Терористка з Луганська, яка мала влаштувати вибух у центрі столиці, отримала п’ять років в’язниці

Коваленко 2
Анастасія Коваленко

Анастасія Коваленко з Луганська, яка була затримала спецслужбами неподалік будівлі Національного банку, з трьома кілограмами вибухівки у грудні 2014 року, була засуджена до 5 років ув’язнення.

Вирок був винесений Печерським районним судом.

У ході слідства було встановлено, що Анастасія Коваленко 16 грудня 2014 року отримала від чоловіка (особа якого не встановлена, а матеріали щодо нього виділені в окреме провадження – ред.) жіночу сімку з саморобним вибуховим пристроєм і гранату РДГ-5. А також телефон з сім-картою, якого треба було позбутися відразу після теракту.

До Києва Коваленко прибула 17 грудня і того ж дня планувався теракт.

«В подальшому, будучи заздалегідь обізнаною про проведення 17.12.2014 р. о 12 год. 00 хв. на майдані Незалежності біля Будинку профспілок акції протесту проти знесення будівлі підприємства «Господарське управління Федерації профспілок України», та маючи при собі гранату РГД-5 з маркуванням «198-78 Т» і запал до гранати з маркуванням «215-74 УЗРГМ 583», о 12 год. 15 хв. доставила саморобний вибуховий пристрій у вигляді жіночої сумки до ділянки місцевості перед вищевказаною будівлею для її залишення та послідуючого приведення в дію одним з наступних можливих способів:

за допомогою надходження від невстановленої особи радіосигналу до електронної мікросхеми вибухового пристрою;

шляхом надходження в заданий час сигналу від електронної мікросхеми, яка виконує функцію таймера вибухового пристрою;

при можливому випадковому витягуванні будь-якою особою шарфа, який знаходився в сумці, та виконував функцію запобіжника вибухового пристрою;

при можливому випадковому відкриванні будь-якою особою застібки-блискавки на сумці з саморобним вибуховим пристроєм», – йдеться у матеріалах справи.

Та коли виявилося, що акція протесту не надто «масова», куратор Коваленко оголосив про зміну планів. Вже о 12.30 жінка доставила сумку з вибухівкою до скверу поруч з Драмтеатром ім.Франка, але у 13-ій Анастасію Коваленко затримали співробітники СБУ.

Провадження були відкритті за ч.3 ст.15 (Замах на злочин), ч.2 ст.258 КК України (Терористичний акт).

18 грудня 2014 року Анастасія Коваленко уклала угоду про визнання винуватості. У матеріалах справи йдеться, що жінка розкаялася і сприяла слідству у встановленні особи чоловіка, який був її куратором.

Зрештою Печерський районний суд Києва виніс вирок:

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15, ч.2 ст.258 КК України із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у вигляді 5-ти (п'яти) років позбавлення волі без конфіскації майна;

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України у вигляді 3-х (трьох) років позбавлення волі;

на підставі ч.1 ст.70 КК України визначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5-ти (п'яти) років позбавлення волі без конфіскації майна.

Строк покарання Анастасії Коваленко обраховувати з 18.12.2014 року.

Запобіжний захід обвинуваченій до набрання вироком законної сили залишити у виді тримання під вартою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: