Пресування сміття у Львові: спроба перезавантаження

DSC05103

Тема пресування сміття знову несподівано стала актуальною у Львові.

У порядку денному засідання комісії ЛМР з питань землекристування з’явився проект ухвали про «Про затвердження ЛКП “Транспортна фірма “Львівспецкомунтранс“ проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Шевченка, 327-г». І це попри те, що депутати вже розглядали під час сесії такий проект і не проголосували за нього.

Знову за старе?

За словами депутата Ігоря Зінкевича, це чергова спроба міської влади проштовхнути виділення землі під пресувальну станцію у Рясному.

«Це та сама ухвала, один в один.  Далі пробивають цю ділянку, далі хочуть брикетувати сміття. Я спілкувався з тими, хто там протестує, спілкувався з громадою Рясного – вони категорично проти. Їм не подобається, що це робиться приховано. Людям не дали розуміння до початку цієї ситуації з цією ухвалою про земельну ділянку, після цього почали крутити – спочатку що це сортувальна лінія, потім це брикетування», - заявив депутат Ігор Зінкевич напередодні засідання комісії. На саме ж засідання прийшли близько 20 активістів, які блокують запуск пресувальної станції, щоб вчергове висловити свій протест.

За здоров’я загриземо кожного

Мешканці нагадали депутатам, про дві кримінальні справи, які порушили правоохоронці щодо комунального підприємства «Львівспецкомунтранс» за вирубку дерев, про зауваження від Львівського аеропорту про порушення норм Повітряного кодексу, через занадто близьке розташування ділянки до летовища, що може створювати загрозу для авіаруху через скупчення птахів. Також про висновок «Укрзахідгеологоії» про необхідність детального дослідження геології території, оскільки там є карстові порожнини, про заборону пресувати несортоване сміття, створення заказника «Білогорська долина», який безпосередньо межує з територією «Львівспецкомунтрансу». І крім того про підземні води та розташований неподалік Клепарівський водозабір, збільшення житлової забудови околиць згідно Генплану, про відсутність технічного проекту на роботи та висновку про  вплив на довкілля, і зрештою про непрозору діяльність «Львівспецкомунтрансу».

«Неодноразово були громадські слухання, ми не дамо, ми не згідні. Лінії поставили без нашого дозволу. В нас є результати перевірки ДАБІ про те, що самочинно проведені роботи з облаштування фундаментів під брикетування. Є відповідь від «Львівводоканалу», що технічні умови не видавалися на скидування в очисні споруди мокрої фракції відходів. Люди вже 8 місяців сидять. Просимо не  приймати  рішень, які порушують наші права і шкодять нашому здоров’ю. Весь розум затьмарився Андрію Івановичу через ті гроші, чи шо..». - заявила мешканка Рясного, активістка Леся Турашвілі.

«Начальник департаменту Іван Рудницький визнав, що це було помилкове рішення, надавалася недостовірна інформація яка посіяла недовіру в людей, і що перенести цю лінію на ТЕЦ-2 буде логістично правильно», - додала активістка Наталія Кузьма.

Ми заложники ситуації

Голова комісії Юрій Моравецький запропонував не підтримувати проект ухвали до узгодження питання з мешканцями. Однак це викликало  невдоволення людей. «Ми змучені там стоїмо, люди вже хворіють, ми практично не бачимо своїх дітей, пожалійте нас. Якщо ви будете нас переламувати через коліно, ми загриземо кожного за здоров'я своїх дітей», - заявила Леся Турашвілі.

«Для чого це робити, коли мешканці вже сказали свою позицію. Ви формулюєте, що це недоцільно зараз, ви нас далі будете там тримати і чекати яким хитрим способом Андрій Іванович це зробить, а ми хочемо це питання вирішити і закрити», - додала Наталія Кузьма.

Втім депутати переконували, що таке рішення є виваженим.  «Ми маємо прийняти рішення законне. Якщо ми приймемо так як ви хочете, хіба лінії звідти заберуть, хіба ви перестанете там стояти. Якщо ми зараз це питання викинемо, думаєте на наступну сесію не буде нова ухвала з мінімально зміненою межею? Ми є всі заложники ситуації. Щоб ми не прийняли, люди далі будуть там стояти, бо це не означає, що питання буде закрите як ви думаєте. Фірма є на місці, вона вклала туди гроші. Ми хочемо зобов’язати їх дослуховуватися до громади», - пояснив мешканцям Ігор Зінкевич.

Зрештою депутати проголосували за таке формулювання: «комісія не рекомендує виносити проект ухвали на сесію до узгодження питання з мешканцями прилеглих мікрорайонів та громадськими організаціями».

За словами депутатів у порядку денному сесії, яка відбудеться у четвер немає питання про передачу ділянки, однак гарантії, що вона не буде внесена перед самою сесію немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: