З наступного тижня ми будемо максимально сортувати сміття, - Садовий

Мешканці та міська влада просять максимально сортувати сміття власними силами, щоб відділити від скла, пластику та інших матеріалів органіку, яку потрібно вивозити першочергово, щоб уникнути екологічного лиха.

Про це інформує прес-центр ЛМР.

«Прокуратура подала звернення в суд, який прийняв рішення закрити полігон, який був базовий для міста Львова останні 60 років. Рік часу місто Львів не отримало альтернативної ділянки, куди вивозити наші відходи, а кожного дня ми їх продукуємо до 600 тонн. Ми рік часу живемо в цій блокаді, тому що маючи в Україні 5500 офіційних і легальних полігонів, ми не маємо системної можливості вивозити відходи, про що проінформований і Президент, і Прем’єр-міністр. Але я не отримую жодної підтримки - ми залишилися один-на-один з проблемою.

Минулого понеділка відбулося позачергове засідання комісії ТЕБ і НС, де ми проінформували і уряд, і Президента, і РНБО про критичну ситуацію. Сьогодні близько 30% міста – це переповнені майданчики, де не вивозять сміття вже близько місяця, а це орієнтовно 7 тис. тонн відходів на землі.

Зі слів Держспоживслужби, ситуація є критична і може бути екологічна біда. Ми звернулися до уряду, адже якщо ви не допомагаєте, то оголошуйте надзвичайну ситуацію і нехай працює закон. Але натомість я не отримав від уряду жодних думок на цю тему, а тільки слова, що я щось роблю не так. Але мене цікавить, щоб на сьогоднішню нашу біду ми отримали адекватну реакцію українського уряду тому, що ми є українське місто.

Я мав телефонну розмову з Першим Віце-прем’єр-міністром, з Головою ВРУ, з керівником РНБО, яких я проінформував про критичну ситуацію. Натомість я жодної реакції не отримав, вони банально мовчать. Уся Україна бачить абсурдність ситуації, а маючи стільки полігонів в Україні, – це вирішується за одну секунду. Але якщо немає політичної волі допомогти Львову, а є бажання нас втопити у смітті, то я не думаю, що ця дорога кудись приведе.

Меморандум не запрацював тому, що він не може запрацювати за один день, це дуже довгий процес. Коли меморандум підписували, то я всіх проінформував, що підписання не вирішує проблеми. Я наголосив, що було б добре, якби меморандум впродовж 2-3 місяців почав працювати, тому що кожна громада потребує своєї окремої юридичної площини для того, щоб це питання активувати. У кожному місці є своя окрема ситуація: десь треба приймати відповідні рішення сесії, десь проводити громадські слухання чи дебати, адже мова не йде про одноразову допомогу, а про співпрацю протягом наступних двох років. У деяких містах мери сказали категоричне «ні», і я розумію їхню реакцію. Тому нам потрібна допомога від інших регіонів і уряд це може вивчити, тому що голова уряду є й головою комісії з надзвичайних ситуацій.

Наразі сміття лежить на землі, ми нікуди його не вивозимо і це велике лихо, яке може створити біду для людей. Тому я зобов’язаний про це інформувати і громадськість, і державні органи влади. Львівська обласна рада після наших листів і звернень скликала комісію з надзвичайних ситуацій області, яка приймала рішення терміново приймати відходи з міста Львова. Саме тоді відкривалися полігони, ми вивозили відходи, після чого полігони знову блокувалися. Але нам кожного дня потрібно вивозити 500-600 тонн відходів. Я максимально сприяю правоохоронним органам, вони вилучають документи, але не потрібно блокувати роботу, тому що сьогодні всі документи наших перевізників вилучені вже декілька разів.

«Львівспецкомунтранс» працює з містом Буськ, вони мають підписані угоди; «Грінера» має невеликі одноразові угоди з іншими полігонами в центральній Україні; «Санком» працює з Новояворівськом, а інші компанії сьогодні зупинилися: «АВЕ», «САТ», «ЕКОсвіт» не мають куди вивозити відходи. Тобто цей об’єм, який ми вивозимо сьогодні зі Львова, є дуже мінімальний.

Це надзвичайний стан, який, на жаль, місто не має права оголосити самостійно. Перш за все, я дякую людям за розуміння ситуації, у якій ми опинилися. З наступного тижня ми будемо максимально сортувати сміття, тому що неприємний запах дає органіка. І ми маємо її вивезти. Якщо говорити про скло, пластик, будівельні матеріали тощо, то поки ми можемо їх поскладати на територіях, які місто має. Тому зараз просто починаємо готуватися до життя в екстремальних умовах. Прес, який місто привезло ще у минулому році, що може зменшити об’єм сміття у 6 разів, не запрацював, тому що він заблокований. Контрольована група людей не дає можливості, щоб він почав працювати.

Але я все-таки вірю, що держава згадає, що Львів є на території України. Якщо я буду бачити ігнорування, то буду діяти так, як це передбачено чинним законодавством: я буду звертатися до людей, буду апелювати до міжнародних організацій, але не буду чекати поки місто завалять сміттям», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: