П’ять наймістичніших замків Західної України

pidgorecky_zamok_2
Підгорецький замок. Фото: Новини Полтавщини

Львівщина та й загалом Західна Україна багаті замками. Часто від гідів, наприклад, або місцевих можна почути, що ці місця мають свої легенди та таємниці, і що з’явилися вони не просто так.

ІА Дивись.info пропонує вам добірку легенд та інших містичних історій, пов’язаних із замками Західної України.

Золочівський замок (м. Золочів, Львівська область)

Золочівський замок. Фото: Гал-інфо

На місці сучасного замку раніше було невелике дерев’яне укріплення, перша згадка про яке датується ще 1180 роком. У XVII ст. родина Собеських вирішила перебудувати старий форпост і створила основу під Золочівський замок. У 1634 році за наказом Якоба Собеського робочі звели двоповерхове прямокутне приміщення в стилі ренесанс. Незважаючи на високий оборонний потенціал, наявність бастіонів та оглядових веж, Золочівський замок виконував також житлові функції. Він відрізнявся вишуканим стилем оздоблення кімнат та комфортабельними умовами проживання.

Проте з приходом австрійців замок перетворюється на в’язницю. Саме відтоді він почав вбирати в себе негатив приреченості, людські страждання і смерть. Пізніше в’язницю у ньому облаштували також НКВД, які катували тут людей.

На гірських породах видні незрозумілі символи, одні називають їх картою, інші — зашифрованими посланнями. Говорять, що їх залишив лицарський орден тамплієрів. Так чи інакше, але з часу появи каменів в Золочівському замку стали помічати примару якогось чоловіка. Цікаво, що усі, кому доводилося його бачити, описують темний довгий плащ, тростину в руці, капелюх на голові.

Золочівський замок — красива та цінна архітектурна пам’ятка державного масштабу. Сюди приїжджають туристи, приходять на прогулянки місцеві. Але, на жаль, споруда, на території, якого були поховані тисячі жертв радянського режиму, повинна жити зі своїми містичними таємницями. Тіла похованих пізніше були ексгумовані. А померлі в муках не були поховані за християнським звичаєм. За своєю енергетикою місце залишається цвинтарем мучеників.

Підгорецький замок (с. Підгірці, Львівська область)

Підгорецький замок. Фото: Вікіпедія

Мурований замок заснував у 1635 р. коронний гетьман Станіслав Конецпольський на місці давніших укріплень, що належали родині Підгорецьких.

Відвідувачам Підгорецького замку у Бродівському районі екскурсоводи часто оповідають про чарівний привид з трагічною історією. Нібито коридорами замку блукає чарівна жінка, більш відома як «Біла панна». За переказами один із власників палацу вбив власну дружину та замурував її у стіну. Вбита так і не знайшла спокою та блукає замком вже століттями.

Біла панна нагадує про свою присутність легким подихом або несподіваним вітерцем.

Замок Паланок (м. Мукачеве, Закарпатська область)

Замок Паланок. Фото: travelbooking.com.ua

У південно-західній частині Мукачева стоїть Мукачівський замок, одна з найцінніших історичних і воєнно-архітектурних пам'яток Закарпаття XIV—XVII століть. Замок побудований на горі вулканічного походження заввишки 68 м і займає площу 13 930 кв. м. Точна дата заснування замку невідома, але в документах, які датуються XI століттям, він уже згадується.

З 1396 по 1414 року замком володів Подільський князь Федір Корятович II. Він значно розбудував і укріпив замок, перетворив його на свою резиденцію. Тоді ж у скелястій горі був вирубаний 85 метровий колодязь. Саме з ним пов’язана найпопулярніша легенда.

Згідно з нею, робітники уже довго рили колодязь, але ніяк не могли дістатися води. Щодня чув князь Федір Корятович від працівників одну і ту ж фразу: «Пресвітлий княже, води немає». Одного дня до князя з'явився чорт і запропонував угоду: мішок золота в обмін за заповнення колодязя водою. У князя не було вибору, оскільки колодязь повинен забезпечувати водою весь замок, і погодився. Нечистий виконав свою обіцянку, але коли прийшов час розплачуватися, князь вручив межу маленький мішечок: мовляв, а про розмір мішка ми не домовлялися. Розлючений нечистий стрибнув у колодязь і донині шумить там — обурюється.

Олеський замок (смт. Олесько, Львівська область)

Олеський замок. Фото: Wikiwand

Вперше Олеський замок згадується в письмових джерелах, датованих 1327 роком. Розташування замку на кордоні Литви і Польщі зумовило постійну боротьбу за нього та часті зміни власників. У XV–XVІ ст. Олеський замок кілька разів ставав жертвою руйнівних набігів татар.

Сьогодні оповідають, що під стінами замку час від часу з’являється дух монаха. Існує легенда, що за життя чернець полюбляв плотські розваги і нерідко навідувався до жінок з довколишніх сіл. За це монаха покарали і замурували у стіні без їжі і води. У стінах, нібито, навіть знаходили його скелет.

Згідно з іншою версією, мандруючий монах Ян Каспер на очах тисяч прочан стрибнув у криницю. Інші монахи оголосили його божевільним, та все-таки поховали за християнським обрядом. Однак душа самогубця все одно не знає спокою.

Середнянський замок (смт. Середнє, Закарпатська область)

Середнянський замок. Фото: Подорожуй. Життя одне - blogger

Заснований замок орденом тамплієрів ще у ХІІ столітті. Вони використовували замок як митний пост, а деколи як місце стояння невеликих гарнізонів війська. Це єдиний замок Закарпаття, в якому в незакінченому виді збереглись риси романського стилю. Нині він хоча по праву й вважається однією з головних пам'яток Закарпаття, перебуває в жалюгідному стані недоглянутого румовища.

Саме з орденом тамплієрів пов’язані легенди про зв’язок Граалю з Середнянським замком. Чаша, яка була зроблена зі смарагду архангела Люцифера, захована саме у стінах фортеці. Після того, як король Філіп знищив орден тамплієрів, ті попіклувалися аби Грааль зник назавжди. Для цього обрали найвіддаленіший Середнянський замок.

Джерела: we.org.ua, wikipedia.org, fiveflagshostel.com, 24 канал, zak.depo.ua

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: