«Афера десятиліття»: На «ювілей» крадіжок комунального майна в ЛМР вирішили вивчити методи «роботи» шахраїв

1479996251_1413896180_ekspertna_ocynka

У Львівській міській раді хочуть з’ясувати, як місто могло втратити десятки приміщень.

Комісія з вивчення фактів незаконного відчуження об’єктів комунального майна збиралася уже двічі, але коли будуть хоча б якісь  результати прогнозувати ніхто не береться, - повідомляє кореспондент Дивись. info.

Під час останнього засідання про ситуацію з майном доповідала начальник управління комунальної власності Інна Свистун. Так, станом на сьогодні у переліку всього комунального майна Львова, сформованого на основі інформації від балансоутримувачів, перебуває 3083 об’єктів.

Читайте також: ДАБІ проти виконкому ЛМР: як економіст, математик та технік Львів забудували

З них 839 знаходяться у користуванні балансоутримувачів, в оренді – 1960, вільних – 111, ті, що прийняті або в розробці проектів ухвал про приватизацію -104, вкрадених - 66 та резервних - (під потреби структурних підрозділів) – 4.

Загальна площа всіх об'єктів - 1,686 млн м2. Найбільша площа майна розміщена у Шевченківському та Сихівському районах, найменша – у Франківському.

При цьому понад 70% приміщень надаються в оренду за символічну плату.

«71% – це пільгова оренда – та, яка включає у себе гривневі договори, де приміщення вартує 1 грн за кв. м у місяць чи у рік. У цей блок входять державні установи і наші структурні  підрозділи, а також громадські організації, яким місто надає пільгову орендну плату. Лишень 29% – це ті площі, які місто здає в оренду, де проводиться експертна оцінка об’єктів, і де нам оплачують кошти», – розповіла Інна Свистун.

Серед своїх заслуг начальниця управління назвала політику у сфері приватизації майна. Згідно даних управління щороку спостерігається тенденція до зменшення обсягів приватизованого майна натомість зростає ціна продажу.

Читайте також: Компроміс із совістю: через позицію ЛМР історична вілла Ярославенка втрачена для Львова безповоротно

«Ми намагаємось при приватизації робити акцент на приватизації способом аукціону, який дозволяє отримати максимальні надходження до бюджету. Відповідно, зростає ціна за квадратний метр», - заявила Інна Свистун.

Вона також розповіла як у Львові карають недобросовісних власників МАФів та літніх майданчиків. «Літні майданчики і МАФи – це суб’єкти господарювання, які дозволяють собі багато боргувати. Ми почали у 2015 році нараховувати штрафні санкції при порушеннях. Якщо районна адміністрація виявляла, що площа відрізнялася на якусь кількість метрів, ми збільшуємо орендну плату у 10 разів», – розповіла начальниця управління.

Що ж до викрадених приміщень, то як з’ясувалося в управлінні є цілий реєстр таких об’єктів.

«25 об’єктів ми виявили з листопада 2016 року, які зараз фігурують дотичними до тих осіб, що йдуть в «афері століття». 81 об’єкт іде з 2007 року і до сьогодні», - розповіла Інна Свистун. При  цьому за словами Інни Свистун, з 2014 року зросла кількість об’єктів, незаконне відчуження яких виявило саме управління. Висновок, який зробила з цього начальниця управління доволі цікавий.  «Це говорить, на мою думку, про покращення контролю за майном», – заявила Інна Свистун.

Втім, як зникало комунальне майно до «покращення» у мерії достеменно пояснити не можуть.

«Ви розповідали, що головною причиною незаконного відчуження майна було відкриття реєстру нерухомості, яке відбулося у 2016 році, але з вашої інформації видно, що близько половини об’єктів були відчужені до 2015 року. Звідки зловмисники могли взяти інформацію про це майно?» - запитала депутат міської ради Юлія Гвоздович. Та замість конкретної відповіді чиновники  почали висловлювати припущення.

«Тоді теж були шахраї. Приміщення привласнювали переважно на підставі підроблених рішень судів. Крім цього інформація про об’єкти не була закритою, вона була в кількох джерелах - в балансоутримувачів, ЛКП, у БТІ», - заявила Інна Свистун. Як додали юристи міської ради частина приміщень була втрачена через рішення третейських судів. «Ми не мали права оскаржувати рішення Третейських судів, поки не були внесені зміни у закон», – пояснила керівник юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

Читайте також: Колективна бездіяльність, або Битва за історичний ареал

Зрештою голова комісії, заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків доручив підготувати матеріали про спосіб вибуття із комунальної власності усіх вкрадених приміщень до 2015 року, щоб до яких методів вдавалися шахраї. «Нам треба розкласти все по поличках і проаналізувати, як це відбувалося і відповідно, що ми зможемо зробити, змінити з нашої сторони, щоб запобігти такому», - пояснив заступник мера. Однак коли чекати результатів невідомо.

«Такий аналіз управління комунальної власності має представити на чергове засідання у наступний вівторок. Ми отримаємо базову інформацію для аналізу, ми будемо бачити ці основні методи  і почнемо по кожному працювати. Скільки треба буде часу стільки будемо  працювати. Можливо дійдемо певних висновків, можливо треба буде ще кілька засідань провести» - пояснив голова комісії. Він також поскаржився на критику роботи управління. «Дивує, що більшість коментарів, звинувачень адресуються управлінню, а не в сторону злодіїв. Коли злодій залазить у квартиру, то ніхто господаря не звинувачує, треба розібратися. Якщо господар причетний до цього -  він має бути покараний», - заявив Геннадій Васьків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: