Користь замість загрози: На Львівщині взялися за розробку торф'яних родовищ

DSC05118

На Львівщині хочуть розробляти торф'яні родовища. Займатися цим буде комунальне підприємство облради. Зараз геолого-розвідувальні роботи проводяться на ділянці поблизу села Гамаліївка, яка є частиною родовища «Львівське».

Запаси на сотні років

«Іншого шляху ніж загосподарювати цю територію і уникнути торф'яних пожеж не існує. На сьогодні у Львівські області отримано два спецдозволи на користування надрами – геологічне вивчення та дослідно-промислова розробка. Це – «Скварява-Золочів» та «Львівське». Наразі тут, на Львівському родовищі, відбувається відбір проб та вивчення місцевості. Наступним етапом стане видобування торфу. Загальна площа торфовища становить становить близько 2200 гектарів, а його прогнозовані запаси 77 млн кубічних метрів. Ділянка, на якій зараз проводиться розвідка - 1300 гектарів, це немале родовище», – розповів Дивись.info директор КП ЛОР «Львівторф» Олег Мандрига.

«Якщо на  Львівщині функціонуватиме хоча б 7 підприємств з переробки торфу, то запасів тільки родовища «Львівське» вистачило б  на 300 років. Наразі таких підприємств є лише два», - додає він.

Гарантія енергетичної безпеки

«Львівщина має 10-ту частину усіх запасів торфу України. На території Львівщини є близько 2 млрд тонн запасів торфу. В нас вже працюють ряд підприємств у сфері видобування торфу, як альтернативного виду палива. Це паливо постачається на підприємства, школи, лікарні, амбулаторії. Є навіть ряд зреалізованих проектів на приватних господарствах, які використовують саме торф, як паливо. Крім цього, його можна використовувати як добриво, для покращення якості ґрунтів. Для нас торф – це гарантія енергетичної безпеки регіону», – каже перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський.

Розрахунки показують, що 2 тонни брикетів торфу заміщують тисячу кубометрів газу. Але, якщо тисяча кубометрів газу коштує 7 тисяч гривень, то вартість тонни брикету коливається від 900 до 1200 гривень, в залежності від якості.

Коли почнеться видобування торфу у ЛОДА наразі прогнозувати не беруться. Спочатку потрібно домовитися з мешканцями, хоча у ЛОДА переконані що вони не будуть проти, адже це і відрахування у місцевий бюджет і робочі місця. Крім цього потрібно ще й залучити інвестора.

Наразі, як показують проби, на ділянці біля Гамаліївки торф залягає на глибину до 4 метрів, що є оптимальним  показником для промислової розробки.  Крім цього, за словами геологів, на Львівщині торф характеризується досить великим ступенем розкладу і є придатним для переробки на паливо, також він може використовуватися як добриво. Перші результати розвідувальних робіт будуть у  вересні, а кінцеві  - до кінця року. Якщо ділянка таки потрапить під промислову розробку, то після її завершення, коли весь торф виберуть там може бути відновлене пасовище або створений об’єкт рибного господарства. Що саме може постати на місці торфовища – пасовище – чи озеро вирішуватиме громада.

Загалом, на Львівщині є 128 родовищ торфу,¸з них 46 мають промислове  значення. Це потенційні родовища для вивчення і подальшої розробки. На  геологічні дослідження область виділила 1,6 млн.грн. а на інвентаризацію  земель 500 тис.грн.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: