З Музею-вагону Злуки УНР та ЗУНР зникло багато цінних речей

19894670_1340522222700817_4819067934705384177_n_resized

У Фастові, що на Київщині, невідомі пограбували Музей-вагон Злуки УНР та ЗУНР.

Про це на своїй сторінці повідомив його завідувач Едуард Мондзелевський, передає prostir.museum.

«Приїхавши з курорту і прийшовши на вихідних проводити давно заплановану екскурсію для гостей з різних міст України, разом з ними стали свідками нечуваного цинізму. Це просто якийсь жах і я змушений повідомити громадськість про надзвичайно неприємну звістку – цинічне пограбування нашого музею, яке сталося у період моєї відсутності під час відпустки за межами Фастова.

Невідомі злодії виламали замок у дверях вагону, потрощили експозицію і стіни музею, та покрали в середині багато цінних експонатів (старих монет Австро-Угорської, Німецької і Російської імперій, срібну гривню часів Київської Русі, козацького мідного кухля, бронзових речей, телефон І пол. ХХ ст., стару книжку ХІХ ст. тощо) і допоміжної техніки (телевізор, електроконвектор).

Самі злодії працювали, мабуть, вночі, бо порізалися склом від вітрин і заляпали своєю мерзотною кров’ю майже всі виставкові вітрини і віконні шторки. Ні лінійної міліції, як завжди чомусь на вокзалі не опинилося не під час пограбування, ні під час виявлення самого факту пограбування, ні вокзальних працівників».

Музей було відкрито в грудні 2001 року. В схожому штабному вагоні, 1 грудня 1918 року відбулось підписання Договору про злуку Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Проте до цього часу музей не мав жодного статусу, не був навіть філією державного музею, а відтак – не мав ніякої охорони. Чим і скористались зловмисники.

«Повірте, довго доведеться оговтуватися нашому музею і відновлювати його колишню повноцінну експозицію. На жаль, одні все життя збирають і примножують щось, а другі тільки тим і живуть, що щось у когось крадуть. Для мене, хто збирав це все РОКАМИ - це просто жах. І хоча мною подано відповідні заяви до правоохоронних органів, проводиться слідство і працюють відповідні експерти, але хто верне все втрачене?» - говорить творець музею Едуард Мондзелевський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: