Пожежа у Миколаївському кар’єрі: «утилізація» сміття чи провокація

pafdnister1

Колишній мер Миколаєва Ігор Хімчак зняв відео пожежі у Миколаївському кар’єрі і стверджує, що так «утилізують» львівське сміття. Натомість директор кар’єру і директор фірми-орендаря називають пожежу спланованою провокацією і пошуком «сенсації».

Учора, 18 липня, колишній мер Миколаєва Ігор Хімчак на своїй сторінці у Фейсбук розмістив відео пожежі у місцевому кар’єрі, де видобувають пісок.

«ПАФ Дністер на чолі з паном Савкою Б П. Завозять сміття, спалюють в кар'єрі, а потім засипають піском. Шановна громадо подякуйте нашим орендарям, які орендують у міста цей кар'єр?» – написав Ігор Хімчич.

Натомість  телефоном екс-очільник міста ІА Дивись.інфо заявив, що це начебто систематичне явище.

«Десь фури три було. То там взагалі дуже цікава ситуація. Прикормлених 14 депутатів проголосували, щоб приймати сміття зі Львова. Громада зібралася, проголосувала заборонити. Але вони нікого не слухають. Одне слово, свавілля. Директор кар’єру приймає сміття. Там проходить водоносний горизонт. Мабуть, сміття там спалюють вночі, а вчора просто надто швидко запалили. Я це побачив, поїхав туди, а мене не пускають. Я депутат міської ради, голосував за цей кар’єр, а мене не пускають. Зрештою, я таки зайшов, зняв це, подзвонив головам комісій. Сюди вже протягом 2016 року завезли десь 100 тисяч тонн сміття і просто тупо закопали у пісок. І зараз 400 тонн комісія з надзвичайних ситуацій хоче завозити, фірма «Грінера» – 120 тонн і за меморандумом  – 60, плюс наше і виходить 250 тонн сміття на день. Хотіли, але ми не дали, перекрили дорогу.

ПАФ «Дністер» займається продажем піску. Згідно із чинним законодавством, підприємство має проводити рекультивацію земель після вибору породи. А рекультивовані землі повернути назад місту, оскільки вони перебувають в оренді. Зараз взагалі треба ставити питання про розірвання оренди. Вчора приїхав директор кар’єру, пригнав двох трактористів і швидко це закопав.

Те, що я побачив, думаю, той котлован був призначений для більшого об’єму сміття», – розповів Ігор Хімчак.

Крім того, він зазначив, що є серйозні проблеми і на миколаївському сміттєзвалищі

«Тут хочуть зробити другі Грибовичі. Там, де сміттєзвалище, нема захисного екрана,  нема ніяких погоджень, ні проектів – нічого нема. Просто валять сміття. Карта сміттєзвалища була розроблена на 28 років. На сьогодні я не знаю, чи вистачить хоча б на 8 років. За 8 місяців 2016 року завезли сміття на 20 років наперед. І ніяких мір не прийнято – плівки нема, екрана нема. Просто сиплять у пісок і все це потрапляє в грунт, у криниці. Миколаївський район вже має перше місце за онкозахворюваннями. Житловий квартал десь 100 чи 200 метрів від цього всього. Ще є тростянецька громада. Тепер і туди почали завозити та засипати. Минулого місяця вивезли 200 тонн сміття, а місто за це отримало 90 тисяч гривень», – сказав Ігор Хімчак.

Натомість директор ПАФ «Дністер» Богдан Савка схиляється до думки, що хтось, ймовірно, влаштував провокацію – сміття в кар’єр ніхто не возить.

«Ми сміття не спалювали. Сміття завозили на сміттєзвалище. Ми не даємо дозволу заїжджати у кар’єр, бо там працює техніка. Очевидно, я так думаю, бо був там о пів на 12-ту ночі, можливо, хтось міг це зробити з провокаційних мотивів. Нічого, звісно, не стверджую. Якимсь чином там опинилася шина, яка й горіла», – розповів Богдан Петрович.

Річ у тім, що дорога до сміттєзвалища веде через піщаний кар’єр.

«Дорога розгалужується – одна – йде до кар’єру, а інша – на сміттєзвалище. У нас прохідна, контрольована система пропуску. На охороні пропустили, а далі дорога роздвоюється. Я сказав директору кар’єра, нехай викликають представників міської ради, виносять питання на комісію і нехай роблять окремий в’їзд до сміттєзвалища», – розповів директор ПАФ.

На запитання, чи підозрює когось конкретного і підпалі, пан Савка відповів: «Ми справно платимо податки, відгукуємося на всі прохання. Важко уявити, що в нас є якісь недоброзичливці. І міській раді,  і церквам допомагаємо, пісок для доріг даємо. Вперше стався такий випадок».

Дивує директора і той факт, що пожежа сталася після 20-ої години, коли робочий день закінчився і працівники розійшлися по домах.

«Вважаю, що це провокація. Вдень завезли, а ввечері загорівся чомусь скат. Він сам не загориться і це сталося після того, як люди пішли з роботи», – резюмував Богдан Савка.

Впевнений у провокації і директор кар’єру Ігор Давидяк. На його думку, за тим, що трапилося у кар’єрі, стоїть той, хто все це знімав.

«Не сміття там горіло. Ми сміття не приймаємо. Там хтось колесо кинув. Крім того, було якесь будівельне сміття, бо там порядок наводили... До того ж, коли сміття горить, то воно тліє. А це був зовсім інший дим. Крім того, це сталося після 8-ої. Ми погасили це своїми силами. Засипали піском. Просто хтось шукає сенсацію», – каже пан Ігор.

Він додав, що площа кар’єру дуже велика і розставити людей за периметром площі у 100 га неможливо.

«Це є люди, які потребують сенсації. Ми собі не вороги і не хочемо на своїй кар’єрі поставити хрест. Мені це не потрібно, ми ніколи нічим таким не займалися. Ми розуміємо, який зараз час. Всі сьогодні відслідковують кожну машину за сміттям», – сказав Ігор Давидяк.

Додамо, що у зв’язку із інцидентом ніхто до поліції не звертався і заяву не писав.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: