Енергетика в дії: які нові виклики та можливості є у цієї галузі в Україні

1454357999_poster_event_159464
Фото ілюстративне. джерело: AlternativEnergy.Ru

Співзасновник Greencubator та співорганізатор конференцій TEDxKyiv про нові тенденції у сфері енергетики в Україні, можливості та необхідність стартапів.

Співзасновник Greencubator та співорганізатор конференцій TEDxKyiv Роман Зінченко виступив на «Ночі енергетики» у Львові та поділився своїми спостереженнями щодо розвитку енергетичної галузі в Україні та світі.

За словами Романа Зінченка, є три ключових речі і інстинкти, які професіоналам енергетики потрібно впустити у своє життя, щоби ця сфера стала сферою зростання і розвитку. Це інтерес, страх і жадібність.

Роман Зінченко, співзасновник Greencubator. Фото: Greencubator

«Інтерес до того, що відбувається у світі енергетики. Страх того, що станеться, якщо ми впустимо ці можливості. Жадібність — потрібно питати себе: «Як ми на цьому ще не заробляємо?!», — пояснює експерт. — Я переконаний, що у традиційному світі цієї консервативної індустрії настають надзвичайно цікаві зміни і я ці зміни називаю «Skype-момент» — етап, коли у 90-х з’явився Skype і монополії втратили десятки мільйонів доларів. І це чудово, оскільки це була стагнуюча консервативна індустрія, яка зараз вимушена ставати інноваційною».

 

Читайте також: Електромобілі допоможуть вирішити проблему споживання електроенергії, – експерт

На думку співзасновника Greencubator, сьогодні можна нарахувати п’ять основних нових викликів для енергетики:

  1. Кібербезпека нових моделей енергетичних мереж. Запит на таких спеціалістів буде рости.
  2. Звичайні споживачі стають просьюмерами. Скайп працював за принципом, де кожен користувач був мікросервером. Це приходить у нашу енергетику. Просьюмери – споживач стає не споживачем, а й виробником. Для мене стало відкриттям німецьке село з населенням у 140 мешканцями і дає десятки тисяч поросят щороку. Там є панельна трекінгова станція, а за нею батарея, яка продає маневрові потужності. Її може поставити кожен у невеличкому селі і заробляти.
  3. Віртуалізація — це теж енергетичне явище. Об’єднання розподілених енергетичних ресурсів в інтелектуальні електростанції — це те, що відбувається поки далеко від нас, але скоро прийде і в Україну.
  4. Ще одна можливість — розумні мережі. Перевагами «розумної мережі» або «smart grid» є підвищення надійності та якості постачання електроенергії, покращення рівня захисту комп’ютерних систем, покращення енергоефективності тощо.
  5. — це не тільки 3D окуляри і моделювання. Це децентралізація, декарбонізація і діджиталізація. Довкола цього розвивається безліч можливостей для людей, які шукають нові продуктові рішення і нові технології.

Роман Зінченко закликає українців створювати стартапи саме на тему енергетики.

«Перше — він вирішує певну проблему і очевидно, що в енергетиці є проблеми. Друге — мені дуже хотілося би, щоби «Укренерго» та інші енергетичні гравці України також були орієнтовані на зовнішні ринки. Адже сьогодні такі люди як Гейтс, Маск та інші вкладають саме в енергетику і бачать у ній перспективи», — каже експерт.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко 8 червня підписав закон «Про ринок електроенергії». Закон доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути суб’єкт господарювання, що здійснює купівлю електроенергії винятково з метою її перепродажу, крім продажу кінцевому споживачеві.

Відповідно до закону, трейдери здійснюватимуть купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми (прямими) договорами або на ринку «на добу наперед» чи внутрішньодобовому ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: