Європейський суд заборонив Польщі вирубувати Біловезьку пущу

Bialowieza-Forest-08

Найвищий суд Європи розпорядився, щоби Польща негайно припинила масове вирубування дерев у найстарішому європейському лісі - Біловезькій пущі. Про це пише ВВС.

Найвищий суд Європи розпорядився, щоби Польща негайно припинила масове вирубування дерев у найстарішому європейському лісі - Біловезькій пущі. Про це пише ВВС.

Як зазначається, минулого року польський уряд схвалив трикратне збільшення лісозаготівлі у заповіднику Біловезька пуща, де досі збереглися зубри і рідкісні птахи. Проти цього виступили ЮНЕСКО, офіційні представники ЄС і активісти природоохоронних рухів. Європейська комісія, яка подала позов проти Варшави, попросила Європейський суд накласти тимчасову заборону на вирубування лісу.

Екологічна група ClientEarth привітала це рішення, заявивши, що подальше вирубування завдало б «серйозної і непоправної шкоди цьому безцінному природному середовищу». Цікаво, що в історії ЄС надзвичайні кроки в справі захисту природи - на кшталт цієї заборони у Польщі - застосовувалися лише тричі. «Наразі ще не було випадків, коли б хтось не виконав тимчасові накази суду. Якщо польська влада не виконає цього рішення, то це стане серйозним конфліктом із законами ЄС», - повідомив адвокат екологічної групи ClientEarth.

Міністр екології Польщі Ян Шишко сказав, що вирубування лісу допоможе зупинити нашестя жуків-короїдів. Якщо Польща програє у Європейському суді головний позов у справі вирубування заповідного лісу, то країні загрожує штраф на багато мільйонів євро.

Як сказала ВВС речниця Європейського суду, через кілька місяців відбудеться засідання, на якому буде вирішено, чи продовжувати дію тимчасової заборони на час розгляду суті позову Європейської комісії.

Як відомо, Біловезька пуща - це об'єкт світової спадщини ЮНЕСКО на кордоні Польщі і Білорусі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: