На порталі Dozorro будуть моніторити ціни на ліки

DSC_0435

Тепер на одному майданчику можна буде проаналізувати ціни на ті чи інші товари та послуги.

Про це сьогодні повідомив Віктор Нестуля, директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна.

Віктор Нестуля

15 червня на Dozorro (https://dozorro.org) з'явився функціонал громадського активіста, який об’єднав спільноту громадських організацій з усієї України. Його основна мета – моніторинг закупівель та ефективності використання публічних коштів. За перший місяць роботи 20 організацій проаналізували більше 1000 закупівель, в яких у 70 % знайшли порушення. За словами Віктора Нестулі, сьогодні громадські організації переходять від моніторингу порушень до моніторингу вартості товарів та послуг. Саме тому, за ініціативи Інституту аналітики та адвокації і підтримки Всеукраїнської Мережі ЛЖВ, розробили так зване «цінове Dozorro».

– Почнемо ми з дуже простих речей, з того, що стосується кожної людини – це охорона здоров’я. Насампере ми будемо моніторити ціни на препарати, які закупляються медичними закладами по всій країні. – говорить Віктор Нестуля. – І сьогодні ми проводимо навчання для представників усіх регіонів по тому, як аналізувати контракти і ціни в них для того, щоб у результаті розуміти, де у нас є невідповідності, де є завищення ціни або ж навпаки – найкраща економія.

Розробники припускають, що це дозволить вивчити кращі практики у всіх регіонах України. На одному майданчику можна буде перевірити ціну на аспірин (для прикладу) у Львівській та Миколаївській чи Полтавській областях. Це допоможе зрозуміти, чому одні закупляють дорожче, а інші – дешевше та виявити нові порушення.

– Це статистична інформація, яка допоможе нам адвокатувати втілення ціни за одиницю товару у системі електронних закупівель Prozorro, – переконує Віктор Нестуля. – Це дуже важливе поле, якого сьогодні не вистачає і від якого багато чого залежить, оскільки велика різниця в ціні – це один з ключових ризик-індикаторів.

Функціонал порталу, запевняють розробники, вигідний всім. Звичайно, у першу чергу, він допоможе кожному громадянину, оскільки завищені ціни на препарати – це менше ліків, доступних пацієнтові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: