Провокації у синагогах: хто і навіщо робить картинку «антисемітського Львова»

memoriale shoah

30 червня у Львові були вчинені акти вандалізму щодо єврейських сакральних споруд.

Так, «коктейль Молотова» кинули у синагогу на вулиці Братів Міхновських, 4. Окрім цього, хулігани обмалювали написами «Жиди, пам'ятайте 1 липня» (натяк на єврейські погроми 1941 року?) та «Геть жидівську владу» синагогу на вул. Вугільній,3 та колишній будинок єврейської громади на вулиці Шолом-Алейхема,12.

Нацистські посібники?

Влада Львова засудила акти. «Ми суворо засуджуємо акти вандалізму, які відбулись у Львові. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Звертаємось до правоохоронних органів, аби максимально оперативно розслідувати ці дії. Львів завжди був, є і буде містом толерантним», - заявив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Втім низка єврейських організацій та діячів вважає, що йдеться про зростання проявів антисемітизму у Львові. Зокрема, єврeйська громада міста звернулася до міського голови Львова Андрія Садового, голови Львівської ОДА Олега Синютки, голови управління Національноі поліціі Валерія Сeрeди та голови СБУ у Львівській області Олександра Ткачука із заявою щодо останніх актів антисeмітизму у місті.

«Єврейську громадськість Львова непокоїть зростаюча у місті тенденція антисемітських проявів протягом останніх місяців. Цей ланцюжок складається з:

- хуліганських дій біля будинку Товариства єврейської культурі ім. Шолом-Алейхема по вул. Вугільна, 3, коли були зірвані всі інформаційні таблиці;
- антисемітські написи на території меморіального комплексу «Простір синагог» на пл. Арсенальній;
- надписи антисемітського змісту, які містять прямі погрози євреям, по вул. Шолом-Алейхема;
- безпрецедентна спроба підпалу діючої синагоги по вул. Бр. Міхновських, 4.

Єврейську громадськість дивує недостатня офіційна реакція міської та обласної рад на зростаючу хвилю антисемітських випадів, особливо реакції на останні випадки на вул. Шолом-Алейхема та Бр. Міхновських, а також позиції стосовно трагічних подій, які сталися у Львові 30 червня – 2 липня 1941р.

Відсутність попереджувальних дій з боку поліції та СБУ аби уникнути провокацій та не притягнення провокаторів розв’язує їм руки чинити і надалі протиправні дії.

Ми переконані, що така реакція з боку влади та правозахисних організацій ставлення влади до всього вищенаведеного тільки посилює почуття безкарності та вседозволеності у тих сил, метою яких, на нашу думку, є подальше загострення міжетнічних стосунків та дестабілізацію ситуації у місті з використанням «єврейської карти».

Дії антиєврейських елементів є також антиукраїнськими діями, спробами створення негативного іміджу щодо українсько-єврейських взаємин. Ми протестуємо проти таких дій.

Ми сподіваємось на прийняття відповідними органами заходів по припиненню цієї наростаючої хвилі ксенофобії задля повернення Львову іміджу толерантного міста» - йдеться у заяві.

Ще більш різкі висловлювання прозвучали від директора Українського єврейського комітету Едуарда Долінського, який прямо звинуватив в актах вандалізму місцевих націоналістів, зокрема учасників фестивалю «ШухевичФест».  

«У межах святкування дня народження Романа Шухевича «ШухевичФест» у Львові в синагогу кинули пляшку із запальною сумішшю і написали "Жиди, пам'ятайте 1 липня». Мерія Львова засудила подію і назвала її актом вандалізму, не згадуючи слова антисемітизм. Фестиваль в пам'ять «гауптмана Шухевича» пройшов 30 червня–2 липня – у дні, коли в 1941 році у Львові стався єврейський погром, під час якого по звірячому вбили тисячі людей.

Раніше Світовий єврейський конгрес і Національна конференція на підтримку євреїв Євразії висловили обурення й вимагали від влади Львова скасування фестивалю на честь нацистського колаборанта», - написав Долінський у своїй сторінці на Facebook.

Закордонна режисура

Провокацією назвав події у Львові народний депутат Борислав Береза: «Зрозуміло, що це провокація. Найімовірніше, зрежисована не в Україні. Але виконували якраз наші місцеві. За гроші, з дурості або з будь-яких особистих переконань, але виконали. Чи знайдуть їх? Навряд чи. Чи буде це оцінено в Європі, США й Ізраїлі? Без сумнівів. Чи завдає це шкоди суспільству всередині України? Звичайно, як і будь-який акт вандалізму замішаний на національному чи релігійному ґрунті», – заявив нардеп.

Він також обурився відсутністю реакції влади. «Представники влади мовчать і роблять вигляд, що нічого не сталося. Точно так само вони робили вигляд, що нічого не сталося, коли Хрещатиком пройшло смолоскипне шоу, яке скандувало «Юде геть!». Багато в Україні вже забули постріл з гранотомета по консульству Польщі у Луцьку. Але в Польщі про це пам'ятають і стежать за розслідуванням. І чим довше не буде результату по цій справі - тим гірше для України. Я, до речі, впевнений, що подія у Львові і подія в Луцьку це все ланки одного ланцюга і планували ці провокації на Старій площі в Москві. Але поки не будуть знайдені і покарані виконавці, поки не будуть озвучені замовники, ксенофобська зараза буде повільно підточувати нас зсередини. Мовчання не найкраща позиція в даному випадку. А сором'язлива ігнорування проблеми точно не допоможе її вирішенню. Але поки така тактика практикується, то ми і далі будемо лише спостерігати і фіксувати цю хворобу, а не лікувати її. На жаль», - додав депутат.

Рука Кремля?

Своєю чергою звинувачення українських націоналістів в антисемітизмі викликали обурення в частини українських істориків. За версією Руслана Забілого нова хвиля звинувачень в антисемітизмі почалася ще напередодні актів вандалізму.

«Останні два тижні спостерігаю за розкруткою істерії навколо Шухевича з прицілом на «висвітлення лютого» антисемітизму українців. Використовується як привід 110 –річчя з дня народження Головного Командира УПА, знищення нацистами євреїв в 1941-му, проведення ШухевичФесту ще казна що.

Коротка хронологія подій з приводу:

26 червня публікує «свою статтю», присвячену Шухевичу військовий інструктор і, як себе іменує, політолог Цві Аріелі. Каже, що її співавтором є кандидат історичних наук Радченко. Швидше всього, я так думаю, цей анальфабетичний текст був написаний «науковцем» із використанням «в темну» наївного політолога, про що політолог і повідомив. Бо в іншому випадку Радченко поділив би «лаври» співавторства. Адже чого залишатися осторонь коли текст виважений, якісний, академічний і позбавлений маніпуляцій?

Далі: 2 липня про ніщо публікує текст ніби «журналіст» Шимон Бріман. Основним лейтмотивом допису є злочинна суть українців по відношенню до надуманого «замовчування» інформації про замордованих в 1941 р. біля Золочівського замку євреїв.

Зразу ж таку «благу вість» підхоплює та поширює, я переконаний, розуміючи що це дурня, «академічний історик», «інтелектуал» - Расевич.

На місце ставить обох 3 липня, пояснивши на пальцях в дописі на ФБ, прописні істини щодо інформації про погром в Золочеві, генеральний директор картинної галереї Тарас Возняк. Також на маніпулятивні дописи Расевича відреагувала коректно і професійно на своїй сторінці у ФБ дослідниця Оля Гнатюк.

Паралельно із цим 3 липня розганяє хвилю нетерпимості Едуард Долінский, волаючи в публікаціях на антиукраїнських сайтиках про «антисемітизм» Шухевича, тулячи сюди те що ніяким чином не тулиться: проведення «ШухевичФесту» та знищення нацистами євреїв у 1941 р. Також не забуває згадати про закидання "кимось" у львівську синагогу "коктейлю Молотова", що сталося 30 червня. Звісно, це зробили націоналісти! Аякже!

Як на мене то розкладання цього лівацького антиукраїнського пасьянсу переслідує очевидну мету в кремлівських інтересах. Розсварювати, маніпулювати, брехати – це інструментарій гібридної війни в гуманітарній сфері. Прикрим особисто для мене є те, що в цих іграх беруть участь ті, хто чи не найбільше пищать про «академічність», «незаангажованість» та «стерильність» істориків», - написав він у Facebook.

Виявимо і притягнемо

А тим часом в управлінні Нацполіції порушили два провадження за фактами вандалізму. «Ми вивчаємо всі матеріали, інше питання що чомусь нам повідомляли не відразу, коли це виявили, зокрема сторож синагоги, який це бачив, ті ж працівники муніципальної дружини, які бачили в іншому місці, коли обмальовували. В одному випадку нам десь через 5 годин повідомили, в іншому майже через добу і це зараз затруднює нашу роботу. Ми працюємо над цим, зокрема зараз вивчаємо дані з камер», - розповів Дивись. Info начальник обласного управління Нацполіції Валерій Середа.

На закиди щодо відсутності дій з попередження провокацій очільник поліції відповідає, що в цьому випадку передбачити їх було неможливо. «У Львові майже кожен день якесь свято, щось до чогось приурочено, а тепер врахуйте скільки в нас є пам’яток польських, українських,   єврейських, скільки  хрестів, могил. Це біля кожної пам’ятки поліцейський стає і більше нічого не робить. Ставити біля кожного пам’ятника охорону – це  нереально. В ці дні нічого не було, що б стосувалося єврейської тематики. Ми  таке робимо на певні свята - посилюємо охорону, наближаємо наряди, відпрацьовуємо ті чи інші місця, тобто робота здійснюється і нами і працівниками СБУ. Ми це прораховуємо, а так в простий день все не передбачиш. Ми будемо виявляти тих, хто це робив і притягати до відповідальності», - запевнив Валерій Середа.

Підготував Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: