Аби отримати реквізити картки, шахраї використовують методи психологічного впливу, — експерт

04_arxiv_bankkartka
Фото ілюстративне. Джерело: Експрес

Методи соціальної інженерії — це способи психологічного впливу на людину, які дозволяють зловмисникам дізнаватися реквізити платіжної картки.

Про це під час брифінгу заявила заступниця директора Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем «ЄМА» і керівник Форуму Безпеки Розрахунків і Кредитів (ФБР і К) Олеся Данильченко.

Експертка виділяє три основних види шахрайства такого типу:

  • Фішингові сайти.

«Це сайти, які під виглядом надання неіснуючих послуг збирають реквізити карток. Ви думаєте, що зайшли на сайт і проведете поповнення свого мобільного або перекажете гроші з картки на картку — найбільш популярні наразі послуги — а насправді ви лише залишаєте реквізити картки», — пояснює Олеся Данильченко.

  • Друга загроза — телефонні дзвінки під виглядом банку, співробітників пенсійного фонду, добровольців тощо.

Їх vета одна — отримати реквізити платіжної картки: номер, термін дії, код безпеки на зворотному боці.

«Цього достатньо, щоби провести операцію в Інтернеті. Не треба виготовляти ще якісь додаткові картки робити, йти до банкомату абощо», — зауважує експертка.

  • Ще один вид шахрайства — надсилання СМС.

Вони поділяються на два види. Перший — «Вашу картку заблоковано, зверніться до банку».

«Там вказаний номер шахрая, але людина думає, що телефонує до справжньої установи. Їй проводять начебто перевірку, запитуючи усі необхідні зловмисникам дані», — пояснює Олеся Данильченко.

Другий вид — «Ви виграли авто/квартиру, зателефонуйте». Олеся Данильченко зазначає, якщо людина звертається, шахраї починають її «опрацьовувати» і стимулюють до проведення переказів коштів.

Читайте також: В Україні шахраї все частіше «ловлять» власників банківських карток

«Тобто ви виграли, але заплатіть 1% у пенсійний фонд, ще 1% — за виграш. Таким чином людина переводить свої кошти на карткові рахунки, але насправді вона нічого не виграла, а стала жертвою шахрайства», — додає заступниця директора міжбанківської Асоціації.

За її даними, статистика у цій області невтішна — кількість випадків, коли люди потрапляли на гачок шахраїв, збільшилася майже у чотири рази зріст, у порівнянні з 2015 роком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: