Корисна інформація: як вберегтися від зараження хворобою Лайма після укусу кліща

1475608695_shutterstock_90266317_1

На Львівщині за півроку зареєстрували більше півсотні випадків хвороби Лайма, що на 50% більше, аніж торік.

 

Таку невтішну статистику дає лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України». У Львівській області за даними ЛПЗ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів вже звернулись 599 осіб, зокрема у червні - 247, в т.ч. у м.Львові –399 і 169 відповідно.

Приклад показує, що лікарі не завжди добре інформують постраждалих і не завжди ведуть роз'яснювальну роботу щодо алгоритму дій при укусі кліща.

Інформаційна робота

Про те, що у травмпункті про можливі ризики лікарі не попередили розповів львів'янин Сергій.

«Коли я звернувся у лікарню із кліщем, лікарі мене не скерували і не вказали, що треба робити у цій ситуації. Кліщ був на тій стадії, коли набрав крові і його було добре видно. Поїхали у травпункт. Лікарка здивувалася: «який великий кліщ, я такого ще ніколи не бачила». Лікар спустився і витягнув кліща. Він би мав дати мені якісь вказівки, що робити з цим кліщем, чи завести до лабораторії. Натомість лікар лише запропонував подарувати кліща на пам'ять. І сказав мені, «можеш зробити лише щеплення від хвороби Лайма».

Я телефоную в ОН (онлайн-медицина) із запитанням, чи можна здати кров на аналіз, з їхній слів, має пройти 5-6 днів. Я зателефонував у декілька лабораторій, які беруть кров. Мене ніхто не запитав, для чого потрібна кров... », – розповів у коментарі ІА Дивись.info пацієнт Сергій.

Алгоритм дій 

Натомість, згідно протоколу, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я України,

Алгоритм дій при укусі кліща наступний:

Видалити кліща

Для видалення кліща та первинної обробки місця укусу (присмоктування) слід звернутись до травматологічного пункту (за місцем проживання) і, лише при неможливості, зняти кліща самостійно. Слід пам’ятати, що інфікування людини відбувається впродовж усього періоду кровосмоктання. Тому чим 23 швидше зняти з тіла кліща, який присмоктався, тим меншу дозу збудника він передасть і тим менша ймовірність розвитку захворювання.

Як самостійно зняти кліща

Знімати кліща слід дуже обережно, щоб не обірвати хоботок, який глибоко і міцно закріплюється на весь період присмоктування. При цьому слід не допускати розчавлювання кліща через можливість втирання збудника у шкіру. Якщо просто потягнути кліща, то хоботок, який щільно тримається у шкірі, може відірватись від тіла кліща. Невидалений хоботок може слугувати причиною болю та запалення, а також збільшити ризик зараження збудниками інфекцій. Рекомендований багатьма спеціалістами спосіб видалення кліща шляхом попереднього змазування його тіла рідиною (нафта, камфорна олія, ефір) або будь-яким підручним засобом (пінка, крем для гоління, сметана) призводить до перекриття дихальних отворів, внаслідок чого кліщ сам намагається визволитись. Цей метод є небезпечним: часті випадки, коли кліщ гине, що значно утруднює його видалення.

Провести дезинфекцію

Після видалення кліща місце укусу продезинфікувати будь-яким придатним для цих цілей засобом (70 % спирт, 5 % йод, спиртвмісні речовини), а руки ретельно вимити з милом.

Зібрати інформацію про місце, час і дату укусу і про те скільки кліщ міг перебувати на шкірі (інколи цей термін можна встановити. Чим він менший - тим менша вірогідність захворювання).

Після видалення кліща слід звернутись до лікаря-інфекціоніста у кабінет інфекційних захворювань (КІЗ) поліклініки, або іншого медичного 25 закладу для вирішення питання про необхідність специфічної (КВЕ) або екстреної (КВЕ, Лайм-бореліоз) профілактики.

Провести дослідження кліща, що присмоктався. Кліща слід зберегти живим, оскільки можливе визначення його інфікованості. Заклади, які у даному регіоні проводять такі дослідження, вказують медики- спеціалісти (інфекціоністи).

Кліщів, знятих з людини, поміщають в ємкість, що герметично закривається (краще ватно-марлевим корком), з невеликим шматочком зволоженої вати і направляють в лабораторію. При зверненні в лабораторію необхідно дати інформацію про дату і територію, на якій сталося присмоктування кліща (регіон, область, населений пункт). При неможливості дослідження кліща слід спалити або залити окропом.

Про що лікар повинен попередити пацієнта

Лікарю важливо попередити осіб, що зазнали укусу кліща, про необхідність спостереження за своїм самопочуттям впродовж інкубаційного періоду – 10-21 дня. У цей період слід щодня вимірювати температуру і слідкувати за іншими ознаками можливого інфікування. При зараженні вірусом КЕ - це зростаючий біль голови, загальна слабкість, почуття жару і часто остуда; запаморочення свідомості; часто у перші години захворювання - нудота і блювання, деколи багаторазове. Важкість захворювання наростає досить швидко і супроводжується підйомом температури тіла до 38,5-39° С. Інфікування збудником ЛБ супроводжується появою мігруючої еритеми (основна ознака); менш вираженим, ніж при КВЕ, загальноінфекційним синдромом, т.ін. При появі ознак захворювання слід терміново звертатись по допомогу до спеціалістів, у першу чергу – до лікаря-інфекціоніста. Для уникнення тяжких наслідків, хронізації захворювання ні в якому випадку не вдаватися до самолікування.

Лікар-інфекціоніст 4 клінічної лікарні у Львові Георгіна Кедеш у коментарі ІА Дивись.info наголошує, що після того, як кліща було вилучено із тіла, інфекціоніст обов'язково призначає превентивне лікування. А кліща треба спалити, тобто мови ні про яке «заберіть на пам'ять» не може бути.

«Ми відразу приписуємо антибіотики, не чекаючи, коли появляться ознаки Лаймо-бореліозу. До третьої доби ми призначаємо антибіотики «Доксициклін» і якщо пацієнт навіть був інфікований, він не захворіє. Це дуже важливо, адже не потрібно здавати дорогий аналіз. Якщо людина захворіла, то антибіотики приймаються до 3 тижнів», – наголошує лікар-інекціоніст.

Превентивні заходи

Також лікар нагадує про те, яких умов треба дотримуватися, аби вберегти себе від кліща: «Одяг після прогулянки у лісі бажано прокип'ятити, а також обстежити всі ділянки тіла, де є волосяний покрив. Кліщі перебувають під хмизом, тому привал у лісі слід робити подалі від нього. Найчастіше кліщі чіпляються на одяг, а потім «перекочовують» на тіло, тому одяг варто зняти. Можна використовувати відлякуючі аерозолі».

Якщо ж кліща все-таки виявили, то обов'язково треба звернутися у поліклініку, хірургічне відділення, травмпункти, самому не треба видаляти, наголошує лікар.

«Якщо немає досвіду, то якась частина кліща обов'язково залишиться у тілі. 17-20 відсотків кліщів є інфікованими, тобто з 5 кліщів лише 1 є інфікованим. Якщо кліщ присмоктався не треба змазувати олією, адже речовина паралізує паразита і тоді його витягнути важче. Після того, як його витягнули, кліща варто спалити, а тоді звернутися до інфекціоніста», – резюмує лікар.

Відтак, постраждалим від укусу кліща обов'язково необхідна консультація лікаря-інфекціоніста, який зобов'язаний назначити пацієнту превентивне лікування, незалежно від того, кліщ інфікований, чи ні. Адже ризик заразитися хворобою Лайма хоч і невеликий, зважаючи на те, що з 5 кліщів переносниками є лише 4, але все ж таки є.

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: