Лайфхак: що треба взяти у подорож з дитиною

unnamed (3)
Фото з архіву Тані Пренткович

Літо – сезон подорожей, однак молоді батьки часто бояться подорожувати, поки діти не виросли до шкільного віку. Дивись.info поспілкувалась із кількома молодими батьками-туристами та підготувала корисні поради для тих, хто вперше подорожуватиме із маленькою дитиною.

Літо – сезон подорожей, однак молоді батьки часто бояться подорожувати, поки діти не виросли до шкільного віку. Дивись.info поспілкувалась із кількома молодими батьками-туристами та підготувала корисні поради для тих, хто вперше подорожуватиме із маленькою дитиною.

Батьки, які подорожують з дітьми, одразу ж руйнують найпоширеніший міф і заявляють: у поїдку не потрібно брати багато речей. Про це говорять батьки-туристи Назар та Христина Дольні, Іванна Осьмак і Таня Пренткович, які подорожують зі своїми маленькими дітьми.

Фото з архіву сім'ї Дольних

Доньку Христини та Назара Дольних звати Ксеня. Їй 1 рік і 5 місяців. Перша її далека мандрівка (до Ужгорода) була в 2 місяці. Зараз на її рахунку вже 10 перетинів кордону і більше 8000 км. по Україні та Польщі.

«Відразу після виписки з пологового будинку ми привчали її до автокрісла - спершу на коротенькі відстані по місту, далі на довші, а далі спробували виїжджати недалеко за місто», - пригадує Христина.

Що взяти із собою в дорогу: поради сім’ї Дольних

Автокрісло. Без нього їздити з малюком взагалі заборонено, і це правильно, наголошують  Христина та Назар. При аварії воно різко збільшує шанси дитини залишитися неушкодженою – при правильній його експлуатації.

«При тривалій поїздці обов’язково подивіться по карті основний географічний напрям дороги і залежно від часу дня встановлюйте люльку з менш сонячного боку. Наприклад: коли ми їхали з Ужгорода до Львова в обід, то ставили люльку справа, за сидінням пасажира, а коли їхали зі Львова ввечері, то зліва, за водієм», - радять батьки.

Аптечка. Для кожної дитини потрібно підібрати індивідуальні ліки. Про це потрібно порадитись з особистим дитячим лікарем.

«Про її вміст ви можете порадитися з вашим сімейним лікарем. А якщо ви їдете кудись на довше, радимо поцікавитися, де буде найближча дитяча лікарня і які години її роботи. Особливо це стосується відпочинку на якихось островах, до яких часто можна дістатися лише поромом», - додає сім’я Дольних.

Фото з архіву сім'ї Дольних

Шторки на вікнах авто. Завдяки шторкам дитина зможе довше спати в автомобілі, оскільки ні сонце, ні світло від фар не заважатиме малюку.

«Літом дуже допомагають шторки на вікна. В деяких авто є вбудовані, але їх можна і докупити», - розповідає  Христина. – «Вони бувають найчастіше відразу з дитячими малюночками, тож малечі буде цікаво на них дивитись. Також вони трішки захищають малюка від ліхтарів і світла від фар, якщо ви подорожуєте у темпу пору доби».

Список та місця розташування можливих зупинок на маршруті.  Це допоможе спланувати маршрут та можливі зупинки під час подорожі.

«Перед довгою дорогою перегляньте маршрут – можливо по дорозі буде щось цікаве, де можна зупинитися, вийти з авто розім’ятися і перекусити, а головне – змінити обстановку для малюка. Якщо цікавих місць немає, подивіться хоча б де будуть АЗС компанії, на якій ви зазвичай заправляєте авто. Більшість компаній пропонують тепер мобільні аплікації, в яких можна знайти цю інформацію і вона завжди буде під рукою», - наголошують Назар та Христина.

Набір різноманітних іграшок. Потрібно розуміти, що для дитини довга дорога дуже нудна, тому дитину треба вміти зацікавити.

«Беріть з собою якусь улюблену іграшку дитини, якусь нову – щоб на якийсь час її зацікавити. А ще в дітей чудова фантазія, тому підручні засоби теж з легкістю перетворюються на чудернацькі іграшки
Ну і головне – хороший настрій. Дитина надзвичайно відчуває ваш настрій і перебирає його. Тому подорожуйте радісними», - додає Христина.

Про те, як зацікавити дитину в дорозі, сім’я Дольних детальніше написала в блозі.

Фото з архіву сім'ї Дольних

Як планувати подорож. Час виїзду в мандрівку потрібно підібрати так, щоб сон дитини припав на дорогу. Тоді за цей час батькам радять проїхати якомога далі без зупинок.

«Коли вже малеча прокинулась, то хочемо максимально зацікавити її різноманітними іграми і розмовами, щоб доїхати до наступної нашої зупинки на маршруті, де вже будемо їсти, бігати і відпочивати», - розповідають Назар та Христина Дольні. – «Сам переїзд має бути теж цікавий дитині, і вона не має чекати просто пункту призначення. А має цікаво проводити час і в дорозі».

Що робити в непередбачуваних ситуаціях. Найголовніше – не панікувати. Потрібно зважити всі обставини і зробити так, щоб під час подорожі всім було комфортно. Якщо дитина погано себе почуває, то потрібно знайти найближчу дитячу лікарню для першої допомоги і повертатись додому.

«В одній з мандрівок Ксеня захворіла. Ми звернулись на місці до лікаря і він призначив нам лікування. Та, на жаль, вночі їй стало гірше, тож ми буквально за дві години зібрали усі свої речі і вирушили додому - вранці ми вже були у Львові. Це і є основний наш принцип. Все можна пробувати, але її самопочуття має бути завжди на першому місці. Якщо дитині добре, то можна і в гори, і на море, і на концерт. Якщо ж щось йде не так, просто зібратись і повернутися назад, де всім комфортно», - наголошує сім’я Дольних.

Фото з архіву сім'ї Осьмаків

Сім’я Осьмаків в серпні планує подорож всією Україною. До цього вже встигли побачити Карпатські гори, Івано-Франківськ та Буковель.

«Коли Єві було 2 місяці, ми поїхали в свої перші пригоди з крихіткою. Подорожувати з малюком не важко, єдине, що постійно потрібно батькам чередуватись, щоб поплавати в басейні чи посидіти в спа», - розповідає Іванна Осьмак, мама Єви.

Що взяти в дорогу для дитини: поради Іванни Осьмак

Для подорожей автомобілем радить брати автокрісло 0+. «Воно в формі корзини, тому неймовірно зручно переносити крихітку з собою. Вона в ній і дрімає, і грається», - рекомендує Іванна.

Зауважує мама на необхідності тримати під рукою ліки для малюка. Це індивідуально повинні узгодити батьки з лікарем.

Фото з архіву сім'ї Осьмаків

Влітку обов’язково для дитини потрібно панаму та пляшечку з водою. А також мати змінний одяг на будь-яку погоду.

В дорогу Іванка радить брати індивідуальну ложечку та слинявчик. Вона також завжди бере плед для Єви, бо в готелях такого немає.

Син Тані Пренткович Іван з батьками перший раз поїхав Україною, коли йому було всього 2 місяці, а вже у 5 місяців він вперше летів літаком.

За 11 місяців свого життя Іван вже був у чотирьох країнах, зокрема в Єгипті, Польщі, Туреччині та Грузії. Часто подорожує Україною, встиг тричі побувати у Карпатах, був у Львові, Києві, Миколаєві, Одесі, Хмельницькому, Чернівцях та в багатьох інших містах. Поїздки переносить без проблем.

У подорожах з дітьми є переваги, каже Таня. Наприклад, можна без черги проходити кордон. «До двох років можна пройти польський кордон без черги. Одного разу це врятувало нас від дев’яти годин очікування на кордоні», - ділиться враженнями.

Що взяти в дорогу для дитини: поради Тані Пренткович

Під час подорожі з Іваном бере для нього улюблені фруктові пюре. Також для дитини необхідно взяти особистий дитячий посуд.

Фото з архіву Тані Пренткович

Аптечку Таня бере лише за кордон або якщо збираються їхати туди, де може не бути потрібних ліків.

«Іграшки краще нові. Син побачив на території готелю у хлопчика машинку і ніяк не міг про неї забути. Дідусю прийшлося йти 40 хв. в пошуках нової забавки внуку. Висновок – все можна купити на місці», - додає Таня Пренткович.

Вона жартівливо каже, що для вдалої поїздки малюку потрібні мама, тато та гарний настрій. Радить не брати багато речей, бо завжди можна докупити. Наприклад, підгузки можна купити у будь-якому місті, тому немає необхідності везти їх з дому.

Підготувала Ярина ДЕМЧИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: