Чому власники кафе і готелів мають платити за право користування музикою. Думка експерта

заработок-на-музыке
Фото ілюстративне. Джерело: Red Nuts

На думку експерта Центру з надання правової допомоги у сфері захисту прав інтелектуальної власності, оплата авторських прав власниками кафе і готелів підтримає український шоу-бізнес.

Про це під час брифінгу і презентації проекту «Чесна музика», 15 червня, заявив заступник керівника Центру правової допомоги у сфері захисту прав інтелектуальної власності Олександр Відєнєєв.

Він зазначає: сьогодні левова частка наших виконавців — це просто проекти, в які той, хто має гроші, вкладає великі кошти, і вони їдуть до Росії, аби там заробляти.

«Ці кошти не осідають у бюджеті, хоча могли би, — додає Олександр Відєнєєв. — І якщо ми говоримо про молоді українські групи, виконавців, це вітається, бо ці кошти вони можуть вкладати у себе і розвиватися».

Натомість голова координаційної ради ГО «Центр громадських ініціатив» Андрій Волинець зауважує, що сьогодні в Україні виконавці отримують у тисячі разів менше винагород за свої композиції, ніж, наприклад, виконавці у Німеччині.

«У кращому випадку ми збираємо 1 мільйон євро в рік. У Німеччині це 1 мільярд. Ми говоримо про те, що нам потрібно розвивати вітчизняний шоу-бізнес, підтримувати нашого виробника, але звідки виконавці візьмуть кошти на розкрутку свого кліпа, створення якісного продукту? За 2015 рік Кузьма Скрябін зібрав 34 гривні», — каже активіст.

Нагадаємо, 15-16 червня у Львові триватиме просвітницький проект «Чесна музика», у рамках якого активісти перевірять, чи дотримуються власники кафе, барів та готелів авторських прав інтелектуальної власності. Незаконне використання музичних композицій карається штрафом. Про те, як отримати ліцензію, читайте тут.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: