Президент Польщі після хвилі демонстрацій пообіцяв вето на закон про Верховний суд

IMG_4347
Протести у Кракові. Фото: Дивись.info

Президент Польщі Анджей Дуда накладе вето на суперечливі закони про Верховний суд і Національну раду суддів, ухвалені минулого тижня Сенатом в рамках судової реформи.

Про це він оголосив під час виступу у Президентському палаці у Варшаві, повідомляє Wyborcza, передає Європейська правда.

Дуда розповів, що на вихідних проводив консультації з юристами та політиками і зрештою дійшов висновку, що генеральний прокурор не може втручатися в роботу Верховного суду.

Читайте також: Мітинг у Кракові: по різні боки Сукєніце (фото, відео)

«Як президент, я відчуваю, що ця реформа не збільшить почуття безпеки. Я прийняв рішення швидко, без затримок. Я розумію, що моє рішення буде наражатися на критику з боку однієї та іншої сторін політичної сцени. Але я розумію, що держава, яка роздирається заворушеннями, не є державою, яка може розвиватися», - сказав Дуда.

«Закони про Національну раду суддів і Верховний суд не стануть частиною польської правової системи. Я сподіваюся, що за допомогою експертів в області права протягом декількох місяців будуть готові нові проекти», - додав він.

Нагадаємо, вночі 22 липня Сенат Польщі попри протести прийняв підтриманий раніше Сеймом закон про Верховний суд.

Як раніше повідомляв ІА Дивись.info  головний редактор Мультимедійного порталу українців Польщі PROstir.pl Ігор Ісаєв, у Варшаві, під стінами Сейму, діє наметове містечко: «Мені це більше нагадує студентський Майдан, який був у Києві в листопаді. Тобто збираються переважно молоді люди. Коли знаходишся на площі перед Сеймом, де розбили наметове містечко, то складається враження, що людей досить багато. Але в принципі це не є аж так критично багато. Дуже добре у цьому протесті для протестувальників є те, що протест став вже постійним. Весь час під Сеймом хтось знаходиться. Є люди, які там ночують, є наметове містечко, є спальники, є вже намети різних громадських сил, – розповів Ігор Ісаєв. Водночас, він додав, що силові структури теж постійно присутні на місці. – Ще минулого тижня Сейм оточили кількома загородженнями, тобто є такі бар’єри, біля яких постійно стоїть поліція. Дуже багато поліції навколо цього майданного містечка. Фактично маніфестанти оточені поліцією і поліція їздить туди сюди, бо протестувальники теж постійно переміщуються – від сейму до президентського палацу чи суду. І тоді помітно дуже велике пересування поліцейських. Буває так, що група маніфестантів є меншою за кількість поліцейських».

Детальніше читайте в його інтерв’ю

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: