«Новоросія», «ДНР», «Малоросія»? – політолог пояснив, навіщо Захарченку нова псевдодержава

f5adf142dbfbe611e295658732546d0f1412935825
Дмитро Снєгирьов

Глава самопроголошеної терористичної «Донецької народної республіки» Олександр Захарченко заявив про створення держави «Малоросія».

«Державним прапором «Малоросії» визнається прапор Богдана Хмельницького... Ми виходимо з того, що «Донецька народна республіка, поряд з «Луганської народною республікою», залишаються єдиними територіями України, не беручи до уваги Криму, на яких збереглася законна влада», – передає Інтерфакс з посиланням на слова Захарченка, сказані на нараді.

Захарченко запропонував ввести надзвичайний стан на три роки «з огляду на уникнення хаосу».

«За цей час заборонена діяльність будь-яких партій, в цей же термін починаються розслідування із залученням міжнародної громадськості за злочини в Одесі, на Майдані, на Донбасі. Це рішення визріло вже давно, але всьому свій час, і ось саме сьогодні ми пропонуємо той варіант, який дозволить зупинити війну», – сказав він.

Водночас політичний експерт Дмитро Снєгирьов переконаний: головна мета заяви Олександра Захарченка – змістити акценти на суто внутрішнє протистояння на сході України.

– Наслідків це жодних не несе. Це не більше ніж черговий піар-хід з боку Захарченка. Він таким чином намагається показати, що конфлікт є суто внутрішнім, що це громадянська війна, а не військове втручання з боку Російської Федерації – те, що відбувається насправді.

– Була вже «Новоросія», «ДНР». Чому тепер «Малоросія»?

– Використання елементів української історії, прапору Богдана Хмельницького носить маніпулятивний характер.

Сама ж назва «Малоросія» підкреслює зв’язок цих територій з імперською Росією.

Тобто, з одного боку, він маніпулює елементами з української історії, а з іншого, – показує начебто нерозривний зв’язок цих територій з Російською імперією чи то пак Російською Федерацією, спадкоємицею Російської імперії. Тобто така собі маніпулятивна технологія – гра на почуттях людей, які залишилися на тих територіях та бачать себе у лоні України, і ,відповідно, це сигнал нашим західним партнерам, що відбувається начебто суто внутрішнє протистояння усередині самої України.

– А як щодо України?

– І відповідно це, скажімо так, натяк на те, що ті території згодні переглянути свої вимоги щодо України на момент входження їх в політичне життя України, але знов-таки суто за російським сценарієм – це загальна амністія бойовиків, проведення виборів і, відповідно, федеративний устрій України, коли делеговані представники так званих республік будуть впливати не тільки на внутрішнє, але й зовнішнє життя України, маючи право вето у Верховній Раді. Тобто це намагання таким чином створити інформаційну компанію і фактично підштовхнути Україну до якихось конкретних дій у відповідь.

– І як Україна має реагувати на подібні заяви?

– За великим рахунком не варто взагалі якось реагувати на чергову дурню малоосвіченої людини.

Достатньо пригадати його ляпи і про Рейк’явік і про те, що він дійде до Лондона. Тобто це намагання бути у центрі уваги. Ба, більше того, жодних політичних наслідків такі заяви не несуть. Тому звертати на них увагу – це робити піар самому Захарченку.

– Тобто можна вважати, що питання входження окупованих територій до складу РФ закрите?

– Ці питання самою Росією не розглядаються. Із самого початку входження цих територій до складу РФ не розглядалися. Це помилка так званих політологів чи військових експертів, які намагалися просунути ідею, що начебто Росія намагається загарбати ці території.

Мета Росії – створити зону нестабільності, зону постійної політичної присутності у політичному житті України,

не дати таким чином можливості інтегруватися Україні і в європейське суспільство і, відповідно, у Північноатлантичні структури, військові, мається на увазі. Тобто, ще раз підкреслюю, Захарченко намагається акцентувати на суто внутрішньому характері протистояння. І таким чином відбілити Росію. Показати зовнішнім партнерам, щоб вони зняти економічні санкції з Росії, бо вона не має стосунку до конфлікту на сході України.

Відреагували на заяву Олександра Захарченка і в Адміністрації Президента.

«Проект «Новоросія» був похований. Україна відновить суверенітет над Донбасом і Кримом», – Порошенко.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: