Як спланувати подорож до Перу — країни гір, джунглів та пустелі. Поради експертів

32313
Перу. Фото: В Отпуск.ру

Мандрівники з GoMountains Club, які неодноразово подорожували країнами Латинської Америки, поділилися корисними порадами щодо подорожі до Перу з львів’янами.

ІА Дивись.info пропонує вам найкорисніші моменти з розповіді активних мандрівників.

Що таке Перу

Перу — це країна у Південній Америці на узбережжі Тихого Океану. За площею вона удвічі більша за Україну, а проживають там близько 31 мільйона людей. Столиця побудована суто на піску. Є райони, у яких все дуже зелене, оскільки вони багаті і мають гроші все поливати, а є бідні райони, де рослинність посохла. Ніде у світі команда GoMountains Club не могла побувати у пустелі, джунглях і горах таким чином. 75% всіх ландшафтів світу можна зустріти у Південній Америці — це можливість побачити весь світ за короткий проміжок часу.

Як дістатися до Перу

До Перу треба летіти. Подорож довга і не з дешевих. З Києва до столиці можна дістатися з однією пересадкою. До Ліми (столиця Перу, — авт.ред.) можна долетіти напряму з Європи: Париж, Амстердам тощо. Переліт треба планувати заздалегідь, адже хороші квитки ніколи не лежать довго і за день-два до подорожі ви їх не купите. Ми радимо купувати квитки десь за півроку до подорожі.

Чим більше пересадок, тим більше шансів долетіти дешевше, але тим частіше губиться багаж.

Перу. Фото: Bodo

Як поводитися з грошима

Потрібно мати частину коштів готівкою, частину — на картці. Краще мати декілька гаманців: один покласти у важкодоступне місце, ще один — зробити тим, яким будете користуватися щодня. Покладіть у нього 50-100 доларів. І все. Пам’ятайте, що під час активної подорожі гроші можна банально загубити. Крім того, краще мати в Україні якусь довірену особу, яка б могла перекинути вам гроші на ваш рахунок у разі виникнення якихось проблем. Ще краще встановити на картці ліміт. Тоді можете не переживати, що якщо ви загубите картку, хтось зніме з неї усі гроші. Також у вас можуть випадково на касі в магазині ввести зайвий нуль. "Це, звісно, можна виправити, але коли у нас таке трапилося, гроші повернули тільки через три тижні", - говорять мандрівники.

У самій країні не знімайте гроші у банкоматах, які стоять на відкритому просторі. Краще робіть це у банках абощо. Тому що часто можна натрапити на шахраїв, які вже встановили якийсь пристрій на банкомат, що зчитує всі дані з вашої картки і потім кошти зможуть зняти без вашого відома.

У Перу далеко не всіма картками можна розраховуватися. Наприклад, Master Card часто просто не працює.

Чи потрібні якісь щеплення

Потрібні. Необхідно зробити щеплення від жовтої лихоманки. Інші не мають сенсу. Деякі учасники подорожі радилися з лікарями і робили від малярії, тифу, ще від чогось… Але навіть Міністерство закордонних справ рекомендує щеплення саме від жовтої лихоманки. Імунітет працює 10 років. Відтак, ви можете використовувати її для подорожей в інші країни. Робити щеплення необхідно мінімум за 10 днів до вильоту. Вакцину не завжди просто знайти саме у Львові.

Перу. Фото: Theoutlook.com.ua

Які документи необхідні

До Перу можна їхати без візи. 90 діб ви можете там знаходитися абсолютно законно, але мусите вказати, на скільки ви туди їдете. Заповнюєте стандартні документи при перетині кордону, вам ставлять штамп і все. З собою також необхідно мати страховий поліс.

Як подорожувати Перу

Перу — це особлива країна, якою краще подорожувати у супроводі гіда. "Наприклад, нашій команді допомогли знайти гіда друзі, які живуть там. Якщо хтось буде планувати подорож, пишіть нам на Фейсбук, ми порадимо, до кого звернутися", - діляться досвідом мандрівники.

Бажано вивчити бодай пару слів і висловів іспанською. Там дуже мало людей знають англійську мову. Взагалі треба назбирати максимум інформації про країну, перш ніж їхати до неї.

Чим пересуватися країною

Ми не подорожували машиною. Обирали здебільшого автобус. Наше Міністерство внутрішніх справ не рекомендує подорожувати у чужих країнах машинами. Реально ви заїжджаєте в інше середовище, де не знаєте на 100%, які правила діють. Якщо їхати через якесь село, вас можуть не так сприйняти. До автобусів вони звикли, хоча все одно був випадок, коли пограбували туристичний бус. Крім того, автомобілем реально важко пересуватися, адже там складні дороги і щоби все вивчити і всього навчитися потрібен час.

Перу. Фото: Scantri.com

Коли краще їхати до Перу

У Перу є два класних сезони. Наш жовтень — це їхня весна, а наш травень — це їхня осінь. Це такі перехідні сезони, коли на території країни фактично немає опадів. Можна трошки листопад захопити, але тоді вже Мачу-Пікчу затягує хмарами, починаються дощі, тому ми б не радили їхати виключно у листопаді.

Чи вистачить тижня на подорож

До Південної Америки немає сенсу їхати на пару днів. Краще запланувати подорож на два-три тижні, інакше ви нічого не встигнете побачити, але витратите купу грошей і часу на дорогу. Хоча там поширені тури вихідного дня серед американців, бо їм зручно добиратися і для них це не дуже висока ціна.

Ціна мандрівки

Ціна залежить від того, як ви плануєте подорож. Наприклад, для того, щоби доїхати до Мачу-Пікчу і назад, вам необхідно 200 доларів. І це без харчування і проживання. Поїхати у джунглі — це дорого. Ми врятувалися тим, що нас було багато: якщо поділити її на всіх, то виходить менше для кожного окремо. Але це коштуватиме кілька сотень доларів. У будь-якому випадку подороже не буде дешевшою за дві тисячі доларів плюс вартість перельоту. Але у середньому це 4-5 тисяч.

Варто знати, де жити, де харчуватися, бо, наприклад, в одному місці ви можете поїсти на 15 доларів, а в іншому за 5 вам подадуть перше, друге і третє. Чим довше ви у країні, тим дешевше вона вам обійдеться. Якщо у вас є кілька днів, щоби вивчити все, не треба квапитися, ви знайдете дешевші варіанти.

Порадами щодо подорожі ділилися Андрій Крисько — засновник ідеї GoMountains Club, гірський альпініст, провідник та географ й Анна Сударікова — тревел-фотограф і кліматична активістка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: