — Ця контрманіфестація організована нелегально. […] Треба звертати увагу на такі спроби невідомих осіб, тому що ігнорування призведе до більших наслідків, — зазначив Марек Кульпа.

Націоналістична організація «Всепольська Молодь» (пол. Młodzież Wszechpolska) повідомила про пасивність у передбаченому 11 червня марші українців у Перемишлі. Про це керівництво організації повідомили на своїй сторінці у Фейсбук.

«У зв’язку з щорічною панахидою українців у Перемишлі, яка запланована на 11 червня цього року, а також запланованою контрманіфестацією, ми заявляємо, що «Всепольська Молодь» не є організатором жодних подій цього дня», – йдеться у повідомленні.

Націоналісти водночас зазначили, що «будуть моніторити ситуацію під час проведення панахиди і повідомляти до поліції про будь-які спроби пропаґування бандерівської символіки».

Також «ВМ» запропонувала тим, хто хоче приїхати 11 червня до Перемишля, долучитися до акції збірки речей для поляків, які живуть в Україні. В такий спосіб, говорять представники організації, така ініціатива буде більш ефективною, ніж участь в акціях, які можуть показати Перемишль у негативному контексті та як ксенофобне місто, не дружне для українців, що є неправда, — зазначається у повідомленні.

Посольство України в Польщі заявило про стурбованість негативними дописами у соцмережах з закликами до перешкоджання, нападів чи інших дій стосовно панахиди.

Дипломати у заяві згадали спільну українсько-польську історію 1920-1922 років та факт, що саме на військовому цвинтарі у Пикуличах поховані петлюрівці. Також українське посольство наголосило на тому, що будь-які провокації лише зашкодять українсько-польським відносинам.

Мер Перемишля Роберт Хома також абстрагувався від події, водночас наголосив, що заяви про напади на панахиду є неприпустимими.

«Не уявляю собі ситуації, щоб панахида за петлюрівцями, які були союзниками Польщі, стала об’єктом нападу чи іншими діями з причини релігії чи інших. Прошу відповідально відноситися до розповсюдження інформації, яка заохочує до дій спрямованих проти панахиди. Такі дії не можуть сприяти добрим польсько-українським відносинам. Перемишль завжди був толерантним містом та відкритим на свою полікультурність традицій, і ми зробимо все, щоб таким місто було й надалі», – сказав мер Перемишля.

У поліції розповіли, що вони моніторять провокації в соцмережах та будуть присутні на події.

«Запевняю, що ми готові до будь-якого розвитку подій та будемо, в разі чого, застосовувати відповідні сили і засоби», — говорить Марта Фац з відділення поліції у Перемишлі.

Нагадаємо, Свято національної пам’яті і похід на Військовий Цвинтар відбувається щороку у Перемишлі від 1994-го року (до того процесії відбувалися у міжвоєнний період). Торік вперше стався провокативний напад на учасників ходи. Цього року 11 червня українці та поляки знову будуть вшанувати пам’ять загиблих, похованих на Військовому цвинтарі у Пикуличах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: