Врятувати ведмедицю Христю

16729361_326087427785614_409333328305860422_n

Ведмедицю Христину, з якою днями розгулював Жовквою чоловік, намагаються врятувати зоозахисники, аби передати її до Яворівського притулку для бурих ведмедів. Вони загубили слід тварини на Київщині після того, як власник потайки вивіз бідолашну ведмедицю з осетрової ферми.

Христина – 18-річний тянь-шанський бурий ведмідь. Це особливий підвид бурого ведмедя. Через довгі кігті їх ще називають білокігтевими. Ареал їхнього проживання – гори Паміру, Тянь-Шаню і Гімалаїв. Має відносно невеликі розміри: довжина тіла до 140 см, маса до 300 кг. Тянь-шанський бурий ведмідь всеїдний, але здебільшого його раціон вегетаріанський.

Зустріти тянь-шанського ведмедя – велика удача. Хоча на початку ХХ століття популяція цих тварин була доволі чисельною, сьогодні це найрідкісніший підвид бурого ведмедя.

Ведмедиця Христина всі 18 років свого життя провела в неволі. Її власник – Андрій Скорих – використовує тварину у циркових виставах, а також у циганських вечірках, які влаштовують у столичних ресторанах.

«За цією ведмедицею тягнеться ціла історія. Ми намагалися і власника, і ведмедицю розшукати ще в Києві. На час, коли гастролі припиняються, Андрій Скорих залишає тварину у місті Українка на Київщині, на осетровій фермі. І власник цієї ферми давно вже вилучив тварину, натомість власнику ведмедиці дозволялося лише її провідувати. Але коли стало відомо, що ми хочемо забрати тварину і перевести її у притулок для ведмедів у Яворівському районі, він вночі забрав Христину і повіз її на чергові гастролі. Ми не встигли її врятувати. Під час гастролів тварина живе у бусику і так триває вже 18 років – з моменту народження ведмедиці. Крім того, Христину він використовує для так званих циганських (ромських) вечірок у київських ресторанах», – розповіла Наталія Вишневська, координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України.

Свого часу зацікавилася долею ведмедиці Христини народна артистка Ірма Вітовська-Ванца і навіть написала листа міністру екології Остапу Семераку.

«Я підтримую зоозахисних активістів, які наголошують на тому, що такі дії власника тварини є пропагандою жорстокого поводження з тваринами і негативно впливають на психологічний стан дітей. Таке «спілкування» з замученою дикою твариною несе небезпеку для оточуючих та сприяє помилковому вихованню молодого покоління у сучасному світі», – написала Ірма Вітовська-Ванца.

Вона також додала, що в Україні дедалі більшого розмаху набирає рух проти використання тварин у видовищних цілях і тільки 1% українців підтримують існування тварин-клоунів.

«Після цього листа представники міністерства їздили на осетрову ферму, де ми хотіли побачити ведмедицю, але власник встиг її вивезти. З цього часу ми не можемо її знайти і до суботи не знали, де тварина», – розповіла Наталія Вишневська.

Як вже писала ІА Дивись.info, у суботу власник тварини Андрій Скорих розгулював з Христею жовківським вулицями, заманюючи в такий спосіб людей на циркову виставу, яка мала відбутися у суботу та неділю.  Тоді депутат районної ради Ігор Муравський звернувся до поліції.

Власне, після виходу статті нам зателефонували з Києва і розповіли, що вже якийсь час розшукують тварину, щоб змогти її вилучити і передати до новоствореного притулку для бурих ведмедів.

Пані Наталія пояснила, що практично усі пересувні цирки працюють з порушеннями.

«Серед інших документів має бути дозвіл Міністерства екології на використання дикої тварини. Такий дозвіл апріорі жодному власнику дикої тварини не видається, тому що нема процедури видачі дозволу. Але ця процедура закріплена у Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження».  Крім того, невідомо чи перевіряли документи на право власності, тобто законність набуття власності на тварину, яка занесена до Червоної книги України», – розповіла зоозахисниця.

Та і про ветеринарні документи відомо тільки зі слів в.о. начальника районної Держпроспоживслужби, що з ними все гаразд.

Наталія Вишневська запевняє, що про порушеннями можна говорити практично зі 100-відсотковою впевненістю.

«Там наявні порушення, які стосуються Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах, а саме: норми утримання тварин у неволі. Така тварина, як ведмідь має утримуватися у вольєрі площею не менше  30 кв м, тобто йдеться про те, що ведмедицю використовують у циркових виставах, а після того вона переміщається у білий бусик. Стоїть питання, де їсть тварина, де вона відпочиває. Згідно із законом, таке місце має мати 30 кв м. Екологічна інспекція повинна скласти відповідні протоколи», – пояснила Наталія Вишневська.

Еколог переконує, що єдиним виходом з цієї ситуації могло б бути рішення міської ради і рішення національної поліції про призупинення гастрольної діяльності на час комплексної перевірки. Тоді цей цирк могли б затримати у Жовкві, провести комплексну перевірку і виявити всі факти порушення законодавства.

На жаль, якщо у Львові виконком ще рік тому заборонив діяльність усіх пересувних цирків, жовківська влада більш ліберальна і дозволила не просто гастролі артистів, а й погодилася на розміщення шатра просто навпроти школи №3, що, до речі, заборонено низкою постанов – урядової і міністерською.

Поліція двічі проводила перевірки – і в суботу, і неділю.

«Всі документи нам надали. Дозвіл міста є на розташування цирку. Те, що ми могли зробити, що від нас залежить, ми зробили. У тому питанні мали розбиратися екологи. Наразі, вони нам інформацію не надавали. Їх усіх було повідомлено», – розповів Олександр Гостіщев, головний поліцейський Жовкви.

У Держекоінспекції готові будуть надати повну і вичерпну інформацію за кілька днів.

«Зараз не готовий робити якісь заяви. Давайте об’єктивно розберемося. Сьогодні-завтра будемо мати об’єктивну і вичерпну інформацію. Це, як мінімум, складення адмінпротоколів», – сказав Микола Маланич, начальник Держекоінспекції у Львівській області.

Якщо будуть складені протоколи, то справу можна буде передавати до суду, який і ухвалюватиме рішення або про конфіскацію тварини, або про штрафні санкції. Але, як свідчить досвід, найчастіше власники диких тварин відбуваються штрафом, який становить аж… 50 гривень.

Було б значне простіше і правоохоронцям, і екологам, і зоозахисникам, якби вступив у дію законопроект 5119-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин)», ухвалений вже депутатами, але досі не підписаний президентом Порошенком.

«Законопроект загалом посилює відповідальність за жорстоке поводження із тваринами, але у ньому є заборона пересувних цирків. Це специфічне питання. На жаль, поліція з собаками і котами не знають що робити. Їм потрібен алгоритм дій у подібних ситуаціях. А в нас, наразі, є проблеми із законодавством дуже суттєві. Просто так вилучити тварину – такого закону немає. Ми не можемо конфіскувати у власника ні дику тварину, ні собаки, ні кота. Інститут конфіскації дуже погано прописаний. Екологи дуже погане реагують на такі випадки, бо вони не є мобільними», – наголосила пані Наталія.

У профілі в соціальній мережі власника Христини чимало фотографій з твариною – вона і гуляє, і плаває, і навіть з’їжджає з дитячої гірки. Але є й інші – з написом «Шукаємо роботу на сезон», адже для хазяїна ведмедиця – це засіб заробітку і байдуже, що вона майже постійно перебуває чи в надто тісному приміщенні, чи в наморднику і з повідком. Бідолашна тварина практично ніколи не знала іншого життя, тому може видатися, що вона навіть задоволена тим, як із нею поводяться.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: