Попередити, щоб не лікувати: міська дитяча лікарня у Львові отримала сучасний апарат УЗД

DSC05299

УЗД-сканер експертного класу сьогодні передали у міську дитячу лікарню на вулиці Орлика. Апарат дозволяє з високою точністю проводити діагностику новонароджених та дітей раннього віку.

УЗД-сканер експертного класу сьогодні передали у міську дитячу лікарню на вулиці Орлика. Апарат дозволяє з високою  точністю проводити діагностику новонароджених та дітей раннього віку.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Новий апарат – нові можливості

«Ми обстежуємо кожну новонароджену дитину, щоб виявити можливі патології і вчасно провести профілактику. Невчасна діагностика серцевих вад загрожує летальністю, невчасна діагностика проблем головного мозку загрожує інвалідністю, невчасна діагностика кістково-суглобової системи загрожує порушенням ходи, кульгавістю. Ми намагаємося ці речі попередити», – каже лікар УЗД Мар’яна Даниляк.

«Цей апарат дозволяє робити обстеження серця, черевної порожнини, нейросонографію, щитовидну залозу, кістоково-суглобову систему, м’які тканини, тобто практично всі обстеження. Апарат також дозволить обстежувати найменших, окремо від старших пацієнтів, бо завжди є ризик якогось інфікування, а так не треба буде виходити з корпусу», - додає лікар УЗД Оксана Сорочук.

УЗД-сканер експертного класу Toshiba у комплекті з 4 датчиками – конвексним та лінійним (діагностика кульшових суглобів та внутрішніх органів), неонатологічним (нейросонографія, внутрішні органи новонароджених) та кардіологічним (обстеження серця) для приймального відділення корпусу патології новонароджених міської дитячої лікарні придбав Фонд ПриватБанку. Вартість апарату – 1,8 млн. грн.

Головний лікар міської дитячої лікарні Дмитро Квіт каже, що подароване обладнання збільшить і обсяг, і якість обстежень. «Це скринінгове обстеження кульшових суглобів, яке дозволяє виявляти дисплазію на ранніх стадіях захворювання; скринінгова програма діагностики слуху, яка дозволяє діагностувати нейросенсорну приглухуватість та своєчасно починати лікування, а також скринінгове проведення нейросонографії – УЗД-обстеження мозку, яке дозволяє вчасно діагностувати гіпоксично-ішемічні проблеми центральної нервової системи у дітей раннього віку. А подарований УЗД-сканер дозволить широко запровадити скринінг-ехокардіографію та вчасно діагностувати вроджені вади серця. Також ми зможемо поглибити об’єм та продовжити проведення вже існуючих скринінгових обстежень, а саме – проведення нейросонографії з дослідженням інтра- та екстракраніальних судин головного мозку. Плануємо використовувати функції нового сканера також і у пацієнтів із травмами. Завдяки новому апарату в лікарні буде краще розділено обстеження хворих за віком та патологіями», - каже Дмитро Квіт. За його словами загалом на новому апараті планується обстежувати до 8-ми тисяч пацієнтів з усіх відділень лікарні.

Благодійники нам довіряють

УЗД-апарат експертного класу є другим в дитячій клініці. Перший було закуплено за кошти міського бюджету 9 років тому. «З плином часу в медицину приходять високі технології, все більш якісне обладнання виробляється для потреб медицини і потреб пацієнтів. Не кожен бюджет може собі дозволити регулярно оновлювати обладнання. В Європі, в Америці обладнання оновлюється кожні п’ять років. В наших умовах забезпечити заміну на новітнє обладнання виключно за бюджетні кошти неможливо ні у Львові, ні в Україні загалом. Тому поруч із використанням бюджетних коштів ми працюємо з людьми, які готові надавати благодійну допомогу, щоб оновлювати обладнання. Це закордонні українські партнери. Хочу відзначити, що навряд чи ми мали б таку спонсорську допомогу якби до нас не було довіри. Благодійник, який приходить до нас нам довіряє. Він знає, що придбане обладнання буде поставлене, буде якісно працювати, будуть фахові працівники», - каже начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Так, завдяки спонсорській допомозі два тижні тому лікарня швидкої медичної допомоги отримала лапароскопічну стійку для гінекологічного відділення. Це дає можливість оперувати жінок без широких розрізів. Також отримали нові ліжка разом з матрацами в пологові будинки на вул. Раппапорта і на вул. Мечникова.

«Щодо оновлення медичного обладнання за бюджетні кошти, то у 2016 році ми придбали 29 апаратів штучної вентиляції легень і наркозних апаратів. Цього року буде оновлено фізіотерапевтичне обладнання на загальну суму 3,7 млн. грн. Також вирішується питання закупівлі рентген обладнання. Поки що закуповують 5 апаратів, які будуть встановлені у лікарні швидкої медичної допомоги, 2-й, 4-й, 5-й та 6-й поліклініках», - каже Володимир Зуб.

Загалом у 2016 році на покращення матеріально-технічної бази міської дитячої клінічної лікарні з міського бюджету інвестовано 7,5 млн. грн.; позабюджетних коштів – 550 тис. грн. В цьому році місто придбало для дитячої лікарні обладнання на суму 275 тис. грн., благодійники – на 13,8 млн. грн.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: