ГУ ДФС Львівщини і Жовківський ветсанзавод: куди дівається конфіскат?

153343

І цього року, і торік територіальні органи ДФС передали Жовківській філії ДП «Укрветсанзавод» конфіскованого товару на нуль гривень. Таку відповідь отримала ІА Дивись.інфо на свій інформаційний запит ГУ ДФС у Львівській області. Однак у нас є підстави сумніватися у відповіді посадовців.

Отже, тепер по порядку. Тривалий час на Жовківській філії ДП «Укрветсанзавод» не працює жоден котел – через борги відрізали газ і воду. Котел, який мав працювати на електриці, теж не підключили. Утилізація решток тварин відбувалася, м’яко кажучи, не за технологією – щось спалювали у дворі, а щось закопували. Але у підприємства на кшталт ветсанзаводу є ще одна функція – утилізація неякісних харчових продуктів і продовольчої сировини.

А це значить, що якщо на митниці вилучають, наприклад, продукти харчування, бо відсутня супровідна документація, а відтак не можна підтвердити їхню якість і безпечність, то, згідно із Законом «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції», вони підлягають вилученню з обігу.

Подальшу долю вилученого товару регулює Постанова КМУ від 24 січня 2001 р. №50 «Про затвердження загальних вимог до здійснення переробки, утилізації, знищення або подальшого використання вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції», а саме пунктом 6: «Вилучена  з обігу неякісна та небезпечна продукція,  яка є непридатною для переробки,  підлягає знищенню  шляхом  спалювання, руйнування,   фізико-хімічної,   біологічної   або  іншої  обробки відповідно до вимог нормативних документів».

Продукцію, яка може бути потенційно небезпечною, спалюють на ветсанзаводах. У Львівській області є тільки одне таке підприємство і це Жовківська філія, більше відома як костомельний. Власне, це і стало причиною, чому ми надіслали запит, у якому запитали скільки конфіскованого товару було скеровано на підприємство для утилізації.

Натомість у ГУ ДФС у Львівській області відповіли, що органи ДФС передали Жовківській філії ДП «Укрветсанзавод» конфіскованого товару на нуль гривень як 2016-го, так і 2017 року.

Однак в архівах ІА Дивись.інфо є відповідь на ще один запит – народного депутата Тараса Батенка, який 16 липня 2016 року запитував у ДФС України про кількість конфіскованого товару, який було передано впродовж поточного року територіальними органами ДФС до Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод».

Із відповіді стає відомо, що Львівською митницею ДФС у період з 1.01.2016 по 25.08.2016 передано Жовківській філії ДП «Укрветсанзавод» для знищення неякісної та небезпечної продукції тваринного походження, що була вилучена у справах про порушення митних правил, загальною вагою 12,0 тонни (серед основних категорій переданої продукції – м’ясо, сало, ковбаси, фарш, печінка тощо).

Відтак, виникає низка запитань: чи то випадково, чи навмисне надана відповідь не зовсім відповідає на запитання, яке було поставлено, а саме: скільки конфіскованої продукції, а не на яку суму було передано на ветсанзавод. Але якщо проігнорувати цю «дрібницю», то чому відповідь на запит нардепа і журналістський так відрізняється? Вся різниця у запитах тільки в тому, що один скерований до ДФС України, а інший - до ГУ ДФС у львівській області.

ІА Дивись.інфо публікувала вже низку розслідувань щодо махінацій з утилізацією, зокрема «Утилізаційна мафія, або Як стати мільйонером на відходах», тож сподіваємося, що вкралася прикра помилка, а не навмисне маніпулювання фактами.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: