Українські чиновники зацікавлені у «чорному» видобутку бурштину, - литовські ЗМІ

385285708

Українська влада не зацікавлена в легалізації чорного ринку бурштину і реформуванні галузі у відповідності до європейських стандартів, повідомляє литовське видання DELFI.

Українська влада не зацікавлена в легалізації чорного ринку бурштину і реформуванні галузі у відповідності до європейських стандартів, повідомляє литовське видання  DELFI.

Про це, на думку журналістів видання, свідчать призначення керівництва у Державну службу геології та надр України, яке пов’язують з бурштиновою мафією.

Як повідомляє DELFI, потягом останніх кількох років відомство збільшило кількість спецдозволів на видобуток бурштину, таким чином українські та іноземні компанії отримали можливість легально видобувати камінь. Відтоді в уряду з’явилася потреба призначити нове керівництво.

«Як тільки Деожгеонадра почала виводити бурштинову галузь в законне поле, українська влада різко відчула потребу змінити керівництво геологічної служби. За дивним збігом обставин, на посаду тимчасового керівника Держгеонадр влада призначила Олега Кирилюка з Житомирської області, де на сьогодні лідирують показники незаконного видобутку бурштину», – зазначає DELFI.

Нових керівників Держгеонадр, яких призначив уряд, пов’язують з чиновниками вищого ешелону влади та причетністю до бурштинової мафії.

«Прем'єр-міністр Володимир Гройсман та міністр екології Семерак висунули на керівні посади в Держгеонадра своїх людей – Миколу Фощія і житомирського чиновника Олега Кирилюка. Останньому приписують зв'язок з народним депутатом від Житомирської області – Бориславом Розенблатом, якого в свою чергу пов'язують з куруванням бурштинової мафії. Олег Кирилюк – член колишньої проросійської політичної сили «Партія регіонів». Займаючи високу посаду в Житомирській області, Кирилюк неодноразово ухвалював рішення, які згодом були оскаржені в судах», – повідомляє ЗМІ Литви.

Іноземне видання наводить приклад Литви. Там свого часу теж була подібна ситуація з нелегальним ринком бурштину. Але вже більше 20 років ця галузь легалізована, а литовський бурштин відомий у всьому світі. За словами Гедрюса Гунторюса, представника литовского кластера Amber Trip, реформа геологічної галузі потребує політичної волі як українських законотворців, так і безпосередньо тих, хто працює над видобутком каменю. «Коли українська сторона каже нам: «дайте грошей для інвестиції», ми запитуємо: «Куди інвестувати?». Інвестори вже втомилися слухати про цю критичну ситуацію в Україні, але поки що ми намагаємось не опускати руки. Ми все ж чекаємо, коли ця ситуація вирішиться, – каже Гедрюс Гунторюс. – Раніше ми підписали договір про співпрацю з Держгеонадрами, ми готові консультувати. Але зараз ми бачимо, що до тих пір, поки не вирішиться політична ситуація в цій сфері, – змін не відбудеться».

Сьогодні Держгеонадра очолюють Олег Кирилюк та Микола Фощій, яких нещодавно на посади т.в.о. голови та заступника голови відомства призначив Кабмін попри заборону низки судів. Нагадаємо, у травні Кирилюк і Фощій фактично захопили приміщення установи, щоб отримати доступ до печаток та документів, і лише за декілька днів Кабмін опублікував офіційне розпорядження про їхнє призначення. Офіційний конкурс на керівні посади в Держгеонадра досі не відбувся.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: