Доля Монументу Слави: робоча група представила перші напрацювання

84_main

Робоча група з розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вул. Стрийській представила перші напрацювання.

Як повідомив голова робочої групи, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, робоча група сформована із експертів, фахівців, представників депутатського корпусу, юридичного блоку та архітектурного блоку. На сьогодні комісія розглядає кілька варіантів вирішення поставленого перед ними завдання.

«Зараз робоча група працює по кількох блоках. Їх можна поділити на три напрямки. Перший – це експертиза композиції Монументу, зокрема, на предмет ознак комуністичного, тоталітарного режиму. Другий напрямок стосується аварійності цього об’єкту. Маємо інформацію, що та чи інша частина об’єкту знаходиться в аварійному стані. І третій напрямок – це те, яким чином вся ця територія має жити далі. Адже тут є декілька інфраструктурних проблем: є парк, який має своє життя, є транспортна проблема, є старе кладовище. Тобто, є багато моментів, аналізуючи які, в комплексі, маємо дати відповідь - як ця територія має функціонувати в майбутньому.

Щоб робота експертної групи була максимально фаховою, з якісними висновками, за результатами першого засідання, ми скерували запити в декілька інституцій. Це Інститут національної пам’яті, Український католицький університет, Академія мистецтв, ЛНУ ім. І. Франка. Маємо дуже багато інформації, на яку потрібні фахові висновки.

Станом на сьогодні відбувається інвентаризація Монументу, бо цей об’єкт не знаходиться на жодному балансі. Наступного засідання робочої групи плануємо розглядати кожне конкретне рішення щодо експонування пам’ятника Монумент Слави з врахуванням фінансової і юридичної складової», - поінформував Андрій Москаленко.

За словами Юліана Чаплінського, заступника голови робочої групи, головного архітектора Львова, у колах фахівців є різні думки щодо майбутньої долі Монументу Слави. Усі ці версії та пропозиції будуть розглянуті робочою групою.

«Вивчаючи попередні думки членів містобудівної ради і Спілки Архітекторів, я почув дуже багато творчих думок, які очевидно, теж будуть одними з пропонованих версій. Була навіть дуже цікава ідея, щоб музеєфікувати цю річ - частково залишити її як експонат абсурдності тоталітарного режиму. Усі ці версії ми будемо, звичайно, максимально оприлюднювати.

Крім того, хочу сказати, що з огляду на сам Парк культури, буде окрема робоча група по створенню інтегрованої концепції з розвитку Парку на майбутні 10 років, як мінімум. Позаяк цей Парк зроблений за радянських часів у дуже неприродний спосіб: тоталітарна симетрична композиція, під дуже не зручним кутом пішохідна алея – все це було всупереч природньому ландшафту Парку. Відповідно, Монумент повинен бути частиною розуміння того, що ми робимо з Парком.

Щодо транспортної проблеми, то знаємо, що там часто буває великий паркінг, де немає розмітки. Поворот з вул. Стрийської на вул. Героїв Майдану має дуже складний маневр. Відповідно, не виключено, що там треба було б робити кільце. А це також вимагає детального планування території.

Отже, розглядаючи питання експонування Монументу Слави, спершу розглядаємо юридичні аспекти, фінансові та конструктивні», - зазначив начальник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський.

Нагадаємо, відповідно до розпорядження львівського міського голови №202 від 17 трав 2017 р., розглянувши звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасник національного та правозахисного руху, політв’язня радянських таборів Ігоря Калині враховуючи громадську дискусію навколо пам’ятника Монумент Слави, яка останнім часом набула особливої гостроти, враховуючи біполярність думок що експонування монументальної композиції, маючи на меті фахове вирішення питані створено робочу групу для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вул. Стрийській.

Запропонувати оптимальні варіанти вирішення майбутнього експонуван Монументу Слави робоча група має до 1 липня 2017 р.

26 травня відбулося перше засідання робочої групи, яка розглядає питан експонування пам’ятника Монумент Слави.

Під час першого засідання кожен з учасників групи озвучив свою позиції бачення майбутньої долі пам’ятника Монумент Слави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: