Цвіль, тріщини та сирість: як виглядають будинки 200-річної давності у Львові (фото)

P70727-112716
Личаківська, 97. Фото: Дивись.info

Нині у Львові виводять зі стану аварійних 4 житлових будинки. Один з них — на Личаківській, 97. Поруч із ним є «одноповерхівка», в якій люди десятиліттями живуть по сусідству з грибком та під понівеченими стелями. Як виглядають обидві споруди і що кажуть мешканці, бачив і чув кореспондент Дивись.info.

Нині у Львові виводять зі стану аварійних 4 житлових будинки. Один з них — на Личаківській, 97. Поруч із ним є «одноповерхівка», в якій люди десятиліттями живуть по сусідству з грибком та під понівеченими стелями.

Як виглядають обидві споруди і що кажуть мешканці, бачив і чув кореспондент Дивись.info.

Жити не можна і продати не вдається

Стійкий запах сирості, цвіль біля вікон, тріщини на стелі та прохолода, яка не притаманна звичайній квартирі у спекотний літній день. У таких умовах вже не один десяток років живуть мешканці будинку на вулиці Личаківський, 95. За їхніми словами, одноповерхову споруду звели понад 200 років тому, утім ремонтів тут не робили кілька десятиліть.

Личаківська, 95. Фото: Дивись.info

Любов Косовська, пенсіонерка, мешкає у будинку 31 рік. Жінка каже, що весь цей час він у жахливому стані, але аварійним його ніхто не визнає і місто не виділяє коштів на ремонт.

— Піді мною підвали, холодно, грибок біля вікна постійно, тріщини кругом, все обвалюється… Я топити починаю дуже рано, тому що холодно стає. Діти мусять ходити вдіті, взуті, — жаліється пані Любов.

Пенсіонерка каже, що і вона, і її сусіди неодноразово зверталися до міської ради з проханням відремонтувати будинок, але їм постійно відмовляли.

— Пару років тому був Садовий тут, він дивився зі своїм помічником все… — пригадує жінка. — Казали якихось інвесторів покличуть, що хтось буде купувати цей будинок. Але так нічого і не вийшло.

Так виглядає будинок на Личаківській, 95 з двору. Фото: Дивись.info

Сьогодні Любов Косовська живе у старій будівлі разом із сім’єю. Утім називати це своїм домом жінка не наважується — для ідентифакції споруди підбирає інші слова: «страховисько», «конюшня». Тут усередині немає туалету і ванної. Відтак, усі мешканці змушені купатися у тазиках, а до вбиральні вибігати на вулицю — до дерев’яної споруди, яка на вигляд от-от розвалиться.

На фото — двір будинку та туалет, до якого мешканці змушені бігати навіть узимку. Фото: Дивись.info

— Я сплю у кухні, а діти у хаті. Там поставити туалет і ванну нема де. Каналізація добре не працює….Хай би повалили це все і дали нам якісь відповідні квартири, щоби ми могли жити… — зі сльозами на очах говорить пані Любов.

Її ж сусідка, пані Іва, живе у будинку ще довше. Старенька охоче запрошує до своєї квартири та демонструє усі її «принади»: у ванній підлога нахилена настільки, що м’ячик спокійно покотиться суворо донизу — тільки поклади; на кухні у пенсіонерки не зачиняється вікно, простір біля якого постійно сиріє. Через вологу у квартирі пліснява, а зі стелі та стін облазить штукатурка. Про тріщини тут годі й говорити: вони у кожній кімнаті.

— І це ще найкраща квартира у цьому будинку! Обідно все. У міській раді казали, що приведуть людей, щось виправлять, і нічого вони не роблять, — тремтячим голосом промовляє пані Іва. — Ми ж вже пенсіонери… Звідки гроші брати на ремонт, як у мене пенсія півтори тисячі?

До усіх проблем мешканців 95-го будинку додалася ще одна. 97-му «двоповерхівку» по сусідству почали ремонтувати, аби вивести з аварійного стану. Утім працівники, за словами пані Любові, виливають відходи у каналізацію, внаслідок чого у її квартирі вода не зливається.

— Розчин вони зливали якийсь — тепер мені доводиться пробивати каналізацію за власні гроші. У мене в хаті вертається вода, — переконує пенсіонерка і каже, якби її квартира була з боку вулиці, вона б її давно продала, наприклад, під магазин. Але її вікна виходять усередину двору, відтак ніхто купувати квартиру не погоджується.

— Нічого не продаси, а мучишся… — старенька похапцем витирає сльози з очей та відвертає обличчя.

Врятовані через 16 років

На відміну від мешканців 95-го будинку, жителі 97-го сьогодні радіють. Їх помешкання визнали аварійним ще у 2001 році, але ремонтувати почали тільки у 2016. Зараз обіцяють закінчити ремонт до 2017 року. На нього вже витратили 780 тисяч гривень.

— Минулого року ми почали робити підсилення фундаменту. Це найскладніша частина, тому що у будинку піщана основа, відтак, водою вимивається ґрунт, а від нього залежить стійкість споруди, — пояснює представник підрядної організації ТзОВ «КРОНА-МАХ» Віталій Андрійов. — Коли були проблеми з фундаментом, по будинку пішли тріщини. Зараз ми вже майже завершили роботи з ним, але тепер довелося братися за фасад.

Сьогодні на Личаківській, 97 ремонтують фасад та підсилюють фундамент. Фото: Дивись.info

Віталій Андрійов зазначає, що за умови стабільного фінансування, компанія завершить ремонт вже цього року.  Підрядник встиг замінити каналізаційну мережу, відремонтував сходову клітку, переклав торцеву стіну будинку й утеплив її. На це витратили додатково 488 тисяч гривень, а під час сесії 2017 року депутати проголосували за виділення ще 410 тисяч гривень на продовження робіт.

Мешканцям же лишилося самостійно замінити двері до своїх квартир та вікна, аби будівля виглядала естетично.

Лариса Озунова живе на Личаківській, 97 вже 14 років. Сьогодні жінка із жахом згадує, як її квартира виглядала до ремонту.

— Будинок був у страшному аварійному стані, загрожував обвалом. Дах протікав, на голову все текло, тазики і все, що можна було ставити, ми ставили, — з обуренням в голосі пояснює пані Лариса. — Балкон просто провалився і впав — ходити було неможливо. Але тепер вже все зробили, ми задоволені — стало дуже гарно, набагато краще. Ні, навіть не то слово «краще» — шикарно стало!

Лариса Озунова, мешканка будинку на Личаківській, 97. Фото: Дивись.info

Жінка каже, що зараз вони також виступають за те, щоби відремонтували сусідню «одноповерхівку» та зробити двір.

— Треба робити одним махом. Якщо це все провернути і двір привести у порядок, то це буде лялечка, буде по-європейськи! — додає пані Лариса та повільно окидає оком занедбане подвір’я, що сьогодні захаращене сміттям.

Зі своєї кишені мешканці не виклали нічого, наголошує Любов Озунова. Тепер жінка переконана, що не буде продавати квартиру, каже, що «жила тут під час ремонту і ніколи в житті звідси не виїде».

Аварійний Львів

Загалом у Львові є 22 аварійних будинки, що загрожують обвалом. Таку цифру озвучує начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Сергій Сало. Найбільша кількість таких споруд знаходиться у Личаківському районі. Голова райадміністрації Іван Лозинський пояснює таку ситуацію тим, що це історичний ареал.

— До 2020 року плануємо виконати ремонтні роботи по всіх об’єктах. Цього року виділили 1 мільйон 300 тисяч гривень суто на аварійні будинки. Це не є в повній мірі достатня сума, тому що для виведення всіх об’єктів зі стану аварійних необхідно більше 25 мільйонів, — додає Сергій Сало.

Начальник управління каже, що цього року львів’яни можуть розраховувати на відновлення 4 з 22 аварійних житлових будинків.

Личаківська, 97. Фото: Дивись.info

Варто зазначити, що у 2014 році, за повідомленням Zaxid.net, аварійних споруд було більше. Тоді списку таких будинків потрапили 26 будівель на вулицях: Уляни Кравченко, 9, Широкій, 26, Олесницького, 1,3,9, Аграрній, 4, Пропелерній, 75, Варшавській, 17, Личаківській, 97, Пасічній, 32-а, Світанковій, 41, Янки Купали, 5, Сінній, 11, Левицького, 96, Колодійській, 16, Шевченка, 57, Шевській, 10, Вузькій 1-а, Сніжній, 2, Веселій, 4, Івана Франка 12, 14 (флігель), Ярослава Осьмомисла 2, Рудненській, 6, Тісній, 9 та Лемківській, 9.

Перевірку на аварійність будинку проводять балансоутримувачі двічі на рік: весною та восени.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: