На Львівщині пацієнтка за півроку викликала «швидку» 127 разів

shvydka

На Львівщині не вдається стовідсотково виконати норматив доїзду «швидких» до пацієнтів.

Про це сьогодні, 12 липня, під час прес-конференції розповіла директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, передає ІА Дивись.info.

«Законом затверджений норматив доїзду до пацієнта у містах – до 10 хвилин, у сільській місцевості – до 20 хвилин. На жаль, у Львівській області й загалом в Україні не вдається забезпечити такий доїзд у силу багатьох причин – стан доріг, освітлення, нумерації будинків, технічного стану автомобілів швидкої медичної допомоги, забезпечення кадрами, лояльності і толерантності мешканців області, до яких їде бригада «швидкої», культури поведінки водіїв на дорогах, погодних умов», – пояснила директор департаменту.

За статистикою «швидка» у Львові приїжджає на екстрені виклики вчасно, у межах 10 хвилин у 72% випадків. По Україні цей показник становить 81%.

«Причина, чому у Львові нижчий від загальноукраїнського показник, – недостатня кількість бригад, особливості транспортної ситуації у місті – величезна кількість корків, вузькі вулиці. Згідно постанови Кабміну, виклики розділяють на екстрені і неекстрені. Так от 10 хвилин – це доїзд на екстрені виклики. На неекстрені виклики диспетчер скеровує бригаду протягом години з моменту отримання виклику і скеровує ту бригаду, яка вільна від виконання екстрених викликів. До 70% від усіх викликів у Львові становлять неекстрені випадки. Але пацієнти очікують, що «швидка» приїде за 10 хвилин», – пояснив в.о.  головного лікаря міської станції швидкої допомоги Львівського обласного центру екстреної допомоги та медицини катастроф Володимир Козій.

За його словами, великою проблемою є так звані непрофільні виклики.

«Це коли пацієнт абсолютно спокійно може звернутися в поліклініку. Люди зловживають викликами «швидкої», бо є величезна зручність. Я сиджу в хаті, до мене приїде лікар та ще й привезе медикаменти. Коли людина порізала пальчик і викликає швидку допомогу – це надто дороге задоволення для платників податків - їде бригада із трьох медиків і везе людині бинт. Бо все, чого вона потребує, накласти пов’язку, і звернутися в травмпункт. У нас є пацієнтка, яка за півроку викликала 127 разів швидку допомогу», – розповів Володимир Козій.

За його словами, проблема в тому, що в законодавстві нечітко прописані випадки, коли треба викликати швидку.

«Законодавство це трактує так – це ті виклики, які супроводжуються невідкладним станом людини. Це стан, який виник в результаті раптового захворювання чи травми - це загроза життю чи негативними  наслідками для здоров’я, тобто це доволі розмите трактування. Треба сформувати чіткий і вичерпний перелік показів, по яких можна викликати «швидку», - вважає Володимир Козій.

Як пояснили медики, екстрені виклики, це ті, що супроводжуються невідкладним станом людини, коли є загроза її життю та здоров’ю. Для прикладу, інфаркт, інсульт, важкі травми, які супроводжуються порушенням функцій ходьби, життєвих функцій, порушенням дихання, втрата свідомості, отруєння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: