Позбавлені імунітету: хто з народних обранців лишився без депутатської недоторканності

297572
ВРУ. Фото: 112 Україна

В останні дні перед канікулами у стінах сесійної зали зняли депутатську недоторканість з чотирьох народних обранців. Це не перші випадки в історії незалежної України. З кого і за що з 1991 року знімали депутатську недоторканість — у матеріалі Дивись.info.

Останній тиждень липня 2017 року у Верховній раді України запам’ятався не тільки провалом голосування за медичну та освітню реформи. З 11 липня депутати проголосували за знаття недоторканості з чотирьох своїх колег.

Утім, ці випадки не перші в Україні. Так, за часи незалежності, депутатської недоторканості позбавили всього 14 осіб.

Що таке депутатська недоторканість

Згідно з законодавством України, усі народні депутати, судді та Президент наділені статусом недоторканості. Так, згідно зі статтею 80: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані». За задумом, недоторканість повинна «забезпечити ефективність діяльності парламентарія з метою максимальної реалізації ним свого мандата».

Зняти ж депутатську недоторканість можна лише за згодою Верховної ради України. Відповідно, і притягти депутатів до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати можна тільки після цієї процедури.

За даними наукового дослідження Інституту законодавства Верховної Ради України, у більшості європейських країн парламентарій також не може бути затриманий, заарештований, притягнутий до кримінальної відповідальності, за винятком випадків, коли його затримано на місці злочину (Австрія, Бельгія, Греція, Франція), для забезпечення безпеки інших людей (Росія), при порушенні громадського порядку (США). За нормою Конституцій Португалії, Швеції, Фінляндії, депутатський імунітет обмежується в залежності від тяжкості злочину, в якому обвинувачується парламентарій.

Хто лишався без депутатського імунітету за часів Незалежності

Юхим Звягільський

Юхим Звягільський. Фото: Вікіпедія

Нардеп Юхим Звягільський став першим парламентарем, з якого зняли депутатську недоторканість. Сталося це у 1994 році, коли він обіймав посаду першого віце-прем’єр-міністра. Тоді Звягільського вважали причетним до зловживань у лавах керівництва «Діамант-банку». Після цього він виїхав до Ізраїлю, але тоді ж його звинуватили у вивезенні 300 млн доларів нелегальної готівки за допомогою ізраїльської спецслужби «Натів». Від слідства Звягільський три роки переховувався в Ізраїлі, а у 1997 році його позбавлення недоторканності визнали непорозумінням і відкликали.

Особливі досягнення

Юхим Звягільський після цього неодноразово заходив до Верховної ради у якості нардепа. Він є народним депутатом всіх восьми скликань ВРУ.

Звягільський має звання Героя України (з 2003 року — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку вугільної промисловості, багаторічну законотворчу діяльність), Орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (з 2013) — за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю) та Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (від  2009) — за вагомий особистий внесок у державне будівництво, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 18-ї річниці незалежності України.

Сьогодні Юхим Звягільський член Опозиційного блоку.

Павло Лазаренко

Павло Лазаренко

Павло Лазаренко був народним депутатом перших трьох скликань. Крім того, він — п’ятий прем’єр-міністр України (1996-1997 рр). Лазаренка позбавили депутатської недоторканості у 1999 році. 14 вересня 1998 року Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти Павла Лазаренка за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах — його звинуватили у відмиванні грошей та привласненні близько 400 мільйонів доларів.. Правосуддя Швейцарії засудило його до ув'язнення за відмивання грошей у банках Швейцарії.

Лазаренка затримали під час перетину кордону в США, де він просив політичного притулку. Натомість, над екс-нардепом розпочали судовий процес. У Сан-Франциско його засудили до понад 8 років позбавлення волі і штрафу в 10 млн доларів. Утім, більше п'яти років Лазаренко провів під домашнім арештом у власній квартирі в Сан-Франциско. Потім, як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на бюро в'язниць США, термін утримання Лазаренка під вартою був скорочений на 7 місяців — до 1 листопада 2012 року. В результаті рішення судді сума доведених фінансових зловживань скоротилася до 4,5-5 млн доларів. Після п’яти років домашнього арешту, Павло Лазаренко відбував покарання у федеральній тюрмі Federal Correctional Institution міста Дублін (Каліфорнія). У листопаді 2012 року він вийшов на свободу.

Особливі досягнення

Павло Лазаренко має Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (від 1995) — за видатні заслуги перед українською державою в галузі державного будівництва, значний особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток Дніпропетровського регіону.

У 2004 році міжнародна організація Трансперенсі Інтернешнл включила Лазаренка до десятки найкорумпованіших державних діячів світу.

Віктор Жердицький

Віктор Жердицький. Фото: Ї

Народний депутат України 3-го скликання. У 2000 році з нього зняли недоторканість, адже звинувачували у нецільовому використанні коштів. Справа у тому, що Жердицький очолював «Градобанк» через який здійснювали виплату компенсацій українцям, які під час Другої світової були вивезені до Німеччини на примусові роботи. З цими коштами і виникли проблеми. Судовий процес на Віктором Жердицьким проходив у Німеччині. Там його визнали винним та позбавили волі на 6 років.

Після повернення до Україну він подав апеляцію на рішення німецького суду і отримав від країни 108 тис. євро компенсації.

Сам Віктор Жердицький переконаний, що за його ув’язненням стоять колишній президент України Леонід Кучма, а також тодішні глава уряду Павло Лазаренко та віце-прем’єр Сергій Тігіпко.

Микола Агафонов

Микола Агафонов. Фото: PRпортал Украины

Народним депутатом третього скликання був і Микола Агафонов, член Аграрної партії України.

22 червня 2002 року Верховна Рада України за поданням Генерального прокурора України Михайла Потебенько дала згоду на притягнення Агафонова до кримінальної відповідальності. Йому інкримінували присвоєння понад 24 мільйонів доларів США в результаті встановлених фактів розкрадання державних коштів, приховування валюти, неконтрольованого витрачання державних коштів на оплату навчання за кордоном родичів і придбання майна, наявність банківських рахунків за кордоном та бартерних договорів з іноземними компаніями, які будувалися на «подвійній бухгалтерії».

Через півроку після рішення суду його звільнили з-під арешту через погіршення здоров'я. У вересні 2002 року Микола Агафонов помер унаслідок інсульту.

Віктор Лозінський

Віктор Лозінський. Фото: Politeka

Віктор Лозінський — колишній народний депутат ВР України 6-го скликання (член фракції «Блок Юлії Тимошенко» з листопада 2007). Його позбавили депутатської недоторканості у 2009 році. Це перший випадок в історії України, коли нардепа позбавили недоторканності не за фінансові справи, а за вбивство людини.

Віктор Лозінського звинуватили у вбивстві мешканця Кіровоградщини Валерія Олійника на території мисливських угідь у 2009 році. 30 липня його оголосили у міжнародний розшук. Віктор Лозінський через 8 місяців сам здався правоохоронним органам.

Під час судових дебатів 1 квітня 2011 року він, виступаючи з останнім словом, заявив, що не вбивав громадянина Олійника, а колишній єгер Голованівського лісництва Кіровоградської області Василь Перепелиця запевняв, що Олійника убив не Лозінський, а він сам із необережності під час незаконного полювання у лісі.

Утім, суд призначив екс-нардепу покарання у вигляді 15 років позбавлення волі, потім — знизив до 14 років. У 2013 році Вищий спеціальний суд України змінив покарання до 10 років позбавлення волі. 26 листопада 2016 Віктору Лозінському перерахували термін ув'язнення згідно з «Законом Савченко». Зрештою, він вийшов на свободу 6 квітня 2016 року, відсидівши 4 роки і 36 днів з 10 загального терміну.

Особливі досягнення

У 2007 році Віктор Лозінський був Членом Комітету ВРУ боротьби з організованою злочинністю і корупцією, а з 2008 року — головою підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері боротьби з організованою злочинністю і корупцією органами державної влади та місцевого самоврядування.

16 квітня 2006 отримав подяку від Віктора Януковича за самовіддану працю під час виборчої кампанії 2004 року та активну життєву позицію і відданість ідеалам Партії регіонів.

16 листопада 2004 нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів України за «вагомий внесок у забезпечення розвитку агропромислового комплексу Кіровоградської області».

Олег Царьов

Олег Царьов. Фото: Інформатор

Олег Царьов став першим народним депутатом, якого позбавили недоторканності через сепаратизм і державну зраду. Сталося це у 2014 році. До цього, Царьов був депутатом з 4 по 7 скликання ВРУ від Партії регіонів. Наразі екс-нардепа оголосили у всеукраїнський розшук.

Свого часу, Царьов активно підтримував терористів «Л/ДНР» і був так званим спікером парламенту «Новоросії».

Особливі досягнення

У 2013 році Царьов зареєстрував законопроект «Про внутрішню торгівлю», у якому пропонував:

  • торговельні заклади площею понад 300 кв. м. мають розташовуватися за містом, не менше ніж у п'яти кілометрах від його межі
  • супер- і гіпермаркети повинні працювати з 9-00 до 20-00, неділя — вихідний.

У червні 2013 року Царьов заявив, що День Конституції — це не свято, а день ганьби українського народу.

У 2013 році Олег Царьов запропонував зробити суржик державною мовою в Україні.

Має Орден «За заслуги» III ст. (від 2011) — за значний особистий внесок у становлення незалежності України, утвердження її суверенітету та міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній, науково-технічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові.

Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук. Фото: YouTube

«Радикала» Ігоря Мосійчука позбавили депутатської недоторканності у 2015 році. Підставою для цього стало відео, на якому нібито Ігор Мосійчук озвучив суми, які потрібно заплатити за необхідні депутатські запити та звернення. Зокрема за запит — 10-15 тис. доларів, за звернення — 3-5 тис. доларів. Наприкінці відео продемонстрована передача начебто грошей начебто Мосійчуку, однак через недоліки зйомки, ані самих грошей, ані обличчя Мосійчука не видно. Ініціатором демонстрації запису став тодішній генпрокурор Віктор Шокін.

Утім вже за два місяці після арешту Вищий адміністративний суд України визнав незаконними зняття депутатської недоторканності, арешт та затримання Мосійчука в стінах парламенту. Сьогодні Ігор Мосійчук залишається народним депутатом.

Особливі досягнення

У 2014 році він був першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Сергій Мельничук

Сергій Мельничук. Фото: Новини Києва

Засновник та перший командир батальйону «Айдар», народний депутат України 8-го скликання Сергій Мельничук був позбавлений недоторканності у 2015 році, однак парламентарі не дали згоди на його затримання і арешт.

Генпрокуратура інкримінувала Сергію Мельничуку причетність до зникнення з підрозділів Міноборони близько тисячі автоматів Калашникова, а також організацію банди з підпорядкованих йому добровольців, бандитизм та інші злочини. За ці злочини Мельничуку загрожує довічне ув’язнення, а кримінальне провадження триває і досі.

Сергій Клюєв

Сергій Клюєв. Фото: 112 Україна

Сергій Клюєв був народним депутатом України під час п’ятого, шостого та сьомого скликань ВРУ від «Партії регіонів». У 2014 році він покинув фракцію. За зняття з нього недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності у 2015 році проголосували 287 народних обранців. Генеральна прокуратура інкримінувала нардепові та його брату, екс-секретарю РНБО та голові Адміністрації президента Януковича Андрію Клюєву привласнення ВАТ «Завод напівпровідників» та фінансування його на гроші з держбюджету, які були виділені на фінансування дітей та інвалідів.

Наразі Сергій Клюєв знаходиться у розшуку.

Особливі досягнення

У 2011 році Сергій Клюєв отримав Орден «За заслуги» III ст. — за значний особистий внесок у становлення незалежності України, утвердження її суверенітету та міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній, науково-технічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові

Олександр Онищенко

Олександр Онищенко. Фото: Bigmir.net

Олександра Онищенка позбавили депутатської недоторканності у 2016 році. Йому інкримінують привласнення коштів у сумі понад 3 мільярди доларів та організації злочинної схеми із підприємством «Укргазвидобуванн», що займається видобутком та реалізацією українських нафти та газу.

Крім того, СБУ розслідує справу за статтею «державна зрада» — Онищенка підозрюють в отриманні громадянства Росії.

Наразі він знаходиться у Лондоні. Велика Британія відмовляться екстрадитувати Олександра Онищенка.

Олесь Довгий

Олесь Довгий. Фото: oles.ua

Без депутатського імунітету Олесь Довгий залишився у липні 2017 року.

Довгому інкримінують земельні махінації ще у складі команди екс-мера Києва Леоніда Черновецького 2007 року. У Генпрокуратурі вважають, що незаконна діяльність Довгого завдала збитків державі понад 1,2 мільярда гривень. Олесю Довгому загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Борислав Розенблат

Борислав Розенблат

11 липня ВРУ проголосувала за зняття недоторканності з нардепа від БПП Борислава Розенблата, утім голосів на його арешт та притягнення до кримінальної відповідальності не вистачило.

Борислава Розенблата підозрюють в отриманні хабара на суму майже 300 тис. доларів. За словами представників антикорупційних відомств, компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів «Фуджейра» передала ці кошти для лібералізації українського законодавства щодо видобутку і торгівлі бурштином. За версією слідства, до схеми причетні народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков, а також представники міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль».

Вони зареєстрували законопроект, який передбачає зниження рентної плати за видобуток бурштину з 25% до 5%. Крім того, компанія, які завозять техніку для видобутку, мали б звільнятися від сплати податку до 2020 року. За словами керівника САП Назара Холодницького, за і зміни депутати вже отримали $15 тис. на двох. Також Розенблата підозрюють у хабарництві на суму в $200 тис.

Максим Поляков

Максим Поляков. Фото: Українські Новини

Депутатської недоторканності нардеп від «Народного фронту» Максим Поляков позбувся 11 липня 2017 року. Він, як і Борислав Розенблат, є фігурантом «бурштинової справи». ГПУ його підозрює в отриманні коштів і лобіюванні інтересів іноземної компанії «Фуджейра», яка займається видобутком бурштину.

Михайло Добкін

Михайло Добкін. Фото: Україна молода

Верховна Рада 13 липня задовольнила три подання генерального прокурора Юрія Луценка: про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата з фракції «Опозиційний блок» Михайла Добкіна.

За словами генерального прокурора, Добкін «умисно діяв за попередньою змовою з групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем голови Харківської міської ради в інтересах третіх осіб, (...) скоїв кримінальний злочин». Генпрокурор також зазначив, що попереднє розслідування щодо народного депутата триває.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: