Інцидент у Жовкві: в УПЦ МП виправдовуються за зневагу до загиблого бійця АТО

20031974_446979125686736_2924855131762194739_n

Львівська єпархія УПЦ МП поширила заяву щодо прикрого інциденту, що стався під час поховання загиблого у зоні АТО Володимира Турчина. Те, що трапилося, у єпархії називають помилкою.

12 липня, близько 5.10, бойовики обстріляли позиції українських бійців із застосуванням БМП-1 та стрілецької зброї. Сержанта Володимира Турчина, бійця 128-ої бригади було поранено під час зміни вогневої позиції, коли він намагався забігти в укриття. Бійця не врятував ні бронежилет, ні каска. Після надання першої медичної допомоги пораненого відправили до мобільного шпиталю. Незважаючи на всі докладені медиками зусилля (серце хлопця зупинялося тричі), Володимир о 8.30 помер.

Після проведення розтину, тіло доправили додому, і 14 липня мешканці області, де проїжджав автомобіль з маркування «вантаж «200» зустрічали на колінах. Близько п’ятої ранку труну з Володимиром Турчином доставили до церкви св.Йосафата. Сам чин похорону був призначений на 13 годину 15 липня. У місті оголосили дводенний траур – приспустити прапори з чорними стрічками, рекомендували відмовитися від гучних забав.

У похованні брали участь священики всіх конфесій, які є у Жовкві, окрім УПЦ МП. Потім поховальна процесія з почесною вартою, військовим оркестром вирушила на цвинтар. Під час проходження процесії в усіх храмах відкривали ворота і дзвонили у дзвони, однак брама храму св.пп. Петра і Павла, яка належить до УПЦ МП, залишалися зачиненою. А вже за кілька годин у церкві відбулося вінчання.

Така ситуація викликала вкрай обурену реакцію городян, зокрема у соцмережах. Невдовзі в Фб з’явився пост афганця, полковника Олександра Кіцілінського. Військового обурила не тільки позиція УПЦ МП саме під час поховання загиблого бійця, а й згадалися інші випадки, коли настоятель храму відмовлявся поховати офіцера-афганця, а згодом не захотів прийти на освячення пам’ятника загиблим афганцям, мовляв не гоже йому молитися з єретиками і розкольниками.

Бурхлива реакція жовківчан призвела до того, що невдовзі Львівська єпархія УПЦ МП оприлюднила заяву.

(Текст подаємо повністю)

«Шановні мешканці міста Жовкви!

Дорогі браття і сестри!

Нещодавно жовківська громада попрощалася і провела в останню путь свого земляка – героя АТО Володимира Турчина. Ця сумна подія була затьмарена прикрим інцидентом. Похоронна процесія рухалась до місця поховання повз храм св. апп. Петра і Павла, ворота якого виявились зачиненими. Ця прикра помилка, яка сталася не навмисно, викликала негативну реакцію людей, присутніх на скорботній церемонії. Опісля в соціальних мережах на адресу настоятеля Свято-Петропавлівського храму протоієрея Стефана Хомина і парафіян з’явились обурені пости, в яких їх звинуватили у зневазі до пам’яті загиблого і потуранні російській агресії. Ситуація викликала глибоке занепокоєння у керівництва Львівською єпархією УПЦ і нами будуть прийняті всі необхідні міри, щоб залагодити конфлікт та відновити спокій і міжконфесійний мир у місті.

Перш за все я хочу від настоятеля Свято-Петропавлівського храму і всіх його парафіян висловити глибоке співчуття родині, близьким і нареченій новопреставленого раба Божого Володимира. Також я хочу низько вклонитися батькам і щиро попросити прощення за те, що не була належно вшанована пам’ять Вашого сина під час скорботної ходи на кладовище. Запевняю вас, що вини парафіян в тому, що сталося немає, бо більшість з них йшло за гробом Володимира і ніхто навіть подумати не міг, що таке станеться. Ми поважаємо подвиг Володимира, так само як і тисяч інших українських воїнів, які полягли у зоні ведення бойових дій, захищаючи країну і молимося за упокій їхніх душ. Вранці в суботу у Свято-Петропавлівському храмі була відслужена панахида за Вашим сином–новопреставленим воїном Володимиром, так само і в неділю, 16 липня, після Літургії собором священиків також була звершена панахида.

Протягом усього часу військових дій у Свято-Петропавлівському храмі, як і в усіх храмах Львівської єпархії УПЦ підносяться особливі молитви за здоров’я наших воїнів, які несуть важку військову службу на Сході України проти агресора, та упокоєння душ тих, хто героїчно віддав своє життя. Україна – це наша Батьківщина, ми народилися на цій землі, тут живемо, говоримо її мовою, любимо її, для неї працюємо і молимося за неї і за наш український боголюбивий народ. Переконатися в цьому можна на кожному Богослужінні. Я звертаюся до всіх, хто сумнівається в патріотизмі наших парафіян: прийдіть до храму святих апостолів Петра і Павла і переконайтесь самі, перш ніж слухати недоброзичливців. Ви не почуєте тут ні прокльонів, у яких нас звинувачують, ні ненависті, ані сепаратизму, лише щиру молитву і прагнення найшвидшого припинення кровопролиття.

Парафіяни Свято-Петропавлівського храму не лише моляться, свою патріотичну позицію вони підтверджують справами. Неодноразово парафія надавала допомогу Збройним Силам, а саме: купляла бронежилети, військову амуніцію, передавала на передову продукти харчування, забезпечувала медичними препаратами поранених у Львівському військовому госпіталі, надавала допомогу вимушеним переселенцям. Така діяльність проводиться на всіх парафіях Львівської єпархії. Крім цього, військові капелани єпархії звершують душпастирську опіку наших воїнів у багатьох військових частинах області. Вірні усіх парафій Львівської єпархії УПЦ захищають Україну від зовнішнього агресора, парафіянами Свято-Петропавлівського храму також є ветерани, які вже повернулись з війни і воїни, які і сьогодні перебувають в зоні ведення бойових дій. Ми розуміємо що таке війна, навіть якщо тут тиша і спокій.

За прикрий випадок, який стався 15 липня, нам усім жаль, ще раз прошу прощення у рідних, військових побратимів полеглого героя та у громади міста від себе, настоятеля храму святих апостолів Петра і Павла протоієрея Стефана Хомина та всіх парафіян. Сподіваюсь, що прикликавши на допомогу молитви Первоверховних апостолів Христових та Його Пречисту Матір, ми всі вийдемо з цієї прикрої ситуації як належить істинним християнам: з миром і взаємною любов’ю у Христі.

Хай святий преподобний Парфеній Римський воїн, покровитель міста Жовкви, і надалі оберігає жовківчан, які несуть військове служіння в зоні АТО, а також всіх мешканців міста.

Хай береже нас всіх Господь!»

Фото Ігоря Муравського

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: