Як вберегти себе від удару блискавки під час негоди

big_39578

За кількістю смертельних випадків удари блискавок поступаються лише повеням і щорічно вбивають близько сотні людей у Європі та стільки ж у США. На жаль, вже в цьому році у Львові сталася трагедія, яку спричинила гроза. Так, 29 червня на вул. Повітряній, 2, поблизу озера, під час грози від ураження блискавки постраждало четверо осіб. Двоє з них – чоловік і дитина загинули, ще двоє отримали опіки.

Про це повідомляє прес-центр ЛМР.

Останніми роками у нашій місцевості почастішали грози. Вірогідно, що це пов’язано із загальнопланетарними кліматичними, а можливо і фізичними змінами. Що ж таке гроза? За науковим визначенням, гроза – атмосферне явище, при якому у потужних купно-дощових хмарах і між хмарами та землею виникають сильні електричні розряди – блискавки, які супроводжуються громом. Як правило, при грозі випадають інтенсивні зливові опади, нерідко град, спостерігається посилення вітру, часто до шквалу.

Блискавка – це гігантський електричний іскровий розряд в атмосфері, який зазвичай проявляється яскравим спалахом світла та громом, що її супроводжує. Найчастіше блискавка виникає в купно-дощових хмарах, тоді вони називаються грозовими, іноді блискавки утворяться в шарувато-дощових хмарах. Середня довжина блискавки становить близько 2,5 км, хоча деякі розряди ширяться в атмосфері на відстань до 20 км.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради застерігає:

– Уникайте відкритої місцевості. Як відомо, блискавка зазвичай б’є по найвищому об’єкту на своєму шляху. Самотня людина у полі якраз і є цим об’єктом. Ще страшніше опинитися під час грози на одинокому пагорбі. Якщо ж Ви з якоїсь причини залишилися в полі, то сховайтеся в будь-якому можливому заглибленні у найнижчому місці: канавці, щілині або просто у найнижчому місці поля, сядьте навпочіпки та пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

– Не метушіться. Від грози не потрібно бігти. Чим ширше Ваші кроки, тим небезпечніший для вас удар блискавки. Якщо пониження місцевості є далі від того місця, де Вас раптом застала гроза (навіть не далеко), не біжіть туди, а повільно йдіть, схилившись якомога нижче, а краще – навприсядки. Ні в якому разі не варто пересуватися на велосипедах, мопедах і мотоциклах. Не варто навіть руками вести апарат, йдучи поряд.

– Уникайте води. Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є у береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати біля води під час грози не можна.

– Намагайтеся сховатися. Безпечніше всього під час грози перебувати в приміщенні із громовідводом. Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся у магазини, під’їзд тощо. Не страшно, якщо ви перебуваєте в автомобілі, тільки закрийте вікна. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше попадає в найвищі з них (дуби, тополі, сосни). Тобто чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. Але якщо це одиноке дерево (а тим більше – на пагорбі), то воно Вас не захистить, а навпаки може притягнути блискавку. А ховатися від грози в лісі небезпечно. Мокре дерево проводить струм, окрім того, кора ураженого блискавкою дерева, розлітається на десятки метрів навколо, і може зачепити Вас. У квартирі чи в окремому будинку під час грози завжди зачиняйте вікна, вимикайте телевізори та антенні вводи. У кого є кабельне підключення до інтернету, краще витягнути з комп'ютера мережевий кабель, якщо підключення не оптоволоконне.

– Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не тільки тоді, коли гроза б’є безпосередньо в людину, але і коли б’є у предмети, що перебувають поруч. Тому не варто доторкатися до будь-чого мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б’є найчастіше. Не можна сидіти біля багаття, адже у нагрітого повітря провідність для блискавки значно більша. Дуже нерозумно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика в будь-якому виді притягує блискавку.

Найнебезпечнішими є спроби розмовляти під час грози по мобільному  телефону. Найкраще під час грози мобільні телефони повністю вимикати. Будь-які металеві деталі дуже привабливі для блискавки: годинники, ланцюжки, а особливо розкрита над головою парасолька – потенційні об’єкти для удару блискавки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: