Благодійність чи інвестиція: у Львові скандал через фінансування приватних шкіл та садочків

791
Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Львові набирає обертів скандал навколо намірів міської влади дофінансовувати з міського бюджету приватні школи та дитсадки. Відповідну ухвалу вже прийняла сесія ЛМР.

У Львові набирає обертів скандал навколо намірів міської влади  дофінансовувати з міського бюджету приватні школи та дитсадки. Відповідну ухвалу вже прийняла сесія ЛМР.

Втім таку доброчинність міської влади оцінили не усі. Категорично проти такої ухвали виступила «Батьківська рада Львівщини». Своєю чергою у мерії переконані у своїй правоті. Наразі усе йде до того, що справу розглядатимуть у суді.

Ще 6 квітня депутати Львівської міської ради прийняли Програму надання фінансової підтримки дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладам м. Львова приватної форми власності на 2017 рік. Завданням програми є забезпечення прав дітей дошкільного та шкільного віку на здобуття освіти у закладах м. Львова приватної форми власності відповідно до вимог статті 53 Конституції України в частині забезпечення права на освіту, розвитку мережі навчальних закладів, покращення стану їх матеріально – технічної бази, створення додаткових місць у дошкільних навчальних закладах.

«Це є чесно, я б хотів, щоб була конкуренція, і якісне обладнання, яке ми сьогодні купляємо в наші школи загальноосвітні, було також і у приватних школах», – заявив у коментарі журналістам після прийняття ухвали міський голова Андрій Садовий.

Сьогодні ж виконком Львівської міської ради мав затвердити перелік  навчальних закладів Львова приватної форми власності, яким надається фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету м. Львова та суми фінансової підтримки у 2017 році. Втім, розгляд питання завершився сваркою.

Спочатку, під час представлення проекту рішення на горіхи дісталося в.о. начальника управління освіти Зоряни Довганик. Міський голова спитав, чи всі заклади є у переліку. «Не подався один НВК і два загальноосвітні навчальні  заклади», - повідомила  Зоряна Довганик. На запитання, чому так сталося, вона відповіла, що про ухвалу міської ради були повідомлені всі, однак представники деяких закладів не з’явилися на відповідну нараду і не подали документи до встановленого терміну.

Така відповідь підлеглої викликала у мера обурення.

- А якщо я зараз зателефоную тим, що не зголосилися, що вони мені скажуть? - Запитав Садовий.

- Ви знаєте, що скажуть, що вони не були поінформовані, - відповіла керівник управління.

- А чого ви їх викидуєте, в чому винні діти, якщо керівники не такі організовані, допоможіть їм. Послухайте сюда. Це не є конкурс - комусь дати, а комусь не дати - ми допомагаємо всім закладам  приватної форми власності. По моїй інформації вони не були правильно поінформовані, виправте цю помилку, - сказав Садовий і запропонував  перенести розгляд питання.

Втім, уже після голосування до мера звернулася представник «Батьківської ради Львівщини» Галина Мельник. «Я хочу нагадати, що ми скерували вам своє звернення про те, що ухвала про фінансування приватних закладів не відповідає законодавству. Зараз в комунальних школах дуже багато проблем - у 17 навчальних закладах досі є пічне опалення, у трьох – підвальні котельні, у 12 школах не діють басейни, неналежний стан інженерних мереж, застаріла матеріально-технічна база», - почала перераховувати активістка.

Втім мер її перебив.

- Я можу цей список продовжити на кілька сторінок. Я вважаю, що ми приймаємо рішення в межах чинного законодавства. Не має значення якої форми власності заклад, за кожною дитиною мають йти гроші. Нам вигідно, щоб було більше приватних шкіл і садочків, бо тоді немає такого фінансового  навантаження, - пояснив Садовий.

- Але батьки збирають гроші і здають так звані побори, - відповіла активістка.

- Якщо ви маєте інформацію пишіть прямо зараз заяву. Ось керівник юридичного управління вам допоможе її оформити і негайно несіть у міліцію, - порадив Садовий.

У коментарі журналістам Галина Мельник додала, що до протесту активістів спонукали звернення батьків. «Ми проаналізували звернення батьків і прийшли до висновку, що ця ухвала від 6 квітня 2017 року  не відповідає нормам чинного законодавства. Тому що згідно Конституції України держава забезпечує рівний доступ до безоплатної освіти у комунальних і державних навчальних закладах.  На цій позиції також стоїть рішення Конституційного суду України, який чітко дав  роз’яснення, що таке доступний доступ до освіти. На освіту мають право усі діти. Тільки батьки можуть вирішувати: якщо вони хочуть відправити дитину у приватний заклад, вони платять гроші», – зазначила активістка.

«Нас підштовхнули скарги, що постійно збираються кошти у навчальних закладах на їх утримання. Звичайно, що ініціаторами цього виступають батьки, які бачачи, в якому жахливому стані перебувають деякі навчальні заклади, звертаються до інших батьків, щоб підтримати матеріально школи. Якщо ухвалою виділяються кошти з бюджету для закупівлі сучасного обладнання у приватні навчальні заклади, у більшості комунальних закладів батьки скидаються грошима, щоб зремонтувати туалети, побілити стіни чи навести інший порядок. А щодо пропозиції мера подати  заяву до правоохоронних органів, то батьки скаржаться нам, але коли починаєш докопуватися до суті, виявляється, що ініціатори є самі батьки, які бачать жалюгідний стан шкіл і притягнути до відповідальності керівників немає ніяких з підстав», - пояснила Галина Мельник.

За її словами активісти звертатимуться до депутатів з вимогою скасувати ухвалу. «Якщо депутати не переглянуть свого рішення, ми будемо вживати заходів щодо оскарження цього рішення», – заявила Галина Мельник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: