Скільки львів'яни готові платити за проїзд в електротранспорті (опитування)

img_1706-630x420

Вже з серпня ціна на проїзд у львівському електротранспорті може зрости.

Відповідне рішення озвучили представники ЛКП «Львівелектротранс». За словами заступника директора з економіки ЛКП «Львівелектротранс» Олексія Зварича, однією з основних причин для підвищення вартості проїзду є зміна тарифу на електроенергію для комунальних підприємств міста. Якщо раніше вона становила 36 коп/кВт, то тепер складає 2,25 коп/кВт.

«Останній раз тариф переглядали у червні 2014 року, — каже Олексій Зварич. — У 2015 році збитки «Львівелектротранс» становили 51 мільйон гривень, у 2016 — 61 мільйон. Якщо ми зараз не введемо економічно обґрунтовані тарифи, то це дорога в нікуди».

Наразі тариф вже погодили із галузевими профспілками області, управлінням транспорту та департаментом житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради. Згідно з законодавством, ціну на проїзд ще мають винести на громадські слухання. Оголосити про їх старт планують наступного тижня. Після цього тариф має пройти перевірку в Антимонопольному комітеті. Останній етап — затвердження виконавчим комітетом Львівської міської ради.

Пропонуємо читачам долучитись до опитування.

[gravityform id="31" title="false" description="false"]

У свою чергу, голова ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига зазначає, що піднімати тарифи необхідно, але робити це треба правильно, а не так, як чинить місто сьогодні.

«Я би порівняв цю ситуацію з тим, як воду ллють у діряве відро. Скільки ти не заливай у нього — нічого не збереш і не донесеш, — каже Святослав Товстига. — Скільки би ми не кидали, нічого у цьому підприємстві не зміниться: 4,5 чи 5 гривень. Я вважаю, що тарифи вирішили підняти з трьох причин: щоби відлякати платоспроможних пасажирів, щоби безбілетників було ще більше, а також, щоби створити основу для підняття тарифу в автобусах».

На думку голови громадської організації, підняття тарифів призведе до того, що люди перестануть користуватися електротранспортом.

«Львів’яни користуються електротранспортом тільки тому, що він дешевший і тому, що їм не шкода втратити дві гривні, якщо він зламався. А коли буде вища ціна, вони сідатимуть на той транспорт, який не буде ламатися і їздить швидше», — додає активіст.

Святослав Товстига зауважує, що перш ніж піднімати тарифи, варто налагодити механізми контролю за тими, хто їздить без квитків.«Ми і так дофінансовуємо дуже великі суми з місцевого бюджету. Підняття тарифу необхідне, але це треба робити правильно. Якщо ми не можемо налагодити функції контролю, то ми просто робимо речі, які в подальшому вб’ють підприємство», — наголошує експерт.

Крім того, він зазначає, що після підняття тарифів на проїзд в електротранспорті, варто очікувати підвищення цін і у маршрутках та автобусах орієнтовно на 40%, як це і ставалося раніше. Святослав Товстига переконаний, що у першу чергу Львів мав би вести діалог з державою щодо оплати проїзду пільговиків.

«Я не говорю, що пільговики погані, але, по факту, я плачу за безкоштовний проїзд пільгових категорій. Замість того, щоби заставити державу, яка надала пільги, платити за ці категорії перевізникам, місто хоче вирішити проблему за рахунок плати пасажирів», — каже активіст.

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: