Від Антарктиди відколовся айсберг, розміром з половину Закарпаття

_96901642_bbe1e61b-9186-42f5-912e-3f2305de1fe3

Один з найбільших зафіксованих в історії айсбергів відколовся у Антарктиці.

За оцінками, він має площу 6 тис. кв. км. Це приблизно половина Закарпатської області, повідомляє BBC Україна.

Супутник США зафіксував у середу переміщення айсберга вздовж краю шельфового льодовика Ларсен-С.

Зазначимо, що науковці передбачали це давно. За льодовиком спостерігали протягом десяти років. Дослідники виявили розкол ще 2010-го року, збільшення якого прискорилося 2016-го. Остаточно він відокремився в проміжок між 10 і 12 липня, уточнюють вчені.

Одним із можливих факторів такого руйнування, як вважають деякі науковці, є підмивання льодовика відносно теплими водами Антарктичного моря та вплив теплого повітря, що є наслідком глобального потепління. Але група вчених Project MIDAS, які досліджують тріщину в Ларсені, наголошує, що це руйнування не є прямим результатом кліматичних змін, викликаних діяльністю людини.

«У нас немає жодних доказів того, що ця подія пов'язана зі зміною клімату. І хоча загальне руйнування шельфового льодовика в південному напрямку на Антарктичному півострові вважається наслідком глобального потепління, ця тріщина зародилася давно й прогресувала десятками років, тож її причини радше природні», — йдеться в заяві науковців на сайті Project MIDAS.

Щодо долі айсберга, то є кілька версій: він із часом або знову примерзне до льодовика, або «вирушить у плавання», через що згодом розтане. У такому випадку рівень води у Світовому океані може збільшитися хіба що на кілька міліметрів на рік. Між іншим, учені запевняють, що таке відколювання айсберга є цілком природним процесом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: