Велика сміттєва революція у Львові

IMG_5443

Львівська міська рада сьогодні остаточно позбулася сміттєвого тягаря.

Депутати Львівської облради на позачерговій сесії погодили «Програму заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові на 2017-2019 роки». Цим рішенням депутати дали згоду  на перерахування в обласний бюджет коштів субвенції, наданої Львівською міською радою для налагодження системи поводження з ТПВ, у загальній сумі 600 млн грн. Так, із цих коштів у 2017 році на реалізацію Програми планується спрямувати – 150 млн грн, у 2018 – 300 млн грн, у 2019 році – 150 млн грн. Також Львівська міська рада має забезпечити передачу ЛКП «Львівспецкомунтранс» у тимчасове управління ЛОДА.

Голуб миру

Чи не вперше у зв’язку із сміттєвою тематикою на сесію ЛОР з’явився міський  голова Андрій Садовий. Напередодні голова облради Олександр Ганущин запевнив, що запросив львівського мера особисто.  Щоправда прийшов міський голова тоді, коли ніхто вже його й не чекав.

З самого ранку за шефа віддувався заступник Сергій Бабак до якого в обласних депутатів було безліч запитань.  Втім очікування щодо нової серії словесного «батлу» між керівниками міста та області не справдилися. Виступ Садового був на диво мирним і доброзичливим – подяка за спільну роботу, заклики до подальшої співпраці щоб «показати приклад всій Україні», сподівання що нікому не вдасться посварити місто та область.

Яструби війни

Втім взаємності від керівників ЛОР та ЛОДА львівський мер не дочекався. Голова ЛОДА Олег Синютка вкотре заявив, що обсяги сміття, які декларує Львів не відповідають дійсності, що показало зважування. Губернатор також розкритикував запровадження «сортування» ТПВ у Львові.

«Ми чесно мусимо сказати, що не в стані сьогодні роздільно вивозити відходи. Тому не варто займатися профанацією з розклеюванням наклейок», – заявив  Синютка. Голова ЛОР Олександр Ганущин обурився що Садовий продовжує перекладати відповідальність за сміттєву кризу на державну владу і поспівчував Синютці, який змушений займатися львівським сміттям. «Я б не взяв на себе такої ноші, яку взяв голова ЛОДА», - заявив Ганущин.

Що далі? 

Втім навіть після чергової порції звинувачень Андрій Садовий не змінив свою риторику.

«Недопустимо, щоб між депутатами міста і області буда конфронтація. Нас пробували розвести по кутах і посварити. Якщо не буде єдності між нами, то про яку єдність можна говорити в Україні», - заявив мер у коментарі журналістам.

«Ми будемо контролювати кожну гривню з тих грошей, тому що це є гроші громади міста.  Я надіюся на порядність людей, які ці кошти будуть розподіляти і витрачати. Міська рада лишає за собою весь комплекс робіт, який пов'язаний з будівництвом переробного заводу, рекультивацією Грибовичів і поводження з ТПВ – запровадження сортування. Думаю, що ці фірми, які працюють у Львові будуть далі працювати. Я категоричний противник щоб їх на когось міняли. Вони витримали цей рік гідно. Ми готові надати  підтвердження на весь об’єм сміття – мені вигідно щоб була об’єктивна інформація.  Ми можемо завести на майданчики де є складна ситуація, поїдьте не перевантажувальну станцію - там критично  багато відходів. Ви думаєте вони за ніч випарувалися? Їх просто вивезли на перевантажувальну  станцію. А куди потім відвозити? Область сьогодні забирає тільки 30% відходів», - відповів на звинувачення мер.

Втім критикувати опонентів не став. «Ви сьогодні не почуєте з моїх уст жодної  критики. Я не хочу сьогодні критикувати, я прийшов до депутатів обласної ради, щоб налаштувати їх  на конструктивну роботу. Інших варіантів немає» - підсумував мер.

Своєю чергою Ганущин теж говорить про компроміс, але з натяком на перемогу над політичними опонентами.  «Сьогодні були враховані всі консолідовані позиції щодо проекту рішення по «Програмі заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові на 2017-2019 роки». У результаті – частину коштів із 150 млн грн спрямуємо на задоволення соціально-економічних потреб окремих громад, які підтримали Львів у складній ситуації своїм плечем, а не ліктем. Якщо цього фінансового ресурсу не вистачить, то, однозначно, Львівська міська рада повинна буде додати коштів містам» - заявив голова облради на брифінгу після завершення сесії. Голова ЛОР також не втримався, щоб не «вколоти» «Самопоміч». «Всі фракції обласної ради включно з фракцією «Самопоміч» одноголосно підтримали текст Програми про те, що проблему поводження з твердими побутовими відходами, що утворювалися  у Львові, упродовж одинадцяти місяців після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі Львівською міською радою не було вирішено. Відтак, Львівська облдержадміністрація та Львівська обласна рада ініціювали підписання Меморандуму з органами місцевого самоврядування на території яких розташовані полігони/звалища для захоронення, поводження з ТПВ, що утворюються у Львові. Я так розумію, що більше не стоїть питання про терор, блокаду та інші нісенітниці», - заявив Ганущин.

Він також наголосив, що обласні депутати додали 6 млн грн на виконання умов Меморандуму.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: